TPU Blog

Ne-am gandit un pic cum sa incercam sa rezolvam problema solicitarilor de programe/filme/muzica.

Am creat o sectiune speciala numita “Filesharing/linksharing”

Motivatia:

1. Ideal ar fi ca toti oamenii sa plateasca pentru proprietatea intelectuala (programe, muzica, filme etc) utilizata. Asta pentru simplu fapt ca e creata de oameni care au si ei nevoie de bani. Si pentru ca inovatia trebuie recompensata inclusiv financiar pentru a continua.

2. Si tot ideal ar fi ca oamenii sa utilizeze programe opensource/freeware daca nu isi permit versiuni platite. De fapt incurajarea miscarii open-source are si alte avantaje decat costul zero.

3. Ar fi insa ipocrit sa afirmam ca simpla interzicere a unor linkuri pe TPU ar rezolva problema. Oamenii utilizeaza variante “gri”  pentru ca, din pacate, de cele mai multe ori nu exista disponibilitaitle financiare. Si eu am fost in aceasi situatie: ca student am ascultat multe albume de Pink Floyd sau Bob Dylan piratate. Apoi, cand am avut mai multi banuti, le-am cumparat ca sa recompensez artistul.

Asadar am stabilit sa facem aceasta categorie pentru ca:

1. filesharingul in sine nu este ilegal

2. sa facem cu timpul un pic de educatie in aceasta sectiune: Adica sa cerem oamenilor sa indice alternative legale si gratuite daca e posibil si in acelasi timp sa explicam oamenilor ca trebuie sa fie atenti cu utilizarea programelor pentru care nu au licenta.

3. sa facem site-ul mai usor de utilizat (nu mai le listam pe prima pagina, iar ulterior vom face o prima pagina configurabila in fuctie de interesele fiecarui membru inregistrat)

Va rog sa imi spuneti daca vi se pare un “aranjament” ok. Sau daca aveti alta solutie mai buna.

Multumesc mult,

Catalin

17 thoughts on “Filesharing/linksharing

  1. Forte buna idea dar putini vor fi cei ce vor intelege ca e mai bine si pentru ei(cei ce pirateaza) si pentru creatorul acelui program, melodie…

    Si eu sunt in situatia “fara bani in buzunar” da mereu am cautat un mod de ai rasplati pentru “creatori”…

  2. Sa stii ca asa s-au imbogatit cei de la Pink Floyd si Bob Dylan ,cu banutii cu care ai recompensat ,ne lasi Catalinoiule ? mai bine imbunatateste aparatura de care dispui pentru acest site ca azi dimineata iar nu mi sa inregistrat o intrebare care nu ataca deloc regulile sit-ului ,la fel ca si ieri cand am scris doua strofe nevinovate si cineva de-acolo care ma iubeste verry muci a avut bunavointa sa mi le stearga , dar ce zic eu aparatura de ce nu si colaboratorii ,si ei trebuiesc schimbati ,nu am scris asta din rautate dar daca totul se schimba muta-i frate la alt departament (publicitate )si vezi pe cine pui acolo ca noaptea se injura ca pe stadion . De piratare nu scapam in veci e la fel ca si cu spaga din vami e decand lumea si pamantul ,sa stii ca si pe mine ma supara cand cineva pune o intrebare si altul raspunde decat printr-un link ,ai cunostinta explici omului ce ai de explicat nu il trimiti la dracu-n praznic sau mai nou iti poate da un link unde cand intrii iti umplii calculatorul de virusi ca porcul de raie ,asta e o idee geniala de a interzice link-urile pe site ,daca am inteles eu altceva din ce ai vrut sa spui te rog sa ma intelegi ca sunt Tilica .

    Numai bine

  3. Mie mi se pare o idee buna.De ce nu?
    Dar am si eu o intrebare,cam toti userii [cei mai multi de la T/A] vrem categoria “Comicuri”,deci puteti sa o adagati pe langa celalte categorii :o3?

  4. Este o idee foarte bună! Aceste trasformări care e faceți sunt spre bine și ne ajută mult mai mult,pe noi utiliaztorii,dar un pic și pe administratori. Propun o nouă categorie..Totul despre TPU unde noii utilizatori să pună întrebări de tot felul,la care noi,care mai stim să răspundem.

  5. Uite inca o idee buna! Aceasta noua categorie va fi raiul pe pamant pentru o gramada de useri ale caror unice raspunsuri nu sunt decat niste insiruiri interminabile de link-uri, de obicei fara prea mare valoare, majoritatea fiind spre Wikipedia.
    Pe cand o categorie numita “Sport”? Pentru ca, totusi, sunt foarte multe intrebari pe aceasta tema si le gasim la cele mai neasteptate categorii.
    @Pyssicutzza: Cam ce ar trebui sa includa categoria aceea careia ii spui tu “comicuri”? Desene naive? Pentru astea exista site-uri specializate.

  6. @Tilica ai dreptate cand spui ca Bob Dylan sau Pink Floyd nu s-au imbunatatit de la cei 20-30 de euro dati de mine. Dar probabil ca fiecare om conteaza
    Realizarea categoriei e doar primul pas. Vom introduce utlerior avertismente si vom face un pic de educatie. Inclusiv la virusi si riscurile downloadarii de peste tot.
    Si, da lucram si la o forma noua de moderare.

    @ardnaxur1961 De acord realizarea categorie Sport.

    @Referitor la “Comics” – cred ca e un pic cam limitativa categoria. Pe de alta parte cred ca pe termen lung ar trebui ca TPU sa “imprumute” si ceva din DeviantArt. Adica daca oamenii vor sa isi prezinte creatiile (desene, poezii, fotografii), sa poata acest lucru. Sau poate nu, voi ce credeti?

  7. @admin,ar fi SUUUUUPER daca am face asa,eu chiar petrec o multime de timp pe deviantart[dar nu mai mult decat pe tpu],si mi-ar place sa fie o categorie de genul,dar nu prea stiu cum s-ar putea numii
    Poate ”creatii”

  8. Nu e exact la ceea ce ma asteptam, dar ma incanta si miscarea asta! Ar fi perfect totusi daca la aceasta noua categorie ar exista pe pagina dedicata unei intrebari(ca la categoria Sanatate) un avertisment cu rosu(asta la partea cu educatia utilizatorilor, cu alternativele gratuite/legale) in care se specifica ca TPU nu incurajeaza pirateria software 🙂
    De asemenea v-as propune sa numiti moderatori mai multi pe site(dintre utilizatorii/expertii TPU de incredere) si in acest sens, pentru a diminua pirateria(cum credeti, daca puteti).

    Felicitari pentru ceea ce ati facut pana acum si va doresc sa aveti parte de idei bune in continuare!

  9. Stai asa, categoria sport eu am propus-o primul si n-ai zis nimic. Nici ca da, nici ca nu. Sa-nteleg ca citesti postarile pe sarite? :))

  10. Mi se pare o idee foarte buna, Catalin!
    Astazi am avut o surpriza foarte mare – 4 categorii noi! Wow! Chiar faci treaba, nu gluma…
    Tine-o tot asa!

  11. Deci in primul rand nu ar trebuii sa fie lasate link-urile warez aici. Atata timp cat faci Share la un fisier exista un prim donator, si deci acea persoana trebuie sa aiba 100% drepturi pe acel fisier. Un fisier reprezinta informatie si/sau un produs. Sunt total dezamagit de faptul ca circula link-uri Ilegale ca la mama lor acasa pe aici. Daca utilizatorii nu se fac raspunzatori domeniul este inregistrat pe numele cuiva si activitatea de aici este raspunderea cuiva la urma urmei. Personal nu as dorii sa dau raspundere cuiva pentru asta.
    PS: fiecare intrebare/raspuns pare moderat. Deci e chestie de vointa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.