TPU Blog

Continuand seria proiectelor pe care le sustinem la TPU, astazi va povestesc mai multe despre Cluburile de Film One World, un proiect destinat liceenilor din intreaga tara.

CE?
Un Club de Film One World este o echipa de 5 tineri entuziasti care isi doresc sa implementeze un proiect educational la ei in liceu. Stim cat de importante sunt filmele si metodele de educatie non-formala pentru tineri, asa ca acest proiect aduce in scolile din Romania filme documentare si dezbateri interactive.

CUM FUNCTIONEAZA?
In fiecare luna, echipa va organiza o proiectie de film documentar pe tema drepturilor omului, urmata de o dezbatere cu invitati. Filmele sunt imprumutate din mediateca programului, iar invitatii pot fi profesionisti din lumea ONG-urilor, membri ai administratiei locale sau profesori – desigur, se ofera mereu si sugestii.

CUM SE FORMEAZA ECHIPA?
Fiecare membru al echipei va indeplini un rol – unul este coordonatorul echipei si joaca rolul de manager de proiect, asumandu-si si responsabilitatea proiectului in liceu. Celelalte functii sunt de fotograf, responsabil cu promovarea evenimentului in liceu, cercetare despre tema documentarului si contactarea invitatului.
In fiecare scoala va exista si un profesor coordonator – al carui rol este sa sustina echipa de proiect in implementarea activitatilor.

DE CE TE-AR AJUTA UN CLUB DE FILM IN SCOALA TA?
In primul rand, prin intermediul unui Club de Film One World le vei prezenta colegilor tai filme documentare premiate la festivaluri. Acestea reprezinta punctul de plecare pentru a discuta chestiuni globale contemporane – drepturile femeii, istoria recenta a Europei de Est, situatia minoritatilor din tara noastra si altele. Aceste subiecte nu prea sunt discutate in scoli si pentru a deveni cetateni globali activi trebuie in primul rand sa fim informati despre ce se intampla in lume, ca apoi sa stim ce decizii sa luam si cum sa actionam la nivel local, national, si international.
Vei intra intr-o comunitate de alte 27 de Cluburi de Film One World din 18 orase din tara (poti vedea lista completa pe site), precum si liceeni din Polonia, Cehia, Estonia si Slovacia (tari in care se desfasoara proiectul). De asemenea, vei avea ocazia sa participi la scoala de vara internationala de film documentar ce are loc in fiecare an intr-o tara diferita. Nu in ultimul rand, vei invata cum sa coordonezi un proiect, cum sa moderezi o dezbatere si cum sa promovezi un eveniment in liceu.

Nu exista nicio taxa de participare in acest proiect, insa necesita timp si dedicare din partea ta pentru a crea un Club de Film de succes.

CUM APLIC?
Nu trebuie decat sa completezi formularul de aplicatie al coordonatorului, sa iti creezi o echipa si sa convingi un profesor sa va sustina. Apoi va trebui semnat si una acord de parteneriat cu liceul. Dupa ce toti acesti pasi sunt indepliniti putem incepe activitatea unui nou Club de Film One World!

CINE?
Cluburile de Film One World este un proiect initiat de Asociatia ORICUM, una dintre cele mai dinamice asociatii non-guvernamentale din Romania. Ea face parte din reteaua One World in Schools, creata de Asociatia People in Need din Cehia.

Mai multe informatii pe www.cluburiledefilmoneworld.ro si Facebook.

 

Alexandra – TPU

11 thoughts on “Tu ai un Club de Film One World in scoala?

  1. Treaba asta este buna. Ii felicit pe cei care fac asta. In rest, eu am scapat de scoala. Mi-ar mai fi placut sa ma aflu in cadrul ei, si intr-adevar, sa prind treaba asta: ”Film One World”.

  2. Alexandra.TPU, hai ca m-ai omorit cu asta, ai fumat ceva sau ce? : )) Sa te citez “film documentar pe tema drepturilor omului… chestiuni globale contemporane – drepturile femeii, istoria recenta a Europei de Est, situatia minoritatilor din tara noastra si altele”, citi pusti crezi ca or sa se inghesuie la proectul asta? Si ce tari participa la asta “Polonia, Cehia, Estonia si Slovacia”. Sa moara scroafa lu’ vecinu, sa nu mai aibe ce le da copiiilor de haleala : )), pai nu ma mir ca participa tarile astea prapadite. De altfel, tocmai asta trebuie sa te faca sa te gindesti ca n-o sa se inghesuie nimeni. Prevad ca postarea asta va avea succesurile postarilor “Abilitatile se antreneaza la GROW” si cea la care am postat si eu ceva si mi-ai sters postarea “Pasiunea pentru IT se construieste la Girls Programming Camp”.
    Well, nuy ma crede pe cuvint, intra aici peste citeva zile sa vezi ce succesuri ai avut cu proiectul asta : ))

  3. poate dupa chestia cu expertii nu este cea mai inspirata postare….dar e un proiect interesant ,sincer mi-ar place sa fac parte din asa ceva
    Dar repet…cu toate ca initiativa e buna ,v-ati ales un moment destul de prost pentru postarea asta
    Este o initiativa laudabila si interesanta…..dar toata lumea se astepta sa lamuriti chestia cu expertii…si abia apoi sa reluati postarile de genul asta

  4. Prima dată când am citit: “Tu ai un Club de film One World în şcoală?” am stat trei secunde şi m-am gândit ce ar spune copii care nu au nici măcar căldură în şcoală.
    Ce ar mai spune?…

  5. @BRO: In niciun caz nu masuram succesul unui proiect sustinut pe partea de promovare dupa numarul de comentarii de aici. Cei interesati ajung pe site si se decid daca li se potriveste sau nu ca activitate extrascoalara sau le povestesc altor prieteni care ar putea fi pasionati.

  6. Interesant si frumos din partea voastra ca promovati aceste proiecte.
    Dar… DAR va rog sa aveti grija si de site care este intr-o cadere continua. Nu mai pot raspunde serios la nici o postare ( aproape ) pentru ca intru si intr-un minut citesc doart tampenii sau frustrarile unora si imi piere tot cheful de a cauta o intrebare care necesita cu adevarat un sfat / o parere sau care implica o discutie matura.
    Mi-e rusine de ce este tpu acum, intru din obisnuinta, din dorinta ca poate intr-o zi va fi ceea ce a fost in 2009 si sa mai schimb 2 cuvinte cu cei dragi de aici.
    Mi-e dor sa scriu un raspuns din inima asa cum scriam zeci in 2009.

  7. Voi vorbiti de cluburi de film in licee ….cand in unele zone ,nu au nici macar caldura !
    Uneori uitati ca nu suntem toti la licee de prestigiu…..

  8. E super ceea ce se face in Romania anume la subiectul film. Dar una ce imi pare rau este subiectul! De ce? Pedofilii, homosexualii si lisbienile vor face filme documentare despre ei sa vor incerca altii sa faca pentru ei. Oricum sunt si apecte negative.
    Chiar acum fac un film documentar despre problema demografica din RM si imi iese bine…….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.