TPU Blog

Atunci cand incepe un an nou, fiecare dintre noi isi propune sa fie cumva mai bun. In privinta TPU, cred ca am fi cu totii mai buni daca ne-am respecta reciproc ceva mai mult. Putem incepe prin a evita sa facem ceea ce e deranjant pentru  ceilalti.

Din cate mii de mailuri si mesaje am primit si citit pana acum, iata cele mai deranjante aspecte de pe TPU – feedback de la comunitate, referitor la comunitate:

  • atacurile la persoana, atitudinea zeflemitoare si jignirile
  • enunturile scrise gresit
  • postarile care nu corespund specificului site-ului
  • incercarile unora de a-si rezolva temele pe site
  • spam-ul
  • goana dupa “fundite”, “funtite” si “funditze”
  • copy-paste-urile

Asa ca va propun sa ne corectam singuri.  mai exact, va propun:

  • Sa fim mai toleranti unii fata de ideile altora, chiar daca nu suntem neaparat de acord cu ele.  Putem exprima aceleasi lucruri civilizat si politicos, sau jignitor si agresiv, depinde numai de noi.
  • Sa nu-i mai luam peste picior pe ceilalti, chiar daca poate ii consideram inferiori noua. Pana la urma, empatia este una dintre trasaturile care ne face sa fim oameni.
  • Sa nu mai punem pe site intrebari care isi au locul pe chat:  “ce mai faceti?”, “va place melodia x?” , “mere sau pere? la mare sau la munte?” – nu pentru asa ceva am creat site-ul, insa, vazand ca multa lume simte nevoia sa interactioneze la nivelul unor postari “light”, am creat chatul. Ce nu am reusit sa inteleg este de ce lumea inca posteaza asa ceva pe site?
  • Sa respectam faptul ca TPU este un site romanesc, vorbim si unde scriem in limba romana. Oricine poate sa greseasca o litera, sa uite o cratima sau sa scrie “sint” in loc de “sunt”.  Insa unii utilizatori aleg sa se exprime folosind o romana alterata, uneori scriind postari indescifrabile. Cuvinte ca “jtiu”, “ziketymi”, “poty”, “akum”, “niki”,”aja”, “satzy” samd apar zilnic pe site si sunt teribil de enervante pentru multe persoane, inclusiv pentru mine.  Respectul mutual include si modul in care ne adresam unii altora, asa ca, va rog, haideti sa le excludem din postarile de pe TPU.
  • Sa ne facem singuri temele, fiindca intr-ajutorarea nu inseamna mura-n gura. Mai multe pe tema asta am scris si aici:  https://www.tpu.ro/blog/?p=829
  • Sa nu mai profitam unii de altii, cerand voturi si clickuri, commenturi pe hi5, vizite pe blog si asa mai departe
  • Sa nu mai alergam dupa “fundite”. “Raspunsurile castigatoare” nu au fost create pentru a fi folosite ca momeala pentru un raspuns. Scopul lor este sa evidentieze cea mai buna contributie dintr-o pagina, astfel incat cel care a avut acea contributie  sa stie ca i-a fost apreciata.  Dincolo de acest aspect, cand am creat acest site ne-am gandit ca oamenii vor raspunde altor oameni cu singura intentie de a-i ajuta si de a le face un bine, si nu de dragul unei “fundite”.  Este deranjant sa vezi cum sute de oameni se inghesuie pentru un premiu virtual si cum altii ii momesc cu acel premiu virtual.  Acum ma adresez doar celor care isi incheie orice intrebare cu “dau fundita” – oameni buni, chiar daca nu o “dati” voi, ea se va atribui oricum in mod automat, pe baza voturilor de “folositor” si “inteligent”!
  • Sa nu ne mai atribuim meritul altora. Da, ma refer la cei care posteaza raspunsuri copiate mot-a-mot de pe alte pagini, fara a atribui sursa. Este important sa respectam drepturile de autor si e de bun simt sa nu ne atribuim un merit pe care nu il avem, nu credeti?

Sunt convinsa ca am deranjat si eu, la randul meu, destule persoane scriind cele de mai sus. Stiu ca  si mai multe persoane sunt deranjate de faptul ca le sunt respinse postarile. Va asigur insa ca daca veti respecta ce am scris mai sus, nu voi avea motive  sa va resping postarile iar, daca vor fi si exceptii, va voi argumenta decizia mea la cerere. Insa postul acesta nu este despre mine si activitatea mea, ci despre ce anume ii deranjeaza pe utilizatorii TPU la utilizatorii TPU .

La multi ani!

Raluca, admin TPU.ro