| Florentina2320 a întrebat:

Buna ziua. Tatăl meu a decedat în urma cu 2 săptămâni. Pe cardul lui au fost banii de pensie pe care i am scos și împărțit cu fratele meu. El avea un credit la banca. Creditul va fi platit de noi? (Țin să menționez că nu există moștenitori pentru că el nu a avut nimic pe numele lui).
Cum pot face să îi închid cardul de la BCR?
El a mai avut un card BCR Ikea pe care avea o sumă de 50.000 de lei, la fel am scos banii și i-am făcut jumi juma.
Ce se poate întâmpla dacă merg la banca să îi închid cardul?

17 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Mostenitorii legali, in momentul cand primesc mostenirea primesc si datoriile celui decedat.
Bravo voua ca ati impartit banii tatalui, acum pune-ti juma-juma sa platiti si datoriile, ca vine fiscul si vi-i imputa voua.

| CodrutElian1990 a răspuns:

In primul rand ma voi referii la credit.
Aveti doua posibilitati:
1. Sa mergeti la banca, sa achitati imprumutul si sa inchideti, pe baza certificatului de deces, contul.
2. Sa nu achitati imprumutul, iar banca sa:
a. Renunte la urmarirea recuperarii creditului
b. Dar cel mai probabil va vinde creditul unui recuperator care va cauta sa gaseasca orice sume in banci sau bunuri care i-au apartinut tatalui vostru. In acest caz e posibil sa descopere ca voi ati scos bani din banci dupa moartea tatalui vostru, dar inainte de dezbaterea succesiunii, lucru care se constituie in infractiune. In acest caz, recuperatorul poate face plangere penala. Voi - fratii – nu sunteti decat personae cu vocative de mostenitori; deveniti mostenitori doar dupa dezbaterea mostenirii. Banii sunt bunuri care intra la succesiune, chiar daca tatal vostru nu avea nici un bun imobiliar. Si bunurile mobile: masina, mobile etc. intra la succesiune.
c. Banca nu va va urmari ca mostenitori, ci ca personae care ati scos bani din banci, deci care ascundeti bunurile banesti ale decedatului datornic.
De gasit, va poate gasi dupa datele inscrise in documentele cu care ati retras bani.
Eu am pus problema cum ar fi in cel mai rau caz. E posibil sa nu se intample asa.

| Florentina2320 explică (pentru CodrutElian1990):

Suma de 50.000 de lei nu era credit...era oarecum un card social nu am înțeles prea bine

| CodrutElian1990 a răspuns:

In al doilea rand: contul poti sa-l inchizi - daca vor cei de la banca, pe baza certificatului de deces. Unele banci nu o fac decat pe baza certificatului de deces si certificatului de mostenitor.
Eu va recomand sa mergeti la banca unde este creditul si sa discutati cum puteti rezolva problema.

| AliGab a răspuns:

De obicei orice credit are o asigurare de viata. Interesati-va si ar trebui sa mearga inchis creditul fara sa platiti voi nimic

| Korkodeln a răspuns:

Trebuie sa faceti succesiunea si sa vedeti in ce consta masa patriomniala (tot ce a ramas de pe urma raposatului), din pacate asta contine si plusurile si minusurile, adica si banii in cash sau in conturi si DATORIILE, care se platesc de catre mostenitori!

Mostenitorii pot renunta la orice pretentie asupra patrimoniului si atunci scapa de datorii, dar nici nu mai pot pot lua nimic de la raposat, totul merge la stingerea datoriilor, deci ganditi-va bine daca merita cei 50. 000RON fata de cat mai avea credit.

Daca la banii din casa poti sa-i iei fara sa stie nimeni, la banca e groasa, ca se vad tranzatiile sunt facute dupa deces. Nu va grabiti sa-i cheltuiti pana nu vorbiti macar cu un notar si nu faceti succesiunea, pot aparea si alte rude de care nu stiti cu pretentii.

| Florentina2320 explică (pentru Korkodeln):

Știu că succesiunea se face doar daca decedatul are ceva pe numele lui, din păcate tatăl meu nu avea nimic pe numele lui. Nici casa nici mașini nimic

| Korkodeln a răspuns (pentru Florentina2320):

Succesiunea se face pe TOATE BUNURILE, mobile si imobile, inclusiv bani, fie lichizi, fie in cont, bijuterii, aur, etc, si TREBUIE facuta. Daca voi va inchipuiti ca ati scos banii din cont si banca ramne cu creditul si buzele umflate, o sa aveti o surpriza nasoala, pentru binele vostru, vorbiti macar cu un notar.

| Florentina2320 explică (pentru Korkodeln):

Am vorbit cu cineva de la banca și mi-a spus că nu este nevoie de succesiune și că banca nu are de ce sa ne urmărească pe noi chiar daca suntem copiii lui...

| ValentinMihai78 a răspuns (pentru Florentina2320):

Atunci, dacă nu avea acte pe nimic, voi unde locuiți? Este pe numele vostru locuința?
Sau locuiți în chirie?

| ValentinMihai78 a răspuns (pentru Florentina2320):

Iar, voi ați pus "botul"! Bravo! Ați auzit de fraudă bancară? Ceea ce ați făcut se cheamă fraudă bancară, o însușire de bani fără a avea dreptul asupra lor!
O închide și banca ochii la sume de bani mici, să zicem maxim 1000 RON, deși nu cred, dar 50 k RON e deja prea mult.
M-aș bucura să nu vă treziți cu o citație, dar nu cred că nu se va întâmpla niciodată asta!

| Florentina2320 explică (pentru ValentinMihai78):

Tata stătea la o sora de a lui, eu am stat cu mama de când părinții mei au divorțat.

| ValentinMihai78 a răspuns (pentru Florentina2320):

Bun, atunci va conta unde a avut domiciliu în buletin în momentul în care a făcut aceste credite. Nu știu ce a fost în capul vostru, dar, după părerea mea veți avea de suferit! Sper să nu, dar suma este prea mare! Oricum, succes și condoleanțe!

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru ValentinMihai78):

Nu este nici o frauda bancara, deoarece cred ca baietii erau trecuti ca imputerniciti, altfel nu puteau scoate banii din banca. Ei doar si-au insusit fara drept bunurile banesti ale tatalui lor, deoarece au scos banii dupa decesul acestuia.
Daca si-au impartit banii frateste si nici unul din ei nu face vreo reclamatie, fiind singurii prezumtivi mostenitori (persoane cu vocatie succesorala) nu se intampla nimic. Dar poate face banca, deoarece cei doi fii nu aveau voie sa scoata banii din banca pana nu se facea dezbaterea succesorala. Ei nu puteau sa devina proprietarii banilor, deoarece nu erau ai lor. Daca ar face dezbaterea, cu toate ca banii nu mai sunt in banca, acestia ar intra in masa succesorala. Daca ar deveni mostenitorii tatalui ar trebui sa plateasca si datoriile.

| ValentinMihai78 a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Banii i-au scos din bancomate, sume egale cu cât prevede noua lege. Iar, cei 50 mii RON erau pe card de cumpărături IKEA.
Deci, când am spus despre fraudă, la acest lucru m-am referit. De pe cardurile de cumpărături, de obicei nu se scot banii, ci se folosesc la cumpărături. Plus, că fiind implicată și firma IKEA, treaba se va complica.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru ValentinMihai78):

Nu contaza, nu e frauda bancara, deoarece aveau mijloace legale sa-i foloseasca.
Atat! Nu mai dau explicatii celor care nu cunosc legislatia.

| ValentinMihai78 a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Da, ești avocat cumva, ai avut probleme cu credite, de te ți mândru cu inteligența ta, că nu înțeleg?
Las-o mai moale, că nu ești buricul pământului!
Poate unii care comentăm aici, spunem din propria experiență, nu fabulații de pe internet sau copy paste după niște coduri legislative!