| DarknLight a întrebat:

Hei, citesc din cartea Resetează-ți Metabolismul și sunt prezentate multe specii umane primitive, provenite de acum sute de mii de ani. Fiecare specie cu denumirea lui. Pe lângă faptul că da, susțin tot ei că noi oamenii ne tragem din maimuțele.

Sunt și eu curioasă, deci, de unde naiba știu "ăștia" concret de câți ani suntem noi pe acest pămânțel și mai ales și cum erau vremurile atunci?
Ok, hai să zicem că da, prin resturile lăsate de Pământ s-au făcut cercetări, s-au studiat n chestii, s-au dezbătut și pus la punct niște chestii, dar hai să fim serioși, de unde naiba știu oamenii ăștia concret, măi, dar concret de câți ani e pământul și de câte sute și mii de ani sunt toate astea pe acest pământ? Dar mai ales de unde știu că acum mii de ani oamenii existau?! De unde?! Că nu pot exista dovezi concrete că, da, acum sute de mii de ani chiar existau oameni pe pământ. Nu credeți că totul e prea exagerat în aceste teorii?!

10 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

Pune minuta si mai citeste ceva stiinta, mai urmareste niste documentare... urmeaza sa ne spui de unde stiu astia cum aratau dinozaurii, nu?

| VoidEternal a răspuns:

Nu o sa intru in prea multe detalii tehnice ca nu e cazul, dar mult simplificat, cea mai populara metoda de datare a unui obiect este cea denumita carbon-14.

Metoda e bazata pe faptul ca organismele vii au in componenta lor atomi de carbon. De fapt absorb carbon-14 in tesuturi (la nivel molecular). Cand mor, pe masura ce trece timpul, izotopii radioactivi de carbon 14 se descompun in alti atomi (azot 14 de exemplu). Dupa numarul de atomi de carbon 14 inca existenti in obiectul respectiv, se poate determina de cat timp tesutul respectiv nu mai e viu.

Acuratetea e undeva la +/- 15 ani si metoda asta e folosita pentru obiecte/tesuturi nu mai vechi de 50-60.000 de ani.

Pentru datarea obiectelor mai vechi se folosesc alte metode dar bazate pe aceeasi logica, timpul de descompunere al diferitilor izotopi, datarea cu potasiu-argon (K-Ar) fiind cea care e folosita cand vorbim despre milioane de ani.

Metodele astea sunt demonstrate de zeci de ani, carbon 14 se foloseste de mai bine de 50 de ani.

Insasi existenta plumbului demonstreaza ca pamantul e vechi de miliarde de ani. Plumbul provine din descompunerea uraniului, iar uraniul are o perioada de injumatatire (half life) de peste 4 miliarde de ani.

Asta e chimie oarecum de baza, nu sunt chestii avansate, sunt notiuni disponibile oricui isi da un pic de silinta sa inteleaga pe ce lume traim si nu crede absolut orbeste in niste carti scrie acum 2000 de ani cand lumea inca se stergea la fund cu frunze.

Daca ar scrie cineva chestii de genul celor din biblie azi, ar fi catalogate in secunda 2 drept fictiune pura. Dar pe vremea aia, cand doar clericii aveau "cunostintele" (ma refer ca stiau sa scrie) si resursele sa scrie ceva, orice, iar 99.9% din populatie era doar gloata analfabeta, chestiile astea au trecut drept valide pe logica "trust me bro" ca hainele mele sunt cu haur pe ele.

"Crede si nu cerceta". Exista oare notiune mai toxica de atat? Exista ceva mai pe fata, 100% orientat catre indobitocire decat fraza asta? Crede si nu cerceta ca am avut eu "viziuni", mi "s-a aratat mie", am vazut eu iar eu sunt un cleric.

Nu am o problema cu existenta unei entitati in afara posibilitatilor noastre de intelegere, dar dogmele si ritualurile religioase sunt 100% hocus pocus.

| StoicAnalysis a răspuns:

Pai in laborator se fac studii cu carbon pe oase si fosile. Si aparatura respectiva simuleaza aproximativ cam cati ani ii ia unui obiect sau element organic de atunci sau de acum pana sa ajunga in starea actuala.

| DarknLight explică (pentru StoicAnalysis):

Deci spui că ele totuși sunt studiate asiduu, obiectele alea?! Că așa pot și eu să iau un obiect de pe drum și să-l trec sub lupă și să spun eu câte vreau despre el.

Deși ok, să zicem că aici cred ce spui, totuși nu e cam exagerat să vină ei să spună cum erau oamenii acum milenii de ani? Adică, ok, acum câteva sute de ani, mai ales când deja lumea putea lăsa ceva dovezi concrete, mai cred că pot crede ceva, dar de acum milenii de ani, când oamenii, tot ei susținând, oamenii nici nu știau să vorbească și scrie, de unde să știe ei concret, cum erau și cum o duceau oamenii ăia, acum milenii de ani?! Iar doar un obiect datând de atunci sau un desen pe pereții unei peșteri, mi-e greu să cred că îi fac pe ei atotștiitori.

Nu știu, dar până nu aflu dovezi concrete și despre acest subiect, eu tot țin să cred că omul e dat de Dumnezeu și provenit din pământ, nu din maimuță.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru DarknLight):

Pai ei sunt ca un fel de ingineri psihologici. Colecteaza foarte multe date din zona de extractie gen : fosile, artefacte, semne, desene, scrieri, simboluri, etc. Si odata studiate, extrag din ele alte date suplimentare. Si toate datele astea sunt interpretate si puse cap la cap pentru a forma o teorie cat mai plauzibila.

Uite de exemplu: Eu gasesc la metrou o inghetata de vanilie pe jos si urme rosii in zona muscaturii. Eu culeg toate datele locului si obiectului gasit si le pun cap la cap in felul urmator: Inghetata respectiva in urma mirosului are aroma de vanilie, urmele rosii de pe ea sunt cel mai probabil de ruj, deci persoana care a scapat-o este clar o femeie. Totul s-a intamplat cel mai probabil acum aproximativ 10 min cand vad ca inghetata sta sa se topeasca. Acum zece minute a plecat metroul, deci femeia era pe fuga si din graba a scapat-o. Si toate astea le-am aflat fara sa fiu la locul faptei. Doar punand detaliile gasite cap la cap.

Ei bine asa fac si arheologii. Colecteaza toate datele din locul extractiei cat mai amanuntit posibil, si dezvolta o teorie.

| VoidEternal a răspuns (pentru DarknLight):

Dovezile concrete exista. Din pacate iti lipsesc cunostintele necesare ca sa le intelegi.

| Seba2013 a răspuns:

Evolutia biologiei si evolutia luminii nu sunt tot una. Limbajul curent (vulgar) tinde sa afirme doar una iar cealalta o uita. Stiintele spirituale sunt diferite de stiintele materiale.

Cunoasterea ca inteligenta poate sa fie diferita de cunoastetea ca simbol/structura/subconstient (vezi Freud). Structura nu este tot una cu continutul. Limbajul trebuie adecvat la structura. De aceea trebuie sa eliminam limbajul vulgar si sa invatam limbajul subconstientului. Inteligenta nu este tot timpul adevarata ci este si falsa. Inteligenta devine adevarata atunci cand asculta glasul moralei sau acestui subconstient electromagnetic. Freud face diferenta intre constient si subconstient.

De la evolutia luminii putem sa acceptam si evolutia lui Darwin. Da la lumina, am trecuta la uman, dupa aceea la mamifer. Iar últimul stadiu este cel de reptila care nu ii place lui Dumnezeu. Noi trebuie sa gasim punctul mediu sau matizul (moralitatea, sentimentele bune).

Limbajul academic (nu cel vulgar, curent) vorbeste de o evolutie ELECTROMAGNETICA (creatia sufletului).

Substantele electrice se transforma in substante chimice. Emergentismul vorbeste de anumite straturi (parte-tot).

Judecata ética se ocupa cu studiul ATOMULUI. Cine cunoaste undele (nu particulele) poate sa calculeze exact MOMENTUL, TIMPUL, SPATIUL, etc. Vad o extensionalitate. Insa in acesta extensionalitate discern structuri, momente, serie, dialéctica intre structuri, lupta de contrarii, unitate si sens.

Asa cum putem sa masuram o cantitate asa putem sa masuram si o CALITATE (sentimentele).


Treaba este ca la evolutia luminii nu se intampla asa ca la evolutia materiei.

Cand lumina a explotat nu a ajuns asa repede intuneric (materie).

Ci de la lumina s-a produs o DESCRESTERE (INVOLUTIE), un matiz pana la intuneric. Intunericul este últimul matiz a-l luminii. De aceea noi trebuie sa ne intoarcem la ORIGINE nu sa evoluam in fata.

Doar social putem sa evoluam in fata, ca electromagnetic trebuie sa involuam ca sa nu ne transformam in materie cu sens de pucioasa. Electomagnetismul ne poate colora insa in acelasi timp ne poate stinge. Noi avand judecata valorativa trebuie sa calculam miscarea (evolutia) ATOMULUI si sa gasim formula mágica. Trebuie sa gasim judecata matemática a lui Dumnezeu si echiliubrul lui. Atomul are atat spatiul cat si continuu. Prin judecata moarala putem sa gasim formula correcta si sa o eliminam pe cea incorrecta.

| TheGentleman a răspuns:

Nimeni nu știe concret, sunt probabilități bazate pe calcule matematice complexe, cu marjă de eroare. Dar absolut nimeni nu îți poate spune negru pe alb date exacte sau concrete.

| Răzvănykă a răspuns:

Se numeste DATARE RADIOMETRICA, google itwinking

Întrebări similare