| adia5555 a întrebat:

Buna! Sunt insarcinata si locuiesc cu iubitul, vreau sa stiu ce drepturi va avea el asupra copilului, nu pare ca lucrurile duc intr-o directie prea roz intre noi si nu as vrea sa depind de el cu vreo semnatura sau prezenta lui undeva in caz ca vreau sa plec cu copilul, un sfat ceva va rog! Multumesc

27 răspunsuri:
| ania a răspuns:

E o idee foarte peoasta sa locuiești cu cineva fara casatorie. Pacatul cyrviei aduce nefericire pe termen lung. Ori va casatoriti ori va despărțiti.

| adia5555 explică (pentru ania):

Intrebarea mea nu e legata de religie si pacate si ce mai visezi tu, daca nu ai un raspuns pentru intrebare, stai parcata

| Miruna333 a răspuns (pentru ania):

Pe aceasta individa nu o vede nimeni? Nu se sesizeaza TPU-ul? Mereu raspunde pe langa subiect si spune numai prostii

| Effy35 a răspuns (pentru ania):

Cred ca este o idee la fel de proastă să judeci pe cineva...

| Violleta2022 a răspuns:

Doar daca cere test de paternitate ( dupa nasterea copilului), poate avea drepturi ca parinte.

| Violleta2022 a răspuns:

Ia-ti valiza si pleaca de acolo, daca ai probleme cu iubitul.

| dullcat a răspuns:

,,Autoritatea părintească se exercită diferit
Cine și cum exercită autoritatea părintească este însă problema cea mai mare a părinților concubini. Pe scurt, autoritatea părintească înseamnă toate drepturile și obligațiile pe care un părinte le are în legătură cu copilul său. În continuare, pentru a simplifica cât mai mult explicațiile, vom considera mai multe situații, potrivit art. 505 din Codul civil:

-copilul nu a fost recunoscut de către tatăl său: autoritatea părintească se exercită doar de către mamă, întrucât copilul are filiația stabilită doar față de mamă; dacă se va face ulterior o cerere de stabilire a filiației și față de tată, instanța de tutelă va hotărî cu acel prilej și asupra autorității părintești;

-copilul are filiația stabilită față de ambii părinți, iar aceștia conviețuiesc: autoritatea părintească se exercită în comun și în mod egal de către părinți;

-copilul a fost recunoscut de către tatăl său, dar părinții nu conviețuiesc: modul de exercitare a autorității părintești se stabilește de către instanța de tutelă, în același mod ca pentru părinții care divorțează.'' -
Https://www.avocatnet.ro/......e-lor.html

https://www.avocatnet.ro/......binaj.html

| adia5555 explică (pentru dullcat):

Deci ideea ar fi sa nu-si recunoasca copilul, asta unde se va intampla? La spital la nastere?

| Fatamuntilor a răspuns:

Iubitul ar putea cere test de paternite, dar dupa cum prezinti problema, nu prea cred.Mai degraba ar fugi de responsabilitate.
E treaba ta cum si ce iti vei creste copilul.
Insa ce-i vei spune cand va intreba de tatal lui cand va creste?

| LoveSleep a răspuns:

La cum te crizezi pe aici, imi e mila de copilul ala c-o sa te aiba doar pe tine.

| Frank51 a răspuns:

Super, o mamă singură cu copil care va trebui sa fie acceptată de părinți, că altfel n-are unde să doarmă, n-are ce să mănânce, etc. Singura ta problemă e ce drept are partenerul asupra copilului... Alt plan mai bun nu ai?

| adia5555 explică (pentru Frank51):

Cred ca tu trebuia sa fii a¥ortat asa i? De unde m.ții tai iti dai cu parerea ca si cum stii in ce situatie sunt, am mai multi bani decat ai vazut tu vreodata cu ochii aia galbeni si o viata in strainatate de cand sunt copil, faptul ca barbatii isi dau arama pe fata la greu nu e vina nimanui. Asa ca taci? din gura aia ca pare plina cu altceva deja?

| Frank51 a răspuns (pentru adia5555):

Singurii bani pe care îi poți face sunt pe OF, la ce limbaj de clasa a-6a ai.

| Lukasssz a răspuns:

Înțeleg că aceasta este o situație delicată și că îți dorești să îți protejezi drepturile și ale copilului tău în eventualitatea unor probleme în relația cu iubitul tău. Iată câteva lucruri importante de luat în considerare și de acționat:
Stabilește o comunicare deschisă cu iubitul tău: Începe prin a discuta deschis cu iubitul tău despre îngrijorările tale și despre cum vrei să vă implicați ambii în creșterea copilului. O comunicare sinceră și deschisă poate ajuta la prevenirea unor probleme mai mari în viitor.
Consultă un avocat specializat în dreptul familiei: Un avocat poate oferi sfaturi legale personalizate în funcție de circumstanțele tale specifice și poate clarifica drepturile și obligațiile fiecărui părinte în cazul unei despărțiri sau divorț. Un avocat poate, de asemenea, să te ajute să înțelegi și să explorezi opțiunile legale disponibile pentru a-ți proteja drepturile și ale copilului tău.
Stabilește o înțelegere scrisă: Dacă ești îngrijorată de faptul că iubitul tău ar putea să nu coopereze în viitor, poți lua în considerare stabilirea unei înțelegeri scrise privind responsabilitățile părintești, custodia și vizitarea copilului. Această înțelegere ar putea include, de exemplu, planuri pentru custodia copilului, contribuția financiară și alte aspecte importante ale creșterii copilului.
Investighează legislația locală: Legile privind custodia și drepturile părintești pot varia în funcție de țară sau de statul în care locuiești. Este important să te informezi cu privire la legislația locală și la drepturile tale înainte de a lua orice decizii importante legate de custodia copilului.
Asigură-te că ești pregătită financiar: În cazul în care decideți să vă separați, este important să fii pregătită financiar pentru a putea avea grijă de tine și de copilul tău. Poți lua în considerare crearea unui fond de economii sau consultarea unui specialist în finanțe pentru a-ți planifica bugetul și cheltuielile în viitor.
În concluzie, este important să iei în considerare toate aspectele legale și personale atunci când te pregătești pentru venirea copilului și pentru viitorul tău și al lui. Consultarea unui avocat și comunicarea deschisă cu iubitul tău pot fi pași importanți în asigurarea protecției și bunăstării tale și ale copilului tău.

| StoicAnalysis a răspuns:

Copilul e facut cu el?

| TheGentleman a răspuns:

Drepturile le stabiliți voi, în caz contrar vi le va stabili instanța.

Și da, pentru scoaterea unui minor din țară este necesar acordul ambilor părinți (procură)

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Înainte să rămâi însărcinată, draga mea, trebuia să te asiguri în ce direcție merg lucrurile, dacă aveți stabilitate financiară sau emoțională amândoi.

| adia5555 explică (pentru anonim_4396):

Alta ratacita, ce cauti tanti Aglaia prin comentarii daca nu ai nimic de zis decat sa furi curent? Despre ce stabilitate emotionala financiara si alte tampenii vorbesti? Cand eu vorbesc strict de ce drepturi are el ca tata, eu nevrand sa fiu nevoita sa depind de el in caz ca plec cu copilul, daca e greu de inteles treci mai departe sau pune te la nani

| darrio2007 a răspuns (pentru adia5555):

Daca incepi sa comentezi in asa hal la aceste păreri primite de la utilizatori, mă abtin sa iti mai raspund si eu in problema ta.
Nu cred sa ai vreo varsta prea mare.

| adia5555 explică (pentru darrio2007):

Cel mai bine e sa te abtii draga mea, nu are nimeni nevoie de pareri tamp! te cand cere un sfat legal

| Fatamuntilor a răspuns (pentru darrio2007):

Probabil sunt foarte tineri amanadoi
cunosc destule cazuri de asa zisi tati care desi isi recunosc copii, nu se implica deloc.Pleaca de langa mama, pentru gasesc pe alcineva..Si platesc drepturile copilului doar cu judecata.Acei tati vor regreta mai tarziu

| darrio2007 a răspuns (pentru adia5555):

Draga mea?
Sunt barbat in toată firea, DRAGA MEA.
Dovedesti ca te cam doare undeva de parerile noastre.
Desi tu ai cerut aceasta parere.
Descurcă-te singură, că nu ne-ai cerut parerea cand te-ai mutat cu iubitul.

| ioana748 a răspuns:

Buna,
Daca copilul este conceput cu el s-ar putea sa doreasca sa faca ADN.
Si va obtine printr un proces de custodie drept la vizita si sa aiba relatie cu propriul copil.
Tu daca esti hotarata si ai unde sa fii in siguranță cu copilul caci ai sa intelegi cum este doar dupa ce nasti. De asemenea sunt centre care ajuta mamele singure cu bebelusi.
La spital declari ca nu stii de tata, ca ai avut un contact ocazional si nu mai stii nimic de el
Se pune liniuta in dreptul tatalui. Dar asta inseamna ca copilul va suferi prin lipsa de identificare. lnsa daca situatia este chiar atat de grea si doresti sa faci asta, tu esti sefa vietii tale.
Multa sanatate tie si la bebe❤️

| adia5555 explică (pentru ioana748):

Multumesc, nu vreau sa il indepartez de copil daca vrea sa fie in viata lui nicidecum sa il impiedic sa il vada sau alte chestii de genul, doar ca ma gandesc intr-un caz ca as decide sa plec inapoi in strainatate de unde locuiam el nu ar fi de acord sa plec cu copilul si asta ar fi o piedica

| ioana748 a răspuns (pentru adia5555):

Cu placere,
Da, daca el nu-si da acordul nu poti pleca cu copilul, decat daca obtii custodie unica in instanta.
Daca pe certificatul de naștere este liniuta, nu este nici o problema.
Daca apare la tata, nu poti parasi tara cu minorul decat daca scoti tatal din drepturile părintești.

| Korkodeln a răspuns (pentru adia5555):

Din pacate odata ce obtine drepturi paternale are si obligatii (pensie alimentara) si drepturi (se poate opune sa parasesti tara cu copilul).
Am o cunostinta care a facut un copil cu cineva, baiat frumos si cu bani, nu erau casatoriti, dar ala a recunoscut copilul, ca deh, nu e frumos sa fie "fara tata" saracul, pe urma s-au despartit urat si a avut numai probleme, i-a interzis sa plece din tara cu copilul ("nu te duci tu la altul cu copilul meu...") desi isi gasise un loc bun de munca afara, doar ca sa se razbune. Pe urma ea l-a dat in judecata pentru pensie alimentara, ala a lasat serviciul ca-l tineau parintii pe firma, o afacere foarte urata, pana la urma s-a casatorit cu cineva in tara.

Iti recomand sa incercati sa va intelegeti cumva sau sa va despartiti fara conflict.

| Standt a răspuns:

Daca il recunoaste, vei depinde de el in toate felurile si ceva in plus.
Dar daca lucrurile nu merg bine, de ce ai facut copil cu el? De ce mai stai cu el?
Poate avea multe drepturi. De el depinde totul.
Ca sa nu depinzi de el vei avea de umblat prin tribunale sa dovedesti si sa ceri decaderea din drepturi a tatalui.