| Mimi26567 a întrebat:

Buna! Am lucrat pe perioada determinata la un magazin. Este legal ca angajatorul sa opreasca din salariu daca inventarul iese pe minus? Nu trebuie mai intai sa demonstreze vinovatia angajatului? Este posibil fara o hotarare judecatoreasca?
Care sunt pasii in cazul in care angajatorul vrea sa impute salariatului minusurile?
Contractul s-a terminat si acum nu vrea sa imi dea lichidarea din aceasta cauza.

Răspuns Câştigător
| Simpatic a răspuns:

Aceasta speta este mai ales pentru un avocat, eu pot doar intui:

"Pot justifica reţineri din salariu orice titluri executorii, cum ar fi: hotărâri judecătoreşti sau arbitrale, convenţii, clauze ale contractelor individuale de muncă. Nu pot însă constitui temei al reţinerilor... "

https://www.codulmuncii.ro/titlul_4/capitolul_3/art_169_1.html

de citit pe aceasta speta exprimata de tine si aici https://www.avocatnet.ro/......entar.html

treaba nu este chiar atat de simpla cum pare la prima vedere!

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, este legal.
Dupa efectuarea inventarului si daca nu se poate stabili care angajat a furat, angajatorul poate emite o decizie de imputare, conform Codului muncii, rep. in 2011, cu md. si compl. ulterioare, art.254 si urmatoarele.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Bună, magazinul unde ai lucrat nu este dotat cu camere de supraveghere? In acest fel patronul poate vedea pe camere cine fură nu sa iti ia din salariu fara dovezi, numai tie ti a oprit din salariu sau si colegilor tai? Cu ce te ocupai in acel magzin? Cel mai bine este sa discuti cu seful tau si sa il intrebi ce il determina sa iti ia tie din salariu cu ce motiv.

| Mimi26567 explică (pentru CristiDinBucuresti):

Am fost casier. Ne-a anunțat ca ce iese pe minus se scade la salariu, egal pentru toți. Nu cred ca este corect dacă fură clienții să plătim noi.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Fa i reclamatie la ITM sefului daca nu iti da banii, nu ai tu bani de avocat sa il dai in judecata, aia costă enorm si nu ai deunde.