| lanadelrey15 a întrebat:

Care este denumirea conceptului de a crede in Dumnezeu dar a nu crede in biblie, preoti, ritualuri, etc. Voi ce credeti?

67 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns (pentru EestiSodalane):

Deistii nu sustin ca Dumnezeu e indiferent fata de oameni, cel putin nu toti dintre ei. Einstein, da, credea ca Dumnezeu nu se amesteca in treburile omenesti si nu-i pasa daca oamenii urmeaza morala. El credea ca a urma morala este important pentru oameni, nu pentru Dumnezeu.

Si da, exista multi crestini care cred in Isus si spun rugaciuni, dar nu vor sa tina de nicio biserica organizata. In special in SUA, categoria nones (fara apartenenta religioasa) nu inseamna agnostici sau atei, marea lor majoritate sunt crestini, dar nu sunt afiliati la nicio organizatie religioasa sau denominatie. Ei sunt credinciosi crestini, dar au parasit bisericile.

| T0Teu a răspuns (pentru EestiSodalane):

Cum te poate ghida o traditie inventata de oameni in studiul Bibliei care e de la Dumnezeu? Si ti am dat mai sus acel verset cu evanghelia deosebita de cea venita prin apostoli, adica Biblia. Traditia nu face parte din Biblie deci nu trebuie luata in considerare, cum a zis Pavel cu alte cuvinte. In plus, tu ignori total ceea ce am spus mai sus. Ce alta interpretare se mai poate da acelor întâmplari? Eu zic ca niciuna, Biblia e destul de clara mai ales cu privire la aceste lucruri. Daca ai spus ca ai citit Biblia si ca ai gasit pasaje care sa incurajeze traditia, da mi si mie versete sa inteleg cum sta treaba. Eu iti pot da versete ca sa imi sustin punctul de vedere. Daca tu nu poti, aici e o problema

| doctorandus a răspuns (pentru T0Teu):

Canonul Bibliei ebraice a fost stabilit la inceputul secolului II d.Hr.

Canonul Noului Testament a fost definitivat abia in secolul V d.Hr.

Deci ideea ca crestinii credeau in Vechiul Testament + Noul Testament este o mare prostie de-a lungul primelor cinci secole de crestinism. De exemplu, Epistola lui Barnaba si Pastorul lui Hermas fac parte din anumite Biblii crestine antice. Acum nu mai fac parte. Deci ei prin Noul Testament intelegeau alte carti decat intelegem noi acum. Deci ei n-aveau cum sa creada in Noul Testament pe care-l cunoastem noi.

Rationamentul "soarecele este un subiect, deci un subiect mananca branza" incalca principiul identitatii. Deci Biblia lor nu era Biblia noastra (avea unele carti in plus si unele carti lipsa). Prin modificarea cartilor care fac parte din Biblie, crestinismul nu s-a prabusit, nu s-a sfarsit.

Pentru evrei era simplu: aveau in sinagoga un cos pentru suluri considerate Scriptura si alt cos pentru suluri care nu erau considerate Scriptura. Daca se schimba ceva cu privire la Scriptura, luau un sul dintr-un cos si-l mutau in celalalt cos. Crestinii nu puteau face asta, pentru ca ei nu scriau pe suluri, ci pe codexuri. Iar ca sa scrii un codex trebuia sa decizi de la inceput care carti fac parte din acel codex si care carti nu fac parte.

Si chiar vorbind de aceleasi carti, Septuaginta contine fragmente care nu fac parte din Biblia ebraica. Deci Vechiul Testament tradus dupa Septuaginta nu poate fi identic cu Vechiul Testament tradus dupa Biblia ebraica. Deci Biblia unor crestini principial nu poate fi identica Bibliei altor crestini.

| doctorandus a răspuns (pentru EestiSodalane):

Exista multi teologi ortodocsi care pur si simplu nu suporta pe alti teologi ortodocsi. Dar din punct de vedere administrativ toti astia fac parte din BOR. Deci ei sunt uniti administrativ, ca dogmatic sar la beregata altor teologi ortodocsi. Exemplu: https://www.digi24.ro/......ar-2683265

| T0Teu a răspuns (pentru doctorandus):

Înțeleg ce vrei sa spui, dar crestinii ascultau ceea ce li se spunea prin viu grai de catre apostoli si ascultau ceea ce scria in epistolele lor trimise catre ei care azi formeaza Noul Testament impreuna cu cele 4 evanghelii

| Ionut2266 a răspuns:

Se numește,,, creștin neafiliat".

În plus: Este important să înțelegem că unii oameni de acest gen aleg să ignore biserica și preoții tocmai din cauza unor preoți care, din păcate, în anumite momente au scăpări lumești. Sau poate din cauza faptului ca sunt convinși că biseirca are rolul de a,, controla masele". Chiar dacă ar fi așa, biserica nu îndrumă spre dezbinare, ci spre pace și armonie:,, Pentru pacea a toată lumea, pentru starea bună a Sfintelor lui Dumnezeu Biserici și pentru unirea tuturor, Domnului să ne rugăm" Sf. Liturghie, Ectenia mare. Pentru a afla adevărul, cel mai simplu și corect este să nu ne lăsăm influențați de părerea unuia și a altuia, să nu judecăm pe nimeni și nimic, și să ne rugăm fiecare lui Dumnezeu să ne descopere adevărul.

| CLaludiu1234 a răspuns:

Cum adica crezi in Dumnezeu, dar nu crezi in ce spune Dumnezeu in biblie?, unde e credinta atunci? Nu poți sa crezi în Dumnezeu cu adevărat și sa nu crezi în ce spuneDumnezeu[ce scrie in Biblie], fiindca biblia e cuvântul lui Dumnezeu.Îți dau un exemplu ilustrativ, ai putea sa crezi în cineva, dar în același timp, sa nu crezi nimic din ce spune persoana aceea.Nu ar fi absurd sa zici ca crezi în cineva, dar în același timp sa nu crezi nimic din ce spune persoana aceea?