| justme_1667 a întrebat:

Stie cineva cam ce poti face cu facultatea Relatii internationale si studii europene? unde te poti angaja cu aceasta facultate? daca este pentru viitor...help pls:*

1 răspuns:
| adinaciosescu a răspuns:


Misiunea specializării Relaţii Internaţionale şi Studii Europene se poate detalia în următoarele componente: educatională, cercetare, dezvoltare si formare profesională, comunicare cu mediul naţional şi internaţional.
Componenta educaţională – pentru care asigurăm dezvoltarea unei structuri academice specializate în domeniul studiilor de integrare, în caz concret pentru specializarea relaţii internaţionale şi studii europene, având următoarele obiective :
A. În învăţământul superior românesc :
Formarea de specialişti în domeniul relaţiilor internaţionale şi studiilor europene, capabili să gestioneze activităţi ale domeniului, să producă expertize şi analize asupra problemelor actualităţii, precum şi a perspectivelor relaţiilor internaţionale şi a proceselor comunitare.
Ofertă de pachete de discipline facultative şi opţionale legate de relaţiile internaţionale şi studii europene tuturor facultăţilor din UBB. Ofertă de expertiză privind procesele globalizării, dreptul internaţional public, sisteme politice comparate, aspecte comparate ale totalitarismului, înţelegerea instituţiilor şi mecanismelor de luare a deciziilor în Uniunea Europeană, a constituţiilor europene şi jurisprudenţei comunitare, în domeniul drepturilor omului, a culturii şi valorilor europene.
Consolidarea şi dezvoltarea masteratului Afaceri Europene şi Management de Programe, deschis tuturor doritorilor din centrul universitar UBB, precum şi celorlalte centre universitare din ţară, prin oferta de pachete de studii pentru învăţământul masteral şi cel la distanţă.
Creează parteneriat consolidat cu institute de profil din Europa şi România.
B. În structurile şi instituţiile locale, regionale şi centrale, prin crearea şi consolidarea unor reţele în domeniul relaţiilor internaţionale şi studiilor europene:
Colaborarea cu Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, Ministerul Apărării, cu Departamentul pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului României, cu institute publice şi private, Prefecturi, Consilii judeţene, municipale şi locale, cu departamente pentru integrare europeană din cadrul acestora, ONG etc.
elaborarea şi furnizarea de programe de formare continua în domeniu, inclusiv prin instituirea formei de învăţământ la distanţă.
evaluare – expertizare, consultanţă, experienţă academică şi didactică (schimburi de profesori, specialişti, studenţi, seminarii , colocvii studenţeşti,simulări de decizii în UE, etc.).
C. Implementarea cunoştinţelor de relaţii internaţionale şi studii europene la nivelul ONG-urilor specializate, precum şi la nivelul altor structuri ale societăţii româneşti. Diseminarea în teritoriu a literaturii de specialitate, de la studii la conferinţe, mese rotunde şi alte evenimente de prezentare a problematicii de interes general publicului larg.
Componenta cercetare: elaborarea de studii la iniţiativa facultăţii noastre, precum şi a altor persoane juridice din localitate sau din ţară, cum ar fi :
Analize, rapoarte, evaluări în corelaţie cu programele sectoriale, naţionale şi locale, pentru a contribui la o reală cunoaştere a impactului relaţiilor internaţionale asupra societăţii.
Crearea unui centru pentru relaţii internaţionale şi studii europene acreditat ca centru de excelenţă în cadrul UBB (s-a realizat Centrul de Studii Avansate privind reforma instituţională şi administrativă în cadrul UE, o direcţie prioritară de cercetare în UBB).
Alcătuirea unei reţele de cercetare prin stablirea de contacte academice cu centre de profil din Europa – prin intermediul Institutului de Cercetări Europene.
Dezvoltare şi formare profesională / comunicare.
Oferta de absolvenţi calificaţi, care au capacităţi de expertiză în domeniul interdisciplinar al relaţiilor internaţionale şi studiilor europene, se realizează prin formula de licenţiere. Absolvenţii sunt capabili să preia, prin carierele lor componente economico-juridice de studii europene si relaţii internaţionale, în domeniul cooperării naţionale şi europene.
Absolvenţii experţi în relaţii internaţionale şi studii europene vor putea să gestioneze fluxul informaţional între instituţiile de diferite nivele (academice, politice, guvernamentale, ne-guvernamentale, de mass-media ori de afaceri, precum şi instituţii private ) şi cele europene, ori instiuţii specializate în relaţii internaţionale, din Europa şi din lume.
Echivalarea pregătirii teoretice şi practice a absolvenţilor prin activităţi specifice:
contribuie la perfecţionarea şi compatibilizarea planurilor de învăţământ (curricula) cu cele din structuri similare din Europa, corespunzătoare domeniilor de calificare, planurile sunt compatibilizate, deja existând două mecanisme de dublă diplomă.
realizarea unui plan de învăţământ compatibilizat cu cel din structura universităţilor europene pe baza diplomă dublă, cu recunoaşterea studiilor în universităţi din Germania, Austria şi Franţa, Dublă Diplămă cu Universitatea din Munster 1998-2008 şi cu Universitatea din Magdeburg 2009-2019 suţinute de DAAD.
alocarea unui spaţiu substanţial activităţilor practice, din care menţionăm: metodologia cercetării ştiinţifice cu accent pe interdisciplinaritate; activităţile de training în domeniul relaţiilor internaţionale şi în programe europene în afara planului de învăţământ prin organizaţiile studenţeşti; practică obligatorie într-o reţea naţională şi europeană de instituţii; lucrări de licenţă în domeniul relaţiilor internaţionale şi studiilor europene, inclusiv realizate în co-tutelă cu profesori străini.
Consolidarea la nivelul facultăţii a unui pol subregional de studii în relaţii internaţionale şi studii europene prin opţiunea organizării unei reţele academice în acest domeniu : dezvoltare curriculară, schimb de profesori şi studenţi, cercetare ştiinţifică specializată în plan practic din perspectivă internaţională, realizarea de analize şi evaluări comparative, utilizarea unui web-site comun.
În sinteză, pregătirea academică în sistem licenţă sau celelalte forme graduale şi Şcoală doctorală, este partea cea mai importantă a misiunii FSE care pregăteşte şi este recunoscută prin absolvenţii ei, implicaţi în instituţiile centrale, locale şi altele din societatea românească. Într-un procent de 70 la sută absolvenţii de RISE sunt în domeniul profesiei şi conexe, efectivul ALUMNI având un procentaj superior mediei pe UBB.
Pregătirea concretă pragmatică în domeniul studiilor europene în economie, drept, ştiinţe politice şi administrative cu o foarte bună componentă de informatică şi limbi moderne atât în relaţie cu nevoile multiple solicitate de administraţie, firme, instituţii publice centrale şi locale, Camera de Comerţ şi Industrie, centre de afaceri cât şi de gestionare calificată a informaţiilor intre structurile româneşti şi cele din srăinătate în domeniul integrării europene a României, în domeniul programelor cu finanţare europeană.