| aurora23 a întrebat:

Vreau sa dau la facultatea de matematica-informatica, specializare informatica si sunt nesigura. Observ ca in ultimii ani si in prezent majoritatea se orienteaza spre informatica fiind o meserie cautata pe piata muncii, ci in primul rand banoasa.Numarul mare de persoane care se duc sre acest domeniu parca ma descurajeaza.Informatica stiu ca e meseria viitorului, dar ma gandeam ca peste cativa ani o sa ne umplem de informaticieni si exista riscul fenomenului de inflatie.(parca asa se numea)Care e parerea voastra? Imi doresc sa profesez in acest domeniu, dar imi e teama sa pierd anii astia aiurea si nu voi gasi la final loc de munca.

9 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Ai dreptate in privinta inflatiei la informaticieni.
Totodata este de stiut ca, dupa 10-15 ani de programare intensa, creierul intra intr-o saturare-retrogradare asemanatoare bolii Altheimer.
Dupa parerea mea, ar trebui sa "ochesti" alte facultati de inginerie: arhitectura (daca ai simt estetic bun), bionica (arcul dintre medicina-biologie si inginerie tehnica) sau alte domenii, in care specialistii sunt rari, apreciati si bine platiti, pe plan mondial.

| Iunix a răspuns (pentru Bula):

De unde ai ajuns tu la concluzia că programarea îți distruge creierul? Să ști că poți să ai la fel de bine probleme cu memoria și dacă eviți să-ți folosești creierul. Nu văd care ar fi logica. Poate într-adevăr este o meserie care îți solicită creierul, dar această solicitare nu ar face decât să te antreneze. Poate această problemă ar apărea în cazul în care depui un efort intelectual până la epuizare și nu te odihnești destul ( pe o perioadă lungă de timp, ani ) caz în care nu programarea este de vină.

| Bula a răspuns (pentru Iunix):

Nu numai eu am ajuns la aceasta concluzie.
La intervale de 2-3 ani apar noi limbaje de programare, care trebuie invatate, programele vechi trebuie intretinute si updatate, etc. Memorarea unei asemenea cantitati de informatie si concentrarea intensa suprasolicita un creier, care trebuie sa produca sute de pagini perfecte lunar si sa le tina si in minte.
Despre aceste aspecte se tace. Nu degeaba IT-stii cei mai multi sunt recrutati din tarile sarace (vezi India, Pakistan, tarile africane), iar la firmele mondiale consacrate (Google, Yahoo, Facebook etc.) majoritatea lucratorilor sunt adunati din AFARA Statelor Unite.
Este asemanator cum si munca fizica este facuta in tari cum este China, Turcia etc, unde este forta de munca bine calificata, dar se plateste mult mai prost decat in Sua sau in vestul UE.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Momentant este o lipsa destul de mare de profesionisti in domeniu. Nu toti care termina o astfel de facultate sunt si capabili la o cariera de profil. Ca in orice domeniu cu cat esti mai bun si mai implicat vei avea mai mare succes.
Cat despre locuri de munca... pai e o industrie in plina dezvoltare, zi de zi

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Deficitul e destul de mare. Iti gasesti loc de munca oricand.

Vrei sa profesezi in aceasta meserie ca iti aduce bani sau ca iti place? Si unde vrei sa dai?

| aurora23 explică (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

"in primul rand banoasa"ma referam la numarul tot mai mare de persoane care se duc spre aceasta meserie.Eu ma vad in acest domeniu si imi place, dar teama mea e sa nu-mi gasesc loc de munca ca vor fi alti mai buni.Stiu aberez si pare ca ma victimizez.

| Uvox a răspuns:

Nu te teme, nu este pierdere de timp.
Condiția necesară si suficientă este să te atragă. Restul este efort.

| aurora23 explică (pentru Uvox):

Mersi. happy Sa-mi placa e bifat pe lista mea.

| Anon31241212 a răspuns:

Va fi mereu nevoie de it-isti. Du te cu incredere. Mult succes!