| marcelinio11 a întrebat:


am cumparat o casa din chirpici(vaioaga) in Ungaria, am renovat-o, am pus folie pe pamant si sapa peste folie in toata casa. In camera mica am pus peste sapa o folie galbena si am instalat laminate, in camera mare am pus peste sapa folie galbena si mocheta, in bucatarie, baie, hol si debara am pus peste sapa gresie. Peretii interiori i-am curatat si i-am tencuit, gletuit si vopsit cu dispersit, cei exteriori sunt tencuiti si gletuiti, vopsiti cu dispersit de exterior. Casa nu are fundatie decat vreo 5 randuri de caramida. Vineri 21.06. 2013, a aparut un fenomen de umezeala la peretii din aproape toata casa, in partea de jos, gresie umeda si in debara si in bucatarie, dar pe langa plinta. In camera mica fiind laminate la fel pe marginea laminatelor era umed. Casa are geamuri termopan. Doar la sfarsit de saptamana merg la casa. Am casa de 3 ani si pana acum nu a aparut umezeala deasupra gresiei si parchetului. Va rog frumos sa imi spuneti ce solutii am ca sa nu mai apara acest fenomen de umezeala.
In speranta ca imi veti da un raspuns, va multumesc anticipat.
Cu respect.

Răspuns Câştigător
regis
| regis a răspuns:

Sapele turnate si adezivul utilizat la gresie si faianta nu au avut timp suficient pentru a se usca.
Pana la toamna fenomenul va disparea, pana atunci aeriseste cat mai des. Nu ar fi stricat cu ocazia renovarii sa inlaturi fenomenul de capilaritate, prin introducerea unor placi de inox sau chiar a unei membrane bituminoase intre perete si fundatie, astfel incat umezeala din sol sa nu mai fie absorbita in perete. Dar repet, umezeala in acest moment provine de la sapele de beton si adezivi.

| marcelinio11 explică (pentru regis):

Sper sa gasesc o persoana sa poata face chestia asta: introducerea unor placi de inox sau chiar a unei membrane bituminoase intre perete si fundatie. Daca te rog poti sa explici mai in amanunt cum se face? Multumesc.

16 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Aceasta este solutia profi, insa destul de costisitoare:
http://www.izolatiicuinox.ro/#all
Am vazut insa o solutie mai home-made, respectiv taierea cu un fierastrau a peretelui, pe bucati scurte (cca jumatate de metru o data), iar in taietura rezultata s-a introdus membrana bituminoasa, apoi taiat in continuare si tot asa...
Tabla sau membrana va impiedica umezeala sa treaca din fundatie in perete, in conditiile in care panza freatica este sus si apare fenomenul de capilaritate.
La tine deocamdata este vorba de umezeala din sapa, sunt convins de asta, daca nu vrei sa finisezi exteriorul si daca nu te dau banii afara din casa, poate ar fi util sa mai astepti putin, sa vezi cum se comporta in timp.

| marcelinio11 explică (pentru regis):

Multumesc pentru raspuns, dar renovarile in casa le-am facut in 2010 din Mai pana in Iulie(sapa + tencuiala pe peretii interiori), deci din iulie 2010 pana in iulie 2011 a avut timp sa se usuce sapa si tencuiala. Nu am scris ca nu este sursa de caldura in casa, de fapt nu stau in casa numai pe timpul verii. Deci de 3 ani nu a aparut fenomenul asta numai acum in 2013, intr-adevar a plouat mult anul asta. In fantana apa este foarte aproape de suprafata, la 2 m. Culmea e ca la vecinii mei nu s-a intamplat asa ceva si unii din ei au izolatie cu polistiren pe peretii exteriori. Ce parere ai despre santuri in jurul casei si sa pun tevi din plastic, cred ca drenaj ii spune.

| regis a răspuns (pentru marcelinio11):

Aha, inteleg, am presupus ca ai turnat recent sapele. Daca sunt vechi, atunci nu poate fi vorba decat despre capilaritate.
LA vecini nu a aparut fenomenul pentru ca probabil nu au fundatii de caramida sau daca au sunt mai inalte si nu a urcat umezeala atat de sus. Doi metri nu este insa aproape de suprafata, la mine a ajus si la 50 de cm. Incalzirea nu are legatura, temperatura din casa e una, umiditatea e altceva.
Despre drenaj in jurul casei... posibil sa fie o solutie, insa atentie mare la rezistenta casei. Un sant sapat in jurul fundatiei poate crea mai multe belele decat beneficii.
Eu as merge totusi pe ruperea capilaritatii, eventual fara a afecta tencuiala de pe casa, ci doar de pe fundatie, pentru a minimiza costurile. Cred ca ce fac profesionistii cu inox, se poate improviza si cu tabla zincata sau tabla pentru acoperisuri, care este ieftina, iar taietura necesara se poate face cu un fierastrau sabie sau cu un flex de mari dimensiuni.

| marcelinio11 explică (pentru regis):

Multumesc mult pentru raspuns, solutia ar fi ruperea capilaritatii, dar pana gasesc mesterii, am sa cumpar grila de aerisire higroreglabila pentru termopane pentru ca numai la sfarsit de saptamana merg la casa si am sa montez aceste grila sa aeriseasca casa. Numai bine iti doresc.

| regis a răspuns (pentru marcelinio11):

Grila de aerisire higroreglabila va elimina efectul, ca si schimbarea tamplariei sau renuntarea la lavabil si polistiren elimina efectul, nu si cauza aparitiei umiditatii, dar intr-adevar, ambele pot fi o solutii.
Intrucat aerisirea higroregrabila nu este foarte ieftina, ti-as recomanda mai degraba simple grile de aerisire in fiecare camera, adica ceva de genul:
http://www.bricomall.ro/......m-8783.jpg
GAsesti in magazinele de bricolaj o gama variata de modele, forme si dimensiuni, neaparat insa sa fie cu plasa de insecte. La interior se poate monta una reglabila, la nevoie sa o poti obtura, desi nu cred ca va fi nevoie. Este usor de montat, nu trebuie decat o gaura in perete si putin adeziv pentru constructii (la tub, ca si siliconul).

| marcelinio11 explică (pentru regis):

Multumesc mult pentru ajutor. Cu respect, Marcel Gui.

| marcelinio11 explică (pentru regis):

Te rog scrie-mi nr tau de telefon, mi-ai raspuns la multe intrebari si as vrea sa te mai intreb ceva, daca nu deranjez.
Marcel Gui.

| regis a răspuns (pentru marcelinio11):

Sorry, te ajut cu toata placerea daca pot, dar nu la telefon happy.
Poti folosi mesageria privata.

| marcelinio11 explică (pentru regis):

OK.

| apopa2024 a răspuns (pentru regis):

Firma Dachbau-profi specializata in lucrari pentru acoperisuri executa cu profesionalism si garantie la cele mai mici preturi
de dach. Pentru mai multe detalii accesati site ul nostru https://dachbau-profi.eu/

| apopa2024 a răspuns (pentru regis):

Firma Dachbau24 specializata in lucrari pentru acoperisuri executa cu profesionalism si garantie la cele mai mici preturi lucrari de
Dachdecker. Pentru mai multe detalii accesati site ul nostru https://dachbau24.top

| cristi202 a răspuns:

Daca nu puneai termopane... Termopanele si lavabilul sunt "moartea" peretelui, zic zugravii, pentru ca nu il lasa sa respire, si atunci umiditatea apare pe la colturi sau in alte parti unde nu exista aerisire corespunzatoare. Eu la case vechi nicidecum nu recomand instalarea termopanelor, tocmai din acest motiv.
Vrei o solutie viabila? Incearca ce zicea Regis, iar daca nu functioneaza, renunta la termopane.

| foxsilver a răspuns:

Desi, nu sunt o buna cunoscatoare in astfel de probleme, totusi iti recomand solutia aplicata de niste prieteni, care aveau covoarele albe de la atata mucegai, si umezeala cam de jumate de metru deasupra podelei; au facut rost de niste pliculete cu granule de silicon, exact ca acelea ce se gasesc in cutiile de incaltaminte, si le-au imprastiat pe marginea incaperilor; dupa o saptamana umezeala s-a retras.
Cel putin, pana gasesti alta solutie, incearc-o pe-asta!

| Mihaela1964 a răspuns:

Cred ca e prea etansa, ar fi bine sa lasi geamurile deschise.