anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce nu suporta hamsterii? Vreau sa am un hamster fericit happy

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Fostului meu hamster happy ii placea cand ma jucam cu el...cu creionul... fugea dupa el...si cand il bagam in seama... dupa ce mi-am luat caine nu prea l-am bagat in seama...doar ii dadeam mancare si cam atat...si a murit sad de singuratate probabil...asa ca ai grija

16 răspunsuri:
| stefybx a răspuns:

Hamsterii


Hamsterul face parte din familia rozatoarelor, este de marimea unui soarece, are blana de diferite culori si este considerat unul dintre animalele de companie cele mai iubite de copii.


Cresterea lor ca "soareci de casa" a inceput acum 50 de ani, in prezent numarul celor care au in grija aceste simpatice rozatoare fiind foarte mare. Hamsterii sunt animale blande, foarte sociabile, atasate fata de stapani, deloc agresive fata de copii si nepretentioase in ceea ce priveste hrana. Iar pentru cei care nu cunosc prea multe despre aceste mici rozatoare, ne-am gandit ca niste sfaturi utile sunt binevenite, mai ales pentru aceia dintre voi care vor sa aiba un hamster.

Hamsterul isi are originea pe continentul asiatic, existand mai multe rase, dintre care cinci sunt mai cunoscute. Hamsterul sirian sau auriu (Mesecritus auratus) nu este mai mare de 25 de centimetri, este nocturn si isi ocupa timpul cu rearanjarea "casei".

Ii place sa traiasca singur si trebuie crescut separat de ceilalti frati, inca de la varsta de 8 saptamani. Hamsterul pitic rusesc (Phodopus Cambelli) traieste intre 1 si 2 ani, are intre 10-15 centimetri lungime si o greutate de 50-70 de grame.

Este un animal sociabil, de aceea e bine sa cresti o pereche - mascul si femela - iar in loc de cusca, este recomandat un acvariu de marime medie, deoarece se strecoara usor printre gratiile unui grilaj. Ii place nisipul sau pietrisul foarte fin si este foarte sensibil, de aceea trebuie crescut cu multa grija. Hamsterul chinezesc are aceleasi dimensiuni ca piticul rusesc, dar seamana mai mult cu un soricel. Trebuie crescut in pereche de acelasi sex, iar "casuta" lor - acvariu sau cusca de plastic - trebuie sa fie mare (cel putin jumatate de metru lungime si 30 de centimetri inaltime). Sunt timizi si greu de prins, dar iubitori fata de stapani.

Hamsterul alb pitic rusesc (siberian) nu depaseste 10 centimetri, are ochii proeminenti si spatele mai incovoiat decat hamsterul pitic rusesc si e bine sa-i cumparati pereche - mascul si femela. Cel mai mic dintre hamsteri este tot un "pitic" si isi are originea in centrul Asiei si Mongolia. Are doar 5 centimetri lungime (cat un deget!) si poate trai pana la trei ani si jumatate. Foarte sociabili si jucausi, acesti pitici traiesc in "familie" si le plac acvariile mari, din sticla, sau cutiile si custile din plastic.


Ce trebuie sa stiu cand cumpar un hamster?
In primul rand, magazinul "Pet house" de unde il luati trebuie sa fie curat, la fel si cusca in care este tinut de cel care il ingrijeste; varsta - intre 4 si 8 saptamani; ochii trebuie sa fie rotunzi si larg deschisi, blana moale, catifelata, nasul uscat sau putin umed. Indeplinirea acestor conditii, plus comportamentul hamsterului (nu trebuie sa fie speriat atunci cand il atingeti) - arata ca viitorul membru al familiei este sanatos.


Cusca de fier, plastic sau acvariu de sticla?
Pentru cei care au un hamster sirian - care este mai mare decat celelalte "rude" - este recomandata cusca din fier. Este usor de curatat, mai putin barele ei. Gratiile sunt importante, deoarece hamsterul roade din ele atunci cand este bolnav sau agitat, dandu-va de stire ca ceva nu este in regula. Cusca nu este buna pentru rasele mai mici, care se strecoara printre gratii. Din "locuinta" hamsterului nu trebuie sa lipseasca o roata de metal sau un tub (se stie cat ii place sa alerge in continuu in aceasta jucarie), un recipient ca o sticluta pentru apa si doua boluri mai mici pentru mancare si verdeturi. Puneti-i si cateva crengute, pe care le va roade cu placere. Acest obicei de a roade tot timpul este specific hamsterului, deoarece dintii ii cresc foarte repede si in felul acesta ii toceste.
Custile din plastic sau acvariile sunt excelente "case", mai ales pentru speciile mai mici. Marimea lor variaza intre 40 si 60 de centimetri lungime, pot sau nu sa fie acoperite (de preferat este sa nu fie acoperite, pentru ca hamsterul sa aiba cat mai mult aer). De asemenea, aceste custi sunt mai ieftine si le puteti gasi mai usor un loc potrivit in casa, in schimb trebuie curatate mai des. Custile de fier au o placa in partea de jos, care se scoate foarte usor, se curata, apoi se pune la loc, in timp ce acvariile sau custile de plastic trebuie curatate complet, pentru ca micul rozator isi "marcheaza" teritoriul cam peste tot.


Cum il imblanzesc pe noul meu prieten?
Din cauza ca angajatii magazinelor de animale de casa nu au timp sa se ocupe de "educatia" hamsterului, trebuie sa-i imblanziti voi, si asta cat timp sunt mici. In primul rand, nu scoateti hamsterul din cusca tinandu-l cu o mana, ci cu palmele facute caus, deoarece este foarte sensibil. Mangaiati-l si vorbiti cu el cat mai mult, pentru a se invata cu vocea. In acelasi timp, este bine sa-i priviti in ochi, pentru ca le place sa li se dea cat mai multa atentie, atat vizuala cat si auditiva. Daca incearca sa va muste de deget, inseamna ca este agitat sau ii este frica. Puneti-l la loc in cusca, iar dupa cateva ore - dupa ce se calmeaza - luati-l din nou in brate, cu blandete. Cel mai bine este sa observati perioada din zi cand este activ pentru a-l mangaia sau a-l hrani. Nu este bine sa-l deranjati cand doarme! Asezati cu mana mancarea in cusca, pentru ca hamsterul sa se obisnuiasca si sa invete ca este mana care il hraneste. Apoi, in timp, incercati sa-l hraniti din palma.

Referitor la joaca, lasati-l sa treaca dintr-o palma in alta. Veti observa ca in cateva zile se va plimba nestingherit pe tot bratul. Perioada de imblanzire nu ar trebui sa depaseasca trei saptamani - o luna. Daca va este necesar mai mult timp, aveti rabdare - sunt unii hamsteri mai greu de imblanzit!


Ce ati dori sa mancati, domnule hamster?
Hamsterul este un mamifer omnivor, adica mananca aproape orice: banane, mere, nuci, graunte, boabe de fasole, paste, carne de pui, oua si, bineinteles, mancare speciala pentru hamsteri, disponibila in magazinele speciale.

Apa nu trebuie sa-i lipseasca: vasul din care bea sa fie mereu umplut pana sus. Hamsterului ii plac de asemenea carnea de orice fel si verdeturile proaspete in cantitati mici. Evitati sa-i dati lamaie sau portocala. Verificati in primele zile cat mananca si ce-i place mai mult, pentru a sti dinainte "meniul" zilelor urmatoare.


Cusca e gata! Ce sa pun inauntru?
Rumegusul este ideal pentru hamsteri. Mai ales cel de lemn de brad. Aici dorm, il rod si se ghemuiesc in el ca intr-un patut. In cusca, pe jos, puneti hartie mai groasa sau carton, pe care il schimbati la 2-3 zile. Nu folositi plastic, hartie de ziar sau orice fel de carpe din stofa sau bumbac. Hamsterul le va roade oricum, iar pe unele dintre materiale nu le poate digera, acestea cauzandu-i imbolnavirea.


Curatenie luna!
O cusca sau un acvariu in care se face curatenie generala cel putin o data pe saptamana va tine orice boala departe de hamsterul vostru. Spalati cusca in apa calda, sub dus, apoi clatiti-o bine si lasati-o la uscat. Recipientele de apa si mancare trebuie atent spala-te, apoi clatite cu apa rece, inainte de a le pune inapoi in casuta. Barele de metal - in cazul custilor de fier - se curata una cate una, cu mare grija, pentru ca hamsterul sa le poata roade linistit, fara vreun pericol ca s-ar "indopa" cu microbi. Exista, de asemenea, spray-uri speciale de dezinfectat. In cazul in care folositi astfel de solutii, este bine sa clatiti apoi de mai multe ori cu apa calda.

Hamsterii se imbolnavesc rar, iar cel mai frecvent din cauza frigului sau a hranei. Totusi, in cazul in care apar probleme mai grave, apelati fara intarziere la un veterinar.

Daca sunt ingrijiti cu atentie si iubire, hamsterii pot fi la fel de inteligenti si prietenosi ca pisicile sau cainii.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Daca are piciorul rupt ce sa fac

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Sa ii mangai pe spate?

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Poi., .hamsterii nu suporta sa ii sufli

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Ei nu suporta singuratatea. M-am informat pe net si zicea ca poate imbatrani mai repede daca e singurstar

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Hamsterii nu suporta sa iti tragi mana repede de la ei ....raman derutati si nu mai au incredere in tine.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Eu cred ca hamsterul meu nu ma vrea prin preajma! mereu ma musca!

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Tari hamsteri numa ca dorm prea mult

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Eu am 2 hamsteri, o fata si un baiat, care or facut vreo 6 pui dar nu stiu din ce cauza nu o mai vrut sa il mai ingrijeasca pe unul din ei si l-am gasit in afara culcusului lor mort crying, am 16 ani, si nu prea stiu notiunea de moarte... mo socat tare rau.
Oare de ce s-a intamplat asta?
Care ma poate ajuta va rog?

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Hamsterului meu nu ii place sa il trezesc si sa imi trag mana rapid de langa el pentru ca il deruteaza.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Am si eu un hamster care e foarte cuminte si jucaus dar si foarte e nergi. doarme seara cand dorm si eu si se trezeste dimineata pe la 8 ca si mine dar ar fi bine daca i-as lua si o fetita ca un fel de sotie

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Pai hamsterului meu nu ii place cand nu are apa schimbata, cand nu are umpluta farfuria de mancare si cand nu mananca clatite.la inceput hamsterul meu ma musca, dar asta nu inseamna ca nu ma vrea prin preajma:asta inseamna ca trebuie sa ii faci toate poftele sa nu strigi la el, sa nu asculti muzica tare pe langa el... apoi se va obisnui cu tine si poti sa asculti muzica...etc.

| pisii18 a răspuns:

Hamsterului meu nu ii place sa fie atins cand se scarpinastraight face, nu ii place sa fie trezit din somn pentru ca e foarte nervos.Alte lucruri care il deranjeaza nu am observat la el

| Ally_9467 a răspuns:

Pai si eu imi voi lua un hamster.cred dar nu prea stiu nimic despre ei ma puteti ajuta? va rog...

| carina105 a răspuns:

Eu am un hamster... dar musca. ce sa fac? ma puteti ajuta?

| sabrina_1427 a răspuns:

Sa nu aiba roata pentru miscare sa nu fie scosi pe afara sa nu aiba apa scimbata pe zi pentru casi raneste obrajori care sunt foarte importanti