| RzVrazvan a întrebat:

Cum se prepara sunca sau costita asemanatoare cu cele ce se gasesc in magazine (mod de preparare) dau funda pentru cel mai bun raspuns

Răspuns Câştigător
| Vichtory a răspuns:

Ingrediente:
750 g sunca, 1/2 pahar vin, 2 foi de dafin, 1 ceapa, piper

Preparare:
Spalam sunca, o clatim in apa calda si fara sa o oparim, radem fumul de pe sorici.
Punem sunca in apa rece si o lasam din ajun pana a doua zi, cand varsam apa, o legam cu sfoara sa nu se desfaca si o punem la fiert in alta apa rece, cat sa acopere sunca. Adaugam la fiert 1/2 pahar mare de vin, piper (cateva boabe), doua foi de dafin, o ceapa necuratata, zdrobita cu pumnul si coapta pe plita. Lasam sa fiarba sunca incet.
Incercam sunca daca este gata cu acul de impanat (acesta intra usor in carne). O sunca tanara se cunoaste cand este gata dupa sorici, care se rupe la orice apasare de deget. Sunca batrana este gata cand carnea se desface usor de pe os. Insa cel mai bun mijloc de incercat este acesta: sunca, pe langa osul cel mare, are si un os mic, subtire. Tragem de acest os si daca iese, sunca este gata.
Sunca de porc tanar fierbe in 2 1/2-3-3 1/2 ore, iar cea de porc mai batran, in 4 ore.
Cand este fiarta, lasam sa se raceasca in apa ei, apoi o punem pe o tava, desfacem sfoara, scoatem soriciul, lasand un brau de sorici de patru degete in jurul osului. Taiem marginea soriciului in zimti, iar osul il garnisim cu o cocarda de hartie.
Taiem sunca in felii pe care le asezam astfel, ca sa reconstituim forma suncii.

Servire:
Servim calda cu mazare verde, piure de spanac, piure de cartofi etc. cu diferite sosuri: de vin, de ciuperci, zeama de carne concentrata etc. si cu salata, varza acra, fasole boabe etc.

1 răspuns:
| Vichtory a răspuns:

1 kg costite porc
4 catei usturoi
150 ml vin alb
2 lingurite miere albine
50 ml palinca (tuica)
sare,
piper,
delikat
100 ml ulei pentru prajit
+ Adauga la lista!
Preparare:

Costitele le portionam apoi le condimentam cu sare, piper si delikat. Punem 100 ml ulei la incins si prajim costitele condimentate pe ambele parti.

Intr-un pahar preparam urmatorul amestec: 2 lingurite miere de albine, 50 ml palinca. Amestecam bine pana mierea se dizolva in palinca apoi turnam totul peste carne, in acelasi timp punem si cei 150 ml vin peste. Adaugam si usturoiul taiat felii si apoi turnam apa cat sa acopere bine carnea.

Se acopera vasul cu un capac si se lasa la fiert pana scade zeama si ajunge pe untura. Daca carnea nu e fiarta se mai poate adauga apa. Se mai potriveste gustul cu sare daca e nevoie.

Se serveste cu pireu de cartofi alaturi mergand la fel de bine o salata de rosii sau muraturi.

Pofta Buna!


Timp Preparare: nementionat
Complexitate: redusa