anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De ce atunci când ești sigur pe tine îți găsești cuvintele și poți vorbi fluent?

Mie mi se aplică. Când sunt timidă și nesigură pe mine nu îmi găsesc cuvintele sau mă bâlbâi, dar când mă simt safe, cuvintele sau replicile îmi vin de la sine.

Răspuns Câştigător
| Emma30555 a răspuns:

Putini oameni reușesc sa se "concentreze" când sunt nesiguri și vulnerabili, și e normal sa se producă mici blocaje. Pe de alta parte când nu ai nici un fel de problema și nu ești stresat nu se produce nici un blocaj din punct de vedere psihologic.

4 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Un om inteligent sicu educatie buna isi va gasi intotdeauna cuvintele si va fi fluent, fiind increzator in puterile lui de a comunica si spune totul clar si fluent.

Un copil faraprea multa educatie sau cu probleme psihice, anxietate, depresie sau fara prea multa educatie, va fi extrem de timorat si se va ascude dupa oameni, tocmia pentru a nu fi intrebat si fortat sa vorbeasca.

Un adult de 30 de ani care se balbaie este deja un om cu probleme serioase de incredere, un om singuratic, un om fara prea multa educatie, sau limitat mental, un om care se ascunde fiindca ii este frica sa nu se faca de rusine daca deschide gura.

| Lukasssz a răspuns:

Este o observație comună faptul că nivelul de încredere poate influența modul în care comunicăm și ne exprimăm. Există mai multe motive pentru acest lucru:
Convingere personală: Atunci când ești sigur pe tine, ai tendința să fii mai convins de ceea ce spui și să ai mai multă încredere în propriile tale idei și opinii. Această încredere îți permite să te exprimi mai liber și să găsești mai ușor cuvintele potrivite pentru a-ți exprima gândurile.
Starea de relaxare: Atunci când te simți în siguranță și relaxat, este mai puțin probabil să fii afectat de anxietate sau frică, care pot împiedica fluiditatea vorbirii. O minte relaxată este mai receptivă și poate accesa mai ușor vocabularul și ideile.
Fluuența comunicării: Încrederea în sine poate fi strâns legată de abilitatea de a comunica fluent. Atunci când te simți încrezător, ești mai dispus să îți asumi riscul de a vorbi fără să te temi de greșeli sau judecăți din partea celorlalți, ceea ce poate duce la o comunicare mai fluidă și mai eficientă.
Autoconștientizare: Atunci când ești conștient de sine și de propriile tale capacități, ai tendința să fii mai conectat la momentul prezent și să te poți exprima mai bine. Autoconștientizarea te poate ajuta să îți găsești cuvintele și să rămâi concentrat în timpul conversației.
Experiența anterioară: Cu cât ai mai multă experiență în situații de comunicare și cu cât ai mai multe succese în spate, cu atât vei fi mai încrezător în abilitățile tale de comunicare. Experiența anterioară poate juca un rol important în creșterea încrederii în sine în situații viitoare.
În concluzie, încrederea în sine joacă un rol crucial în modul în care ne exprimăm și comunicăm. Lucrurile care ne fac să ne simțim în siguranță și încrezători pot facilita găsirea cuvintelor și o comunicare mai fluentă și mai eficientă.

| ioana748 a răspuns:

Buna,
Timiditatea nu este un defect, din contra este calitatea oamenilor sensibili si cu mult bun simt. Am vazut conferențiari balbaindu se uneori in fata unor situatii noi, inainte sa prezinte o lucrare. Totul este sa recunosti in momentul respectiv ca ai emotii si sa nu le ascunzi. Inseamna ca esti un om functional nu un robot. Robotii nu au emotii. De multe ori emotiile sunt constructive.
Sunt artisti mari care povestesc despre emotiile dinaintea unui spectacol si ca de fapt le sunt de ajutor. Emotiile sunt plinul din suflet, altfel am fi doar niste roboti joviali, spunea Eminescu candva.
Ca si exercitiu pentru momentele delicate, respiri pe nas abdominal si elimini pe gura.
Daca nu poti, doar tragi aer in piept, acesta ajunge rapid la creier oxigenează si ameliorează din starea respectiva. Ideal cateva respirații inainte de momentul respectiv.
In orice situatie sunt etape peste care nu se poate trece. Exista etapa primordială care confera farmecul inceputului cu emotiile de rigoare. Apoi celelalte etape de adaptare.
Depinde de context, uneori se intampla lucrurile atat de rapid incat treci foarte repede peste prima etapa si nici nu stii cand te trezești ca esti total detasata.
Poti citi despre inteligenta emotionala si articole de genul acesta:
https://ioanamed.ro/cinci-strategii-pentru-a-calma-emotiile-coplesitoare/

| Standt a răspuns:

Nu poti tu unul si acelasi om sa fii sigur dar si nesigur pe tine. Increzator sau timid.
Asta tine de educatie. Educatie in toate sensurile.
Cand nu stapanesti un subiect, e mai bine sa recunosti, nu sa incerci sa dovedesti ca esti mai desteapta decat altii. De acolo apare ceea ce tu zici timiditate. Dar nu e asa. Daca esti sigura pe tine, ai si puterea de a recunoaste ca nu stii ceva.