| AlexDinamovistu a întrebat:

Salutare, am si eu cateva nelamuriri cu privire la viata la camin, pe timpul facultatii. Care sunt principalele avantaje si dezavantaje? Un dezavantaj major ar fi faptul ca locuiesti cu inca 4 persoane in camera (cazul meu). Exista riscul sa ma trezesc dimineata cu laptopul disparut, sa nu am loc la priza sa imi incarc telefonul, sa nu am practic nicio garantie a sigurantei proprii?

Răspuns Câştigător
| Zartbitter a răspuns:

Salut Alex;

Cel mai mare „dezavantaj" ar fi că vei împărți totul și nu prea vei avea intimitate.

Probleme de securitate nu cred să existe, ba chiar colegii de cameră tind să se unească în prima lună și să aveți grijă de voi reciproc.

Sunt reguli nescrise despre lucruri personale și lucruri la comun.

Laptop-ul, PC-ul sau hainele, de exemplu, sunt chestii de care colegii tăi nu se vor atinge, pentru că nici tu nu vei face asta.

Mâncarea și băutura, cosmeticele, vasele de bucătărie sau cafeaua și țigările... vor tinde să fie la comun.

Vei sta cel puțin un an cu aceeași oameni în aceeași cameră și veți deveni vrând-nevrând prieteni și veți avea grijă unii de alții, cum e firesc.

Dacă se întâmplă să existe colegi de cămin care vă fac probleme, personalul facultății și în mod special cei care administrează căminele sunt foarte stricți în privința asta și vor fi gata să vă ajute cum pot.

Eu am stat 13 ani în cămine (Iași, Cluj) și n-am auzit niciodată despre astfel de probleme.

Da, poate mai dispare un pachet de țigări sau un borcan de zacuscă :-) dar dacă cineva face figuri, tot căminul îl știe. Aveți cheie la cameră, vă asigurați că ultimul care iese încuie tot timpul, ține-ți banii și buletinul la îndemână și e suficient.

Vă veți împrieteni și cu colegii din camerele alăturate și în timp se stabilesc relații de încredere vizibile.

Eu zic să te pregătești pentru niște nopți nedormite mai degrabă decât să te îngrijorezi de lipsa unor prize :-)

Cât despre garanția propriei siguranțe... nici la 35 de ani pe stradă nu ai vreo garanție, de fapt :-) Deci e bine să fii relativ precaut mai tot timpul, dar fără să îți faci din asta un scop în viață.

Anii de studenție tind să fie mai degrabă frumoși, chiar dacă obositori.

| AlexDinamovistu explică (pentru Zartbitter):

Inteleg. Un raspuns lung si complex, exact cum voiam. Si cu spatiul cum e? Daca isi aduc si ceilalti 4 pc-ul de acasa, o tableta si un telefon, deja nu cred ca mai e loc.
Mai ai vreun sfat, recomandare, sa-mi dai, pe langa ce ai scris deja? Orice informatie e utila. Deja mi-ai ridicat putin moralul.

Multumesc frumos de raspuns.

| Zartbitter a răspuns (pentru AlexDinamovistu):

Hehe. E firesc să nu te simți în largul tău, că totuși te muți într-o casă nouă, departe de lucrurile cu care te-ai obișnuit și cu oameni noi... Dar nu-i cazul să ai moralul jos, după câteva zile ai să uiți că ai trecut prin starea asta...

Mă bucur că am fost de folos. Camerele de cămin sunt mici de felul lor. Depinde cum e la tine acolo, dar pare că vei sta într-un duplex (2 camere a câte 5 oameni cu intrare, duș, baie și hol comun). În perioada în care am stat acolo nu mă simțeam neapărat înghesuit, dar depinde cum ai fost și tu obișnuit până acum :-)

Dacă ai avut camera ta, probabil ai să suferi ceva mai mult până te obișnuiești cu trăitul în comun. Deși pare că ești mai introvertit și ai să stai în cuibul tău... Dar dacă ai un frate/soră cu care ai împărțit camera, nu cred că vor fi diferențe majore.

Noi aveam și 2-3 PC-uri în plus. În anii în care am stat eu în cămine nu prea erau laptopuri și nici monitoare LCD, și ne descurcam și așa.

Teoretic fiecare pat are și biroul lui în cămin. Mai mic sau mai mare, dar suficient pentru un PC/laptop.

Sfaturi...
1. După ce vă mai cunoașteți puțin, puneți mână de la mână și luați-vă un frigider compact. Fiți atenți și ce politică au cei de la administrație, probabil va trebui să plătiți vreo 10 lei pe lună curentul, mai mult sau mai puțin oficial. Oricum ar fi, merită. Atât pentru mâncare cât și pentru bere/vin. Păstrați informația pentru voi, să nu vă treziți cu alți „prieteni" care vor și ei să pună ceva la frigider. Dar dacă aveți loc și vă convine frecușul, neapărat cereți ceva la schimb;-)

2. Stabiliți-vă treptat niște locuri în care țineți chestiile comune (mâncarea, hainele etc.) și mai ales organizați-vă curățenia. Fiecare va veni de acasă cu alte așteptări: unii sunt indiferenți, alții mai îngrijiți. Dacă ești unul dintre cei mai îngrijiți, acceptă că vei face curat mai des decât ceilalți, dar ține cont să nu profite ei de tine. Optim, fiecare are săptămâna lui de curățenie și e bine să o faceți înainte de weekend. Camera și holul se pretează la asta. Baia și dușul trebuie curățate după fiecare utilizare. Cine lasă jeg în urma lui se vede și merită huiduit de toți colegii :-)

3. În primele zile cercetează zona și vezi care sunt magazinele bine aprovizionate și mai ieftine din zonă. Non-stop-urile sunt mai scumpe, dar foarte utile. Gândiți-vă la o strategie să vă aprovizionați și de la hipermaket-uri.

4. Evitați să transformați camera voastră în camera de petrecere. Dacă ai niște colegi petrecăreți în cameră, învață-i să rămână pe hol (unde vă puteți face oricum relații cu alții) sau găsiți alte camere care acceptă prezența voastră. Dacă prima petrecere din cămin se ține la voi în cameră, foarte probabil majoritatea tot acolo se vor ține :-)

5. Pune-te bine cu pazincii și personalul din cămine. Salută-i de fiecare dată, încearcă să stai 5-10 minute pe săptămână cu ei, povestind despre vreme și pisici sau orice vor ei, la o țigară etc. E esențial să ai o relație de încredere cu cineva care se află într-o poziție de autoritate, pentru că vor fi multe situații în care studenții sunt „luați" la comun și ajută să ai cu cine discuta. La urma-urmei, începi să devii adult și e bine să ai niște trăsături de genul ăsta... În plus, ai să ai tot timpul pe cineva pe care te poți baza atunci când ai niște lucruri de rezolvat și nu știi cum. Oficial nu te lasă nimeni cu vinul în cămin, dar și ei sunt oameni și înțeleg cum vine treaba;-)

6. Păzește-ți cafeaua, zahărul, țigările, cosmeticele și consumabilele, în general. Colegii vor lua câte o linguriță, câte o bucată și e firesc să uite :-) Iar tu vei rămâne fără și de nevoie vei scoate banul din buzunar. Nu zic să nu împarți cu nimeni, doar să nu le lași tot timpul la vedere... Mai ales periuța de dinți.

7. Vezi care e situația cu spălatul hainelor / așternuturilor și luați-vă un lighean și detergent manual. Chiar dacă ai în cămin o spălătorie automată, sau trimiți părinților, se înâmplă și accidente și deseori ai nevoie să speli ceva urgent.

8. Organizați-vă cumva cu pachetele pe care le primiți de acasă; în timp le veți ajunge să le împărțiți și pe astea și e bine să vă sincronizați cumva; eventual să mergeți câte 2.

9. Fiecare vine din alt mediu social, așa că vă recomand să evitați să vă împrumutați bani; dar dacă este totuși nevoie, faceți-vă un caiet comun pentru cameră. E mult mai sigur și transparența asta vă ajută să clădiți o relație mai bună între voi.

10. Învățați să vă acceptați diferențele, pe principiul că dacă tu vrei să fii acceptat de colegii tăi, nu e suficient să oferi înapoi numai toleranță. Chiar merită să lupți și pentru ca ei să fie acceptați așa cum sunt și împreună să învățați să folosiți aceste diferențe în folosul vostru. Fiecare aduce ceva în grupul său fie că e ceva util sau ceva ce poate deveni neplăcut. În același timp, dezvoltați-vă spiritul de camaderie și încurajați-vă reciproc să vă depășiți eventualele probleme care vă împiedică să vă simțiți bine împreună. Asta vă formează caracterul și vă dezvoltă pe voi, ca oameni și cred că asta e cea mai faină experiență de viață ca student în cămin. Construiți-vă amintiri frumoase.

| Zartbitter a răspuns (pentru Zartbitter):

Mai știu câteva:

Roagă fetele să vă sfătuiască în ce privește spălatul hainelor, gătitul sau curățenia în cameră. Chiar dacă nu stați în comun la cămin, și ele au problemele voastre și deseori au soluții mai bune decât voi. E și timpul să vorbești cu fetele ca și când sunt și ele oameni;-)

Nu fumați în cameră sub nicio formă. Nu vreți miros de țigară acolo unde dormiți, indiferent că sunteți toți fumători. Probabil nici administrația nu vă va lăsa, dar credeți-mă că mirosul de țigară nu iese din nimic :-) Fumați pe hol, dar fiți respectuoși față de cei care nu fumează. Învățați-i și pe cei care fumează pe hol să țină geamurile deschise, pentru binele tuturor. Bineînțeles, nu va ieși totul perfect, dar aveți grijă de sănătatea voastră, atunci când aveți încă ocazia...

Încercați să vă faceți o rutină zilnică de genul: liniște pentru studiu / odihnă în prima parte a zilei, cât sunteți la studii; vizite și muzică tare în a doua parte a zilei când sunteți toți acasă. Și dacă urmează vreo vizită „oficială" (părinți, etc.) anunțați cu 24 de ore înainte. Ajută și să aveți stabilită „stingerea", în general, reguli de-astea simple de conviețuire.

| AlexDinamovistu explică (pentru Zartbitter):

Ceva mai mult de atat nici n-as fi putut cere. Omule, mersi frumos de raspuns si fiindca ti-ai luat timpul sa scrii atat. Imi scot palaria. Se vede clar ca ai ceva experiente si ma bucur ca am indraznit sa intreb si sa cer un sfat. Voi tine minte ce mi-ai scris si probabil voi pune si in aplicare multe chestii pe care le-ai mentionat. In mare parte, stiu la ce sa ma astept acum, la inceput aveam chiar temeri, dar s-au mai risipit acum. Sper doar sa am colegi ok, ca restul vine de la sine, pe parcurs.
Multumesc inca o data pentru tot.

5 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Pai la camin nu ai intimitate, nu ai liniste, nu ai spatiu, nu ai siguranta in schimb iti faci prieteni, petreceri, nopti nedormite.

in chirie faci ce vrei si cand vrei doar ca partea de socializare nu e asa intensa