| Ronni a întrebat:

Văd multe întrebări pe TPU legate de ineficienta sistemului de învățământ roman. Ce ați schimba pentru a-l face mai bun, sau ce alte sisteme credeți ca sunt mai eficiente?
Foarte multe persoane cred ca numărul de materii e prea mare si ca numai unele materii sunt cu adevărat necesare. De exemplu chimia nu se folosește in viața de zi cu zi. Dar cum ar trebui sa știi daca iti place chimia daca nu ai învățat-o niciodată?
Este foarte ușor sa critici dar nimeni nu propune soluții constructive, deci care credeți ca sunt punctele pozitive ale sistemului de învățământ roman si ce ar trebui schimbat?

3 răspunsuri:
| Deaad a răspuns:

Uite cum văd eu lucrurile.
În opinia mea, în școala generală este obligatoriu să se studieze toate materiile.Cum e acum, e bine.Pentru că de asta se cheamă școală generală.În ea trebuie să se studieze totul, pentru a afla ce îți place cu adevărat.

Dar la liceu e jale.
Din moment ce ti-ai ales un profil, este logic că trebuie să înveți la materiile profilului ales.De asta mulți învață la materiile preferate și de restul nu îi interesează.Dar și mai mulți învață pentru medie la toate materiile.
Este absolut grav că se întâmplă asta.
În primul rând dacă înveți la toate materiile nu vei avea viață. Viața este mai importantă decât niște numere care nu-ți vor folosi la nimic.Pe care te poti pișa.
Sistemul de învățământ ar trebui să fie construit astfel încât să înveți doar la materiile care iti plac și care te vor ajuta în viață.
Astfel, ai mai mult timp liber în care dacă ești deștept ți-l poți construi în așa fel încât să înveți chestii mai utile decât se învață la scoală, neavând timp să le inveți pentru că trebuie să înveți la biologie ca să ai medie mare, pentru că ai tu un moft.Am dat exemplu cu biologia pentru că mie nu imi place.E strict subiectiv.

Fiecare elev să își aleagă să facă la școală materiile de bac și cele care îi plac.

Eu aș alege fizică,informatică,matematică și ATÂT!
Nu mă interesează de chimie, pentru că nu îmi place, biologia același lucru etc. Dacă îți place biologia și nu fizica, bun, fă biologie.Nu sunt un ipocrit.De asta e strict subiectiv.
Decât să învăț la biologie mai bine citesc o carte, mai bine învăț la fizică, mai bine ascult muzică, mai bine stau 10 ore pe pc, pentru că așa vreau eu. Orice e mai bine decât să învăț asta.Sau chimia.Cunoștințele de bază le-am căpătat în generală. Dacă vreau să mă mai documentez, citesc cărți.
Înțelegi?
Sunt absolut inutile toate materiile astea.Fă-le doar pe cele care îți plac.Cu sistemul actual, așa e cel mai bine. Învață din plăcere obiectele preferate, la restul doar să treci clasa.Media nu înseamnă nimic.Te poți șterge cu ea la ***, că nu te întreabă nimeni de medii la terminarea liceului.
Opiniile astea le aveam de mult timp până am aflat că, culmea, mulți profesori de ai mei au aceeași părere.

E foarte foarte jos sistemul de învățământ din România.Cât timp generația mea va trăi, sunt sigur că nu se va schimba nimic. Poate peste 100 ani.

| Ronni explică (pentru Deaad):

Iti înțeleg punctul de vedere si sunt de acord ca foarte multe materii la liceu sunt inutile si o pierdere de timp. Pe de alta parte ceea ce propui, ca fiecare sa poată sa-si aleagă doar materiile preferate nu e realist. Am foarte mulți prieteni care și-au ales profilul bazat pe materiile care le plăceau in clasa a opta, după care și-au schimbat părerea si sunt foarte nefericiți de alegerea făcută. Cred ca in clasa a opta ești prea imatur pentru a-ți alege esențial cariera.

Eu cred ca numărul de materii existent e pur si simplu ridicol, dar elevii ar trebui sa ia cel puțin unele materii de baza. De exemplu sa existe câteva categorii de materii care sunt obligatorii. Toata lumea trebuie sa ia o știința, o limba, matematica, romană si o știința socială. A șasea si a șaptea materie poate sa fie pur alegerea fiecărui elev. In felul acesta exista o balanța si daca la un moment dat realizezi ca nu iti place cu adevărat o materie ai posibilitatea sa o schimbi.

| AFR81 a răspuns (pentru Deaad):

Interesanta si frumos argumentata parerea ta strict subiectiva, insa pe alocuri eronata. In primul rand, sa stii ca la liceu, chiar daca inveti pentru a avea o medie mare, ai si destul timp liber. N-a fost cazul meu. Si eu tot asa ca tine, invatam la materiile care-mi placeau si la care ma pricepeam, adica istoria, geografia, romana si engleza, iar la celelalte ma descurcam, insa am avut colegi si prieteni care s-au batut pana in clasa a 12-a pentru titlul de "sef de promotie" si care aveau timp liber cam la fel de mult ca mine. Tine in mare parte de inteligenta fiecaruia si de pregatirea din clasele mici. In al doilea rand, la liceu cand alegi profilurile, se structureaza oarecum materia, drept dovada ca la filologie nu sunt ore de matematica (sau daca sunt, sunt foarte putine), la stiinte ale naturii sunt mai putine ore de romana, etc. Nu poti, insa, sa tai toate materiile si sa-l inveti pe elevul respectiv doar matematica sau doar romana sau altceva, in functie de alegerea lui. E absurd. Unde e cultura generala? Termini un liceu, mergi la munca sau la facultate si vine vorba de George Bacovia sau de Stefan cel Mare si tu habar n-ai cine sunt pentru ca ai facut doar matematica si fizica la liceu. Intr-adevar sistemul de invatamant romanesc nu sta foarte bine, insa ceea ce ai propus tu nu este o solutie viabila. La facultate isi alege fiecare drumul, scoala si liceul te pregatesc si te incarca cu un oarecare bagaj de cunostinte. Banuiesc ca esti elev. Imi pare rau ca ai o asemenea gandire. Iar ca un raspuns pentru user, eu unul as mari salariile profesorilor pentru ca aceasta meserie nu mai prezinta interes pentru tineri, riscand sa ajunga la catedra oameni nepregatiti, cel mai mult de suferit avand, evident, elevii, as mari numarul orelor de sport si as asigura infrastructura in acest sens (o sala de sport si un teren in aer liber la fiecare scoala ar fi ideal).