| Deiaaaaa a întrebat:

Hei. Acum 2 luni am avut un contact sexual protejat cu prietenul meu. Mi'a venit ciclul cu o intarziere de doua zile. Nu am mai avut intre timp contacte sexuale dar trebuia sa imi vina ieri si inca astept. Tin sa spun ca de obicei sunt rezervor dar luna trecuta nu imi venea prea mult iar prezervativul era intact. Vreo posibila sarcina?

Răspuns Câştigător
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Dacă ai făcut sex protejat şi, bănuiesc că aţi verificat prezervativul DUPĂ actul sexual ( să nu fie rupt ), atunci NU ai cum să rămâi însărcinată de la acel contact sexual.

NU ai dat detalii : vârsta, când ai avut prima menstruaţie/menarha, dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, datele ciclului menstrual pe cel puţin ultimele 6 luni, dacă au mai fost întârzieri, dacă ai fost la ginecolog pentru astfel de dereglări, un eventual diagnostic, eventuale tratamente, dacă ai făcut vreun test de sarcină, etc.

De asemenea, NU ai precizat aspectul/durata menstrei de luna trecută...

Există "ciclu peste sarcină" : acesta apare cam la aceeaşi dată ( în lunile 1-4 de sarcină ), durează DOAR 1-2 zile, este slab cantitativ şi sângele este închis la culoare ( maroniu/brun-roşcat ).

Dacă menstruaţia ta a avut aceste "caracteristici" atunci e POSIBIL să fi însărcinată!

Dacă, în schimb, menstra a fost "normală" şi a durat 3-7 zile cu o cantitate acceptabilă de sânge atunci NU cred să fi însărcinată.

Cauze generale posibile în cazul întârzierii menstruaţiei : răceală, dereglare hormonală, stres, infecţie, probleme medicale ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ), sarcină,...

O întârziere acceptabilă, din diverse cauze : răceală abdominală ( NU răceala "comună" ) sau răceală la ovare ( anexită ), infecţie, medicamente, etc., este de MAXIM 7-10 zile; tot ce DEPĂŞEŞTE 10 zile reprezintă o "problemă medicală"!

Poate fi vorba de :
1 ) o dereglare hormonală - situaţie în care TREBUIE să consulţi un endocrinolog, care îţi va prescrie analize hormonale pentru a determina dozajul din sânge şi apoi vei primi tratament
2 ) probleme de natură ginecologică ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ) - dacă au mai fost astfel de întârzieri şi în trecut - situaţie în care TREBUIE să faci un control ginecologic, unde îţi va face o ecografie ovariană sau una vaginală pentru a verifica starea ovarelor/uterului şi trompelor uterine.

AMBELE controale trebuie făcute simultan - deci, mergi la medicul de familie şi ceri Trimitere atât la endocrinolog, cât şi la ginecolog!

Dacă este vorba de chist o să-ţi prescrie un tratament cu tablete anticoncepţionale pe 3-6-9-12 luni ( până se dizolvă chistul respectiv ) şi control periodic ( din 3 în 3 luni ).

Dacă NU este chist atunci îţi va prescrie tratament cu Duphaston pe 10-30 zile ( eventual chiar pe mai multe luni ), după care o să-ţi vină regulat menstruaţia.


De asemenea, dacă ai dereglări menstruale dese, poţi să bei ceai ( sau tinctură ) de creţişoară şi/sau ceai de coada şoricelului - vezi informaţii la linkul :
http://www.formula-as.ro/......ului-10059

http://tratamente.naturale.din.plante.alb.ro/......um%29.html

http://www.formula-as.ro/2010/923/medicina-naturii-44/cretisoara-12562

La ginecolog poţi merge şi SINGURĂ ( FĂRĂ mama, chiar dacă eşti minoră; n-ai precizat vârsta ), TREBUIE doar să ai la tine : actul de identitate + Trimitere ( de la medicul de familie sau de la Cabinetul şcolar ) + Programare ( pe care o poţi face telefonic sau personal ).

Cea mai SIGURĂ metodă contraceptivă este folosirea prezervativului, deoarece are DUBLU rol : previne o eventuală sarcină, DAR previne şi infectarea cu diverse boli cu transmitere sexuală ( BTS ) – la o utilizare CORECTĂ!

De aceea, recomand NEAPĂRAT folosirea PREZERVATIVULUI ( alunecarea va fi mai uşoară, eviţi riscul de sarcină şi diverse boli cu transmitere sexuală ) – mai ales în cazul unei noi relaţii, sau o relaţie „pasageră" ( ori una sub semnul întrebării )!

Dar e foarte important să fiţi ATENŢI la modul de "manevrare" a prezervativului ( deschiderea lui şi "montarea", apoi e importantă mărimea, şi nu în ultimul rând "demontarea" acestuia ) - de asemenea, recomand VERIFICAREA prezervativului după FIECARE "partidă" ( să nu se fi rupt/tăiat; se poate verifica atât vizual, cât şi prin umplere cu apă ) - pentru mai multă siguranţă!

Dacă folosiţi prezervativ de fiecare dată şi la fiecare "număr/partidă" ( ATENŢIE la modul de manevrare/desfacere şi "montare/demontare" ) NU există risc de sarcină ( siguranţă de 99-100 % ), DAR ( repet ) preferabil să-l verifici după partidă!


De asemenea, din precizarea ta ulterioară, observ că ai simptome premenstruale ( "crampe abdominale şi sâni umflaţi/sensibili" ) - deci, e posibil ca în următoarele zile să-ţi vină menstruaţia!

Toate cele bune.

4 răspunsuri:
| mona a răspuns:

Nu cred ca este posibila sarcina

| Violente a răspuns:

Ai umplut prezervativul cu apă imediat dupa contact să vezi dacă nu s-a rupt?

Ai un ciclu menstrual regulat? Îti vine la același interval de zile de fiecare dată? Dacă luna trecută menstruația a avut același flux, aceeași culoare și te-a ținut MINIM 3 zile, atunci poți sta liniștită și evident, dacă nu ai simptome de sarcină (urinări frecvente, sani umflați, tari sau dureroși, grețuri etc.)

| OriginalSauNimic a răspuns:

Nu nu cred. Pentru a fi sigura mai bine faci un test de sarcina. Doctorul stie cel mai bine corect?

| Deiaaaaa explică:

L'am umplut cu apa si era totul ok. Simptome de sarcina nu am. Doar crape dar avand in vedere ca am probleme cu rinichii, stomacul si fierea nu cred ca se pune, si sanii sunt unflati. Atata tot. Si inca nu mi-a venit.