| AnaMaria2719 a întrebat:

Are cineva idee ce carti ar trebui citite in primul an la facultatea de litere? Sau o lista de lecturi? As vrea sa incep sa citesc din vacanta, pentru ca am înțeles ca e foarte mult de citit...

Răspuns Câştigător
| ElenaSt2011 a răspuns:

Buna. Eu am terminat facultatea de filologie cu multi ani in urma, deci, sincer nu mai imi amintesc.

Dar, la cursurile de literatura se ia in ordine cronologica toti autorii. Adica, cei care au scris in secolul 13, apoi in secolul 14, 15, si tot asa mai departe, pana se ajunge la literatura contemporana.

Sfatul meu este sa iei legatura cu o studenta la facultatea pe care vrei tu sa o studiezi, chiar daca este studenta in anul 1 sau 2, si sa-i ceri lista cu titlurile romanelor si pieselor de teatru care trebui citite, daca vrei sa te apuci de treaba.

Eu pe vremea cand eram studenta, aveam o metoda foarte buna pentru a parcurge toate lecturile care mi se cereau si imi ramanea si ceva timp liber, pentru a face si sport, ca este mai bine decat sa stai toata ziua cu nasul in carte.

Mai concret, mergeam la biblioteca facultatii sau biblioteca judeteana din orasul meu si la fisiere, unde cauti cartea dupa numele autorului sau dupa initiala acestuia, cautam doar cartile care cuprindeau prefata sau postafata.

In prefata sau postfata, dupa ce este prezentata viata autorului, de regula este scris si rezumatul operei literare respective, fie ea roman sau piesa de teatru.

In fiecare fisier al bibliotecii este scris dupa numele autorului, titlul lucrarii, editura, numarul de pagini, postfata sau prefata, care este scrisa de regula de catre un critic literar, sau un alt scriitor decat cel care a scris cartea.

Daca in fisierul respectiv nu scrie prefata sau postfata, inseamna logic ca acea carte nu are asa ceva, deci, trebuie citit tot romanul pentru a-i cunoaste continutul.

Daca in biblioteca pe care o vei frecventa tu, nu vei gasi fisiere in bibliorafturi, poate vei gasi o biblioteca digitalizata, in care toate fisierele sunt introduse in calculator, poti ruga bibliotecara sa iti spuna daca exista prefata sau postfata la careta cautata de tine.

In plus, daca specializarea ta la facultate va fi engleza germana, sau franceza saniola, si asa mai departe, pe baza diplomei de licenta obtinuta la terminarea facultatii, poti cere notarului sef din orasul tau sa iti trimita actele de studii la ministerul justitiei, pentru a primi autorizatia de traducator, fara sa mai dai examenul pentru asta.

Asa era pe vremea mea si presupun ca este si acum la fel.

Bafta.

0 răspunsuri: