| Ch0co a întrebat:

Imi explica si mie cineva de ce la scoala se predau chestii inutile care nu o sa te ajute cu absolut nimic in viata? La matematica spre exemplu, cu ce o sa ma ajute pe mine in viata ca stiu formulele la geometrie si functiile la algebra? Inteleg ca iti trebuie matematica, dar iti trebuie matematica de baza, ca sa nu te insele caserita la magazin. Sau la romana, trebuie sa stii sa citesti dar cu ce te ajuta pe tine in viata ca stii carui gen apartine opera sau ce inseamna conversiunea? Vreau raspunsuri cat mai serioase, posibil si de la un adult care sa ma lamureasca si sa imi spune cu ce la ajutat pe el in viata 90% din ce se preda prin scoli.

14 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Toate materiile ajuta la ceva, pe unii dintre elevi, respectiv pentru cei care vor sa performeze in domeniul materiei respective sau alte domenii apropiate.
Este adevarat ca scoala n-ar trebui sa faca din toti matematicieni, critici sau istorici literar, etc, de aceea materiile ar trebui sa fie adaptate unui elev mediu si sa aiba legatura mai multa cu viata si practica. Pentru aceasta ar trebui sa militeze mai mult toti cetatenii, incepand cu parintii si terminand cu cadrele didactice. Se pare ca functionarii din educatie, incepand cu ministrul, n-au ajuns inca la o intelegere corecta si continua cu ce-au facut pana acum, este foarte grea schimbarea.

| LPCTSTR a răspuns:

Tu chiar crezi ca vom face dezbateri pe tema "La ce ajuta scoala"?
Nu iti pierde timpul caci totul exista cu un scop.

| Sn4k3 a răspuns:

Nu te ajuta in mare parte ce se preda in scoala, depinde ce vrei sa ajungi dupa. De obicei e mai mult pentru cultura generala si diplome.

| Lioana a răspuns:

In primul rand ajuta la cultura ta generala. Apoi ajuta sa iei nota buna la Evaluarea Nationala si la Bacalaureat daca e cazul. De acea nota depinde la ce liceu si la ce facultate vei ajunge. Daca vei alege sa fii inginer, proiectant, sau orice alta meserie care implica calcule si precizie vei vedea ca acele formule iti sunt absolut necesare.

| Deuteronomul a răspuns (pentru Lioana):

Desi sunt de acord cu faptul ca testarile nationale si BAC-ul sunt etape prin care trebuie sa trecem cu totii, pentru a filtra oamenii care invata de cei care nu, cred ca este gresit sa le iei ca scop/reper, deoarece nu reflecta decat abilitatea ta de a manca rahat 6 ore pe zi 5 zile pe saptamana si de a regurgita informatia respectiva mai tarziu. Nu spun ca nu sunt importante, ba din contra, as spune ca sunt un minim necesar, dar nu cred ca ar trebui sa reprezinte un scop in intregime.

| Lioana a răspuns (pentru Deuteronomul):

Eu am spus ca in primul rand invatatura e importanta pentru cultura generala si abia apoi pentru note bune la examene. Tu spui ca rezultatele bune la examene sunt importante dar nu trebuie sa fie scop. Cum vine asta? Orice e important in viata asta ar trebui sa fie si scop. De ce nu? Cu ce te deranjeaza pe tine ca scopul unor elevi este sa aiba rezultate bune la examene? Sunt elevi care stiu ce vor. Apreciez acest gen de elevi.

| Ineys a răspuns:

Judeci gresit. La scoala/liceu nu invetii lucruri care iti sunt necesare neaparat in viata si te vor ajuta in cariera ta sau in serviciul tau viitor. Astea le inveti la facultate. La liceu/scoala inveti chestii care iti dezvolta gandirea. Matematica de exemplu te faci sa gandesti mai rapid, creezi legaturi noi, etc. Nu cred ca bunica ta are mai mult de 5 clase, si la fel, nu cred ca e mai desteapta decat tine. Deci de aici iti dai seama de ce e important ceea ce faci la scoala/liceu. Eu sunt la inginerie, si sincer sa fiu matematica ma ajuta sa nu am restante, daca nu o stiam pe aia de liceu aveam restanta pe semestru 1. Nici acum la facultate nu sunt sigur la ce ma ajuta matematica in viitoarea mea cariera de programator, dar voi vedea eu odata si-odata.rolling on the floor Si in liceu sau in generala inveti tot felul de chestii pentru ca la sfarsitul liceului tu sa te hotarasti pe ce vrei sa mergi mai departe. Daca tu nu stii cu ce se mananca biologia, matematica, geografia, istoria, etc, nu ai de unde sa stii ce vrei sa faci mai departe. De aia ti se predau toate. Totusi, sistemul de invatamant roman nu e prea... bun. Consider ca ar trebui sa existe dreptul de a iti alege ce materii doresti sa faci, cum stiu ca se face in alte tari mai dezvoltate. In alte tari, elevi au ore in care sunt invatati sa picteze/deseneze/cante/danseze, etc. La noi s-a uitat asta. Mai e ora aia de desen in care profu/profa iti da note asa ca... "Asta e, n-are talent, ce sa-i faci", dar nici nu-si prea bate capu sa-ti arate, si ora aia de muzica, unde vine profu/profa te pune sa canti cateva cantece si gata media 10. Muzica/desenul/dansul, etc iti dezvolta foarte mult creierul, dar desigur e mai importanta istoria, pentru ca trebuie sa stii ce au facut STRA STRA STRAMOSII TAI! SI CU CINE S-A LUPTAT STEFAN CEL MARE! Chiar daca logica ta sau iq-ul tau sunt nu prea *cough* din cauza ca in scoala nu ti se dezvolta inteligenta, ci inveti niste lucruri pe derost, pe care le uiti peste 1 saptamana.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Calculatorul / telefonul ăsta de pe care scrii tu acum e făcut de unul care știa puțin mai multă matematică decât aia de bază. big grin

| Arthiom a răspuns:

Acum sa nu exageram, e adevarat ca vreo 30% din matematica care se preda in licee e complet inutila, doar pentru ca exista niste proprietati demonstrate asta nu inseamna ca au si aplicatii practice fiabile. Totusi, restul e folositor, poate nu iti dai seama dar in alte domenii tehnice se foloseste matematica la greu, limite, functii, geometrie, integrale etc. Asta este, chiar daca nu pare asa, si chiar daca e enervanta uneori, matematica este obiectul cel mai utilizat in majoritatea domeniilor.

La romana e alta treaba, nici mie nu mi s-a parut nici o data folositoare, cel putin gramatica, nu te ajuta cu nimic sa stii cazurile la verbe sau mai stiu eu ce. N-am nimic impotriva regulilor de scriere, ortogramelor si alte asemenea, dar restul sunt stupide.

| Anon31241212 a răspuns:

Buna!
Aceleasi intrebari mi le-am pus si eu cand eram in liceu. Efectiv ma saturasem sa mai invat inutilitatile alea. Nu le vedeam rostul. Imi iroseam timpul, cand puteam sa fac chiar ce iubesc. Ma certam cu ai mei fiindca efectiv refuzam sa mi se spuna cum trebuie sa fiu, ce trebuie sa invat,etc. Ajunsesem sa am aversiune fata de,, scoala,,.
Ce ar trebui sa fie scoala din punctul meu de vedere? Scoala ar trebui sa promoveze educatia, descoperirea sinelui si sa te faca sa te inalti spiritual. In schimb ce primim? Jigniri din partea profesorilor, note pentru,, cat stim,,, eventual si un sut in fund de la parinti daca nu esti cel mai bun din clasa. Sunt efectiv oameni foarte talentati si din nefericire nu sunt indrumati sau ajutati spre a face ca pasiunea lor sa devina de ce nu profesia lor de viitor. La scoala nu doar ca ni se baga pe gat niste lucruri inutile, dar si profesorii insista in a invata astfel.
Si toate: De ce?
Fiindca traim intr-o societate in care daca nu esti bun la mate sau info, etc esti considerat un nimeni. Frate pana la urma nu poate sa ti bage pe gat ceea ce efectiv nu ti place. Ar trebui sa ti alegi tu materiile pe care le vrei si sa fii cel mai bun pe segmentul ala. Nu sa fim toti bagati in aceeasi oala. Eu te inteleg perfect. Am ajuns in depresie din cauza ca efectiv nu stiam ce sa mai fac. Sa multumesc o societate bolnava sau sa cred in mine.
Ma bucur ca exista oameni ca tine care si au dat seama de acest lucru.
Normal ar fi ca fiecare sa isi aleaga drumul si calea. Nu sa ni se impuna niste lucruri spre care nu avem afinitati. Nu putem fi buni la toate. Din aceasta cauza mediocritatea e la ordinea zilei.
Si sa stii ca int-adevar m-au,, ajutat,, lucrurile astea inutile. M-au ajutat sa realizez ca sunt un nimeni daca nu stiu mate, romana sau etc.
Sunt oameni care nu mai au atatea,, scoli,, si au educatie exceptionala si duc o viata fericita.
In concluzie ne inecam in informatii si tot noi tanjim dupa intrlepciune. Iar profii au impresia ca buimacindu-ne cu niste aberatii scot maretia din noi.
Scoala nu trebuie confundata cu educatia!

| Dorueraluat a răspuns:

In primul rand te ajuta sa iti dezvolti creierul si gandirea logica, iar in al doilea rand se foloseste in foarte multe domenii in care se castiga bani la greu. Crezi ca NASA putea realiza ceva fara matematica? Acum ca tu vrei sa urmezi un domeniu in viata care nu are nici o legatura cu matematica este problema ta fiindca din pacate in draga noastra tara Romania sistemul de invatamant nu a evoluat.

| Deuteronomul a răspuns:

Pentru ca matematica este o modalitate de a intelege diferite concepte pe care este bazat universul, pe scurt. Oamenii nu sunt pra mari pradatori fara creierasul lor. Prin intelegerea naturii si inovatie au ajuns in aceasta pozitie. La liceu te invata matematica pentru a te ajuta sa construiesti niste baze si un mod de gandire ce te ajuta daca vrei sa aprofundezi domeniul. De ce ai vrea sa aprofundezi acest domeniu? Pentru ca fara matematicieni nu exista informaticieni, fizicieni si chimisti. Fara informaticieni si fizicieni nu ai tehnologie(computere, motoare, centrale electrice, radar, microunde etc.) si fara chimisi nu ai medicamente. Matematica te ajuta sa prezici niste comportamente universal valabile si sa anticipezi rezultate probabile.

Cat despre literatura romana nu sunt sigur ce sa iti spun, intrucat pe mine m-au interesat mai mult cartile cu informatii practice (manuale de medicina, analiza matematica, cursuri de tamplarie, carti de desen etc.). Prin literatura, din cate am observat, oamenii incearca sa isi lase experienta de viata. Chestia asta oricum nu te prea ajuta, pentru ca pana nu patesti pe pielea ta nu prea intelegi, asa e firea omului. Eu sincer cred ca toata treaba cu genurile si speciile trebuia facuta de cineva, dar ca nu trebuia sa i se acorde atata importanta. E ca si cum ai clasifica chibriturile dintr-o cutie in functie de lungime, grosime, cantitatea de reactiv inflamabil etc.). Pe scurt poti face asta, e util ca sa intelegi mai bine subiectul, dar nu este strict necesar.

Acum gramatica:
Gramatica este practic o unealta pe care oamenii o folosesc ca sa stabileasca ce este corect si ce nu este, pentru a nu exista confuzii. Este adevarat, poti vorbi corect si fara sa stii exceptiile cazurilor sau chestii din astea, dar pentru a intelege de ce este corect, ai nevoie de gramatica. Adevarata utilizare practica a gramaticii este in invatarea libilor straine. Ea te ajuta sa faci paralele mai usor. Odata ce am invatat gramatica limbii romane, engleze si franceze, am inceput rusa. Dupa ce voi invata suficient vocabular, voi incepe sa fac gramatica, pentru a invata structuri frazale etc.

Pe scurt, matematica te ajuta sa supravietuiesti, gramatica sa comunici(in limba ta sau in altele) iar literatura este ok dar overrated, cum ar spune englezul laughing)

Nu sunt nici adult si nici nu am trait 120 de ani, dar sper ca te-am luminat astazi. Stiu ca intrebarea e mai veche, dar cum esti singurul meu prieten de pe TPU am decis sa raspund la cat mai multe din intrebarile tale, cu cat mai multa seriozitate.

Si eu am 16 ani, dar cel putin ma consider mai bine informat decat altii de varsta mea, de aceea vreau sa ajut cat mai mult.

Toate cele bune!

| MaryusSK2012 a răspuns:

Se vede că nu te-ai maturizat rolling on the floor. Nu mergi pe baza că ar trebui sa ai nevoie la un moment dat in viata de ceea ce înveți la școala. E stupid să gândești așa. Tot ceea ce faci în școala generală faci ca să poți să îți dezvolți mintea, gândirea și PREFERINȚELE. Vezi la ce te descurci mai bine ca tu să poți să îți alegi mai departe liceul, profilul liceului și cel mai important FACULTATEA. Asta în care vrei să fii cineva în viață. rolling on the floor baftă la învățat kid

| MaTrezescDimineata a răspuns:

Nu toata materia este neaparat utila, mai mult face diferentierea la bac intre intelectuali si culegatori de capsuni.