| AvalohAlyn a întrebat:

In era informatiei,tehnologiei si a internetului nu credeti ca scoala si-a cam pierdut din rolul important pe care il avea asupra educatiei unui om?
Cateodata,te informezi mult mai bine si cunosti multe lucruri frumoase si interesante de pe internet,nu putine au fost cazurile in care m-a ajutat internetul mai mult decat scoala.Din ce in ce mai des apare problema asta,afli lucruri mai interesante,educative si folositoare de pe internet si alte surse decat de la scoala.
Si-a mai pierdut scoala din rolul ei "autoritar"?
In era Internetului,educatia scolara mai tine pasul,va mai rezista? Sau e chiar inferior rolul ei? Si mai ales faptul ca de la zi la zi se avanseaza in cunoastere,stiinta,tehnologie?
De ce nu e scoala putin mai atractiva fiindca,nu mi se pare ca e deloc atractiva pentru un elev de aici si motivul pentru care multi elevi nu agreeaza educatia (cel putin aceea romaneasca).
Scoala a devenit un templu vechi,iar Internetul( si as mai adauga cartile,posturile TV educative,emisiunile educative etc) a devenit "o scoala",daca se poate spune asa.
Voi ce parere aveti?
Pe mine de exemplu mai mult ma lumineaza internetul si cartile pentru educatie, cunoastere decat scoala asa cum e ea..Consideri ca scoala o sa apuna,ma refer la rolul ei atat de important pe care l-a avut? O sa tina pasul cu era cunoasterii,stiintei, internetului?

Răspuns Câştigător
| Anonimuserr a răspuns:

În mod clar școala și-a pierdut din importanță, dar nu într-o accepțiue adliteram, ci la modul în care se prezintă profesorii l cursuri. Vorbim aici de o devalorizare profesiunii didactice, prin scăderea salarizării, recrutare deficitară, și politizare extremă la nivelul inspectoratelor. Dar aici este o altă mâncare de pește. Școala nu și-aa pierdut și rolul. Ai carte ai parte. Ce înseamna asta? Faptul că după absolvire unui liceu, facultate ești pregătit de viață față de o persoană fără școală care este total nepregătită pentru nimic.
Dacă ar fi să etapizăm noțiunea de,, școală"
În primul rând la școala generală, liceu înveți după o anumită programă care este autorizată de Ministerul Educației și evident vei învăța doar materiile respective aferente liceului care îl urmezi și nu vei intra în alte domenii. Pe cont propriu poți să citești foarte mult de pe internet, sunt cărți gratis și articole științifice care poți să le citești fără probleme, și de asemenea o sumedenie de articole de ziar, reviste.
Școala nu o să apună niciodată, va exista cât va exista viață pe terra. Dar cum spuneam informațiile care se regăsesc în cărți și care sunt predate de profesori sunt oficiale, pe internet pot fi erori și poți învăța eronat în multe domenii.
Massmedia nu formează! ci informează. Rolul massmediei că tot spuenai mai sus este acela de a face profit și nu de a forma o persoană de a o culturaliza.
Totul ține de fiecare persoană și de modul în care știi să filtrezi informațiile să le iei pe cele mai bune de la TV și să faci abstracție să ignori tote prostiile. De pildă în Germania, țările nordice dacă ai să te uiți ai să vezi că rolul canalelor de știri este bine definit, nu ai să vezi violență etc. Acolo pun accent pe emisiuni,, curate" ca sa zic așa și nu ca la noi.,, CNA-ul" lor impune reguli stricte pentru transmisie.
Întorcându-mă la internet și facultăți. Ai fi surprins că profesorii din facultăți îndrumă studenții să se documenteze pe internet să citească din surse credibile dar în același timp să nu fie manipulat de informațiile de pe internet, să știe cât mai multe dar nu să facă rabat de la cursurile lor care le-au publicat. Pe măsură ce evoluția tehnologică avansează, oamenii vor avea benficii se vor bucura de avanajele acesteia. Școala și liceul sunt obligatorii până în clasa 10-a. Internetul nu poate suplini școala, trebuie să existe frecvență la cursuri, să se învețe după o programă și nu acasă. Atât ministerul cât și profesorii trebuie să se asigure că totul este în regulă și materia trebuie predată și asimilată de elevi (că nu învață mulți asta e altă problemă). O altă idee și ultimă care aș vrea s-o punctez este aceea că școala trebuie să învețe cum să te comporți în societate (ceea ce internetul nu o face) nu cred că există autoritate pe internet. Trebuie să existe respect elev-profesor. Socializarea este foarte importantă, lipsa ei du-te la interiorizare, persoane introvertite etc. Oricum e mult de discutat. Sper că te-am putut ajuta!

16 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Nu si-a pierdut rolul, ba chiar e mai multa nevoie de scoala. Fiindca fara cunostintele de baza din scoala, o persoana nu are discernamant sa aleaga de pe internet informatiile valoroase si sa separe adevarul de minciuna. Si asa ajungi sa te pierzi in sute de amanunte, aparent interesante, dar fie false, fie inutile si sa nu inveti nimic valoros. O persoana fara scoala va fi manipulata cu cruzime de informatiile de pe internet, invatata ca e o fiinta inferioara, ca traieste intr-o tara de mana a treia, ca are mai ales drepturi si nici o obligatie, dar ca drepturile i se incalca, ca exista o conspiratie mondiala care ii vrea raul, ca nu trebuie sa stie prea multe, ci trebuie doar sa se supuna. Asa, va fi usor ed manipulat de catre politicieni, de catre adversarii civilizatiei, de catre manelisti si oameni de televiziune. Deocamdata, la scoala obtii 90% din informatiile fundamentale, putand apoi sa iti alegi cu discernamant restul de 10%. Oricat de mult ai invata de pe internet, deocamdata (pentru secolul asta sigur), informatiile de acolo nu vor depasi 10% din ce poti sti. daca la scoala inveti foarte mult, 10% ala inseamna mult si vei invata mult si de pe internet. daca la scoala inveti putin, 10% ala va fi foarte putin si nu te vei alege decat cu balast, cu bruiaj informational (informatii false sau lipsite de valoare reala, care iti inchid mintea in loc sa ti-o deschida). Eu folosesc mult internetul pentru informare, dar fiecare cuvant citit pe internet il verific cu ajutorul informatiilor din scoala, nu cred absolut nimic de pe internet fara sa filtrez cu mare mare grija prin prisma lucrurilor certe pe care le-am invatat la scoala.
Uita-te la oamenii care pun intrebari pe net de genul: am citit pe internet ca nu poti ramane insarcinata decat daca stai pe burta, am citit pe internet ca SIDA nu exista, am citit pe internet ca maine vine sfarsitul lumii, am citit pe internet ca trebuie sa votez cu X pentru ca altfel o sa fie rau de noi. Ei nu au invatat nimic la scoala, au inghitit de pe internet informatii false sau prost prezentate, sunt ignoranti si manipulabili. Si grav este ca sunt mai orbi decat oribii, fiindca nu au invatat la scoala nici macar setul minim de informatii care sa le arate ca gresesc profund si vor crede orbeste in toate aceste prostii cu care au grija unii si altii sa ii hraneasca.

| Scherimuvi a răspuns (pentru Brigaela):

Cu siguranta esti mai desteapta decat mine. As dori o cale de comunicare cu tine. Am nevoie de oameni destepti in cercul meu.

| Brigaela a răspuns (pentru Scherimuvi):

Nu cred ca sunt mai desteapta decat tine. Poate mai batrana si mai informata. Nu prea cred ca internetul este un loc bun in care sa iti largesti cercul de prieteni, cred ca comunicarea pe internet este superficiala si grevata de prea multe incertitudini. Multumesc insa de complimente.

| Scherimuvi a răspuns (pentru Brigaela):

N-ai pentru ce. Incerc sa-mi pun in cercul meu oameni destepti ce-i vad pe net deoarece in viata reala am doar unul, si cu ala vorbesc ocazional. La facultate am doar colegi gen 'fashion boy', 'ce vrea si asta fata' sau altii, si aia putinti, acsati doar pe un domeniu. Cred ca voi renunta la aceasta metoda. Este mai bine sa-ti raspunzi singur la intrebari decat sa pui multe care sa-ti treaca prin urechi ca si cum nu le-ai pus tu. Ai alta satisfactie atunci cand singur iti descoperi raspunsul, dai dovada de om inteligent. Mersi pentru timpul acordat.

| Anonimuserr a răspuns (pentru Brigaela):

Școala până la urmă este menită pentru a aduce și educația copiilor, elevilor, de a le croi
un drum în viață. Până la urmă cei 7 ani de acasă + școala te ajută în viață cel puțin în teorie. Dar după ce ești absolvent de un liceu, o facultate și vezi că șansele la angajare sunt aproape 0 atunci intervine și o blamare din partea părinților și chiar a absolventului. Statul trebuie să ofere locuri de muncă și să-i integreze pe tinerii absolvenți pe piața muncii. Cerere există, nu și oferta. Există și excepții, te poți angaja pe bani mulți dacă ești eminent, ești racolat de către companii străine și vin să-ți facă oferte. Bine aici e altă discuție.

| Brigaela a răspuns (pentru Anonimuserr):

Nu cred in statul paternalist, care trebuie sa ofere locuri de munca, sa te tina de mana si sa te integreze. Cred in elevul si studentul care fac meseria in care pot excela si care depun eforturi maximale pentru a fi cei mai buni. Cred ca acestia isi vor gasi de munca fara sa ii ajute cineva. Ceilalti vor depune eforturi si vor avea probleme, inteleg asta, dare normal sa fie asa. Exemplu: studentul A invata foarte bine, munceste cate 16 ore pe zi, inclusiv weekend-uri, in vacante face voluntariat sau practica prost platita pentru experienta. Studentul B se distreaza, invata doar in sesiuni, trece cu 6-7 examenele, folosind mai ales memoria de scurta durata, nu este interesat sa munceasca in plus, nu este interesat sa isi consolideze cunostintele, daca se ofera posibilitatea mai copiaza, in vacante sta cu burta la soare. Termina facultatea, inca din ultimul an, studentul A va fi curtat de cateva firme si isi va gasi un loc de munca bine platit, ca rasplata a celor 5 (3+2) ani de munca grea si a nivelului foarte inalt unde a a ajuns (nu cunosc nici un om care sa fi invatat cum spun eu si sa fi fost somer). Studentul B isi cauta 2-3 ani un job, timp in care accepta locuri de munca prost platite, sub pregatirea lui sau emigreaza si munceste necalificat prin Europa. Ti se pare vreo nedreptate aici? Crezi ca studentul B trebuie ajutat de stat doar fiindca are o diploma in mana? Crezi ca parintii studentului B nu ar trebui ei insisi blamati de societate ca au vazut ca fiul lor nu face performanta si totusi nu au intervenit sa mearga in alta parte unde ar face performanta sau la o munc necalificata 9unde de fapt a si ajuns)? eu cred ca mai degraba statul ar trebui sa il lase in pace pe studentul B, culege roadele muncii lui si sa ofere niste burse studentilor care tocmai intra la facultate, asa incat ei sa ia exemplul lui A. Astfel ar creste productivitatea muncii, ar creste valoarea universitatilor si statul ar investi cu cap, in oameni harnici si performanti, nu in lenesi care se duc la facultate ca sa nu mearga la munca. Nu cred ca toata lumea ar trebui sa faca facultate, mai bine avem de 5 ori mai putini absolventi, dar aceia au dat tot ce puteau, si-au castigat diploma cu sange si sudoare. daca cineva vrea sa faca facultatea doar asa, de distractie, sa fie mediocru, e treaba lui, dar nu cred ca dupa aceea ar trebui sa astepte ceva de la stat. Vreau ca statul sa premieze performanta, nu mediocritatea.
Exista oferta de munca, nu am vazut niciodata un absolvent care a terminat facultatea la stat, a fost bursier toata facultatea si este exceptional sa nu-si f gasit de lucru. daca ii vei intreba pe cei care pretind ca au avut sanse 0, vei vedea ca ba au copiat la un examen, ba au invatat 3 lulele in ziua de dinainte, ba li s-a parut ca munca e grea si toceala e pentru fraieri. dar nu s-au ingrijit de ei si de viitorul lor.
Se mai pune problema alegerii facultatii. Multi se duc la facultati la care nu pot face performanta doar de dragul numelui. De exemplu, e concurenta uriasa la stiinte politice. Am intrebat pe cineva: ce poti face cu aceasta facultate? pai ma pot face purtator de cuvant la partide si institutii publice, e munca putina si se castiga bine. Cati se vor face puretatori de cuvant? Poate primii 3 din fiecare an. Restul practic nu vor putea practica meseria aleasa si vor fi de fapt niste absolventi de liceu cu fite. Mai bine ar fi mers si ar fi invatat o meserie, de exemplu mecanic auto. Se cauta, e bine platita si sunt prea putini mecanici exceptionali pe piata. Unul care termina un liceu tehnic, clasa de mecanica cu 10 pe linie si care a fost vazut in practica ca este muncitor, tenace, destept si foarte foarte bun isi va gasi cat ai clipi un loc de munca foarte bine platit. Dar stii ce e culmea? Ca in clasele de mecanica de la liceele tehnice invata unul sau doi, restul stau in liceu de gura parintilor si nu invata nimic. Evident nu isi vor gasi de lucru si mi se pare bine-meritat.
Eu am un job bun, sunt cautata, pot oricand sa mai imi iau 3 joburi (daca as avea timp) bine platite. da, dar am ajuns aici muncind din greu zeci de ani. Cel putin din clasa a X-a, cand am decis sa dau la emdicina, am muncit in fiecare zi macar 12 ore pentru medicina. Au trecut 19 ani de atunci, in acest 19 ani nu cred ca sunt 100 de zile in care am lucrat, pentru medicina, mai putin de 12 ore pe zi. In schimb sunt 2-3000 de zile in care am lucrat 16-18 ore. Inainte sa ma hotarasca sa dau al medicina stiam deja engleza se nivel profesionist (desi eu am facut engleza doar din clasa a a sasea, dar am inteles ca e importanta si in fiecare zi, vreme de peste 15 ani, am lucrat minim doua ore suplimentar engleza, de una singura), eram la cel mai bun liceu la care aveam acces, fusesem la olimpiada nationala de romana si aveam numai note de 10 la scoala. Niciodata nu mi s-a intamplat sa nu imi gasesc de lucru si muncesc (pe bani), din clasa a unsprezecea (traduceri medicale, documentare pentru tratate medicale). Nu am vrut niciodata asistenta sociala si nu inteleg sa dau asistenta sociala (din banii mei) unor oameni perfect capabili de munca, care isi cauta joburi pentru care s-au calificat mediocru. Inteleg sa ii ajut pe cei bolnavi, cu handicap, de asemenea pe cei exceptionali, care fac performanta de top, pe batrani, pe oamenii care muncesc cinstit, scoala si profesorii, sistemul de sanatate si medicii, politistii si armata. Fiindca acestia merita. Dar nu inteleg sa ii sustin (din contributia mea pentru stat) pe cei care au facut taras-grapis niste studii de fatada si acum se vaieta ca nu-si gasesc de lucru.

| AvalohAlyn explică (pentru Brigaela):

In viata trebuie exista si relaxare si bucurie in viata unui om, pana la urma omul are ca scop sa fie fericit, sa-si caute fericirea si bucuria vietii nu numai pentru a invata ca oricum dupa moarte nu mai conteaza cat ai invatat si cat ai muncit.Dar conteaza ca a existat si bucurie in viata, clipe fericite, conteaza ca darul vietii nu s-a risipit doar pe invatat.Nu vreau sa iau din meritul invatatului, dar viata nu e facuta numai sa inveti si sa muncesti...am vrut sa adaug asta, am simtit nevoia..cred ca e mai bine sa fii fericit decat sa stii multe sau sa muncesti pe rupte.dar respect celor care muncesc si invata dar ar fi bine sa nu uite sa experimenteze si relaxarea, bucuria, distractia etc.Viata fara bucurie, fericire sau relaxare nu e viata in adevaratul sens al cuvantului.Viata e un dar de care trebuie sa profitam..eu am invatat in scoala generala o gramada, am fost premiant dar mi-am dat seama ca ceva lipsea si inca lipseste si traiesc si acum cu regretul ca nu m-am bucurat si nu am profitat din plin de viata.De asta la liceu am lasat-o mai moale.Nu sunt de acord(sper ca nu te superi) ca omul trebuie sa munceasca 12-15 ore pe zi sau sa invete.ce hal de viata mai e si asta? Plus ca nu e nici sanatos din punct de vedere psihic, nervos.De asta jocurile, muzica, arta, internetul, retelele de socializare au si ele rolul lor..prefer ca un om sa fie mediocru dar sa isi traiasca viata, adolescenta, copilaria si chiar sa nu uite de relaxare, distractie, sa nu uite sa se bucure de viata decat sa invete foarte mult si ajungand la batranete sa constate ca nu si-a trait viata asa cum dorea si i-ar fi placut.Am citit intr-o carte ca s-a facut un studiu,sondaj la oamenii batrani sau cei aproape de moarte si i-au intrebat ce regreta in viata lor si raspunsul cel mai des intalnit a fost faptul ca au muncit prea mult, au invatat prea mult, s-au chinuit sa supravietuiasca in loc sa se bucure alaturi de familie, sa petreaca timp cu familia si sa se relaxeze, sa fie fericit si sa isi traiasca viata din plin...Nu munca trebuie cautata ci fericirea.Dar cel mai bine e sa imbini utilul cu placutul, munca cu relaxarea si distractiahappy Viata e facuta ca fiind un dar nu ca fiind o provocare. Uitam sa ne bucuram de viatasad

| Anonimuserr a răspuns (pentru Brigaela):

Mulțumesc pentru răspuns și amabilitate. De acord, asta înseamnă competiția a fi mai bun decât celălalt la școală, liceu, facultate. Până la urmă trebuie să promovezi toate examenele corect și să asimilezi cât mai multe informații. Eu sunt de părere că un viitor mai bun al ROmâniei se clădește cu ajutorul tinerilor. Ei sunt cei care trebuie să schimbe ceva în țara asta. Cei mai învârstă nu mai au capacitatea de a schimba ceva. În mod normal cum îți așterni așa dormi, dacă studentul X n-a dorit să facă ceva cu viața lui asta este problema numai a lui. Da, părinții trebuie blamați și arătați cu degetul. Referitor la ce ai spus mai sus dar e valabil pentru cei de la stat,, daca cineva vrea sa faca facultatea doar asa, de distractie, sa fie mediocru, e treaba lui". Dar mă gândesc sincer și la rece, dacă investești în tine în facultate + master, faci studiile pe cont propriu la privat statul trebuie să te ajute să îți ofere job-uri conform pregătirii tale pentru că nu ai stat făcut facultatea la buget pe locurile finanțate la buget din bani publici ci te-ai autofinanțat. Aici sigur am dreptate. Atâta timp cât sunt banii tăi sau ai părinților trebuie să beneficiezi pentru asta. Cred că ar fi indicată o lege care să stipuleze aceste lucruri în viitor.
Și da, statul să îl lase în pace pe cel care muncește necalificat asta dacă a făcut facultatea la stat pe locuri bugetate în principal și nu numai, dacă a făcut pe banii lui sau ai părinților aici e cu totul altă discuție. Repet cum îți așterni așa dormi. Dar să nu te plângi după,, că de ce nu ești și tu cu o funcție bună" Universitățile private se autofinanțează din banii studenților și nu de la stat. LEgat de exemplele date mai sus sunt întru totul de acord cu tine. Probelma este că mulți la stat se distreză, nu învață iau facultatea pe daiboj și ocupă locurile la unii care au avut o neșansă să intre la stat la buget urând o facultate privată. Mulți blamează facultățile private dar se înșeală amarnic, nu înțeleg nimic ce înseamnă învățământul în sectorul privat și se folosesc de clișee care sunt total eronate. Asta și trebuie statul să premieze performanța, să scoată absolvenți din ce în ce mai buni pentru a-i integra pe piața muncii. Un stat are nevoie de angajați pentru a plătii pensiile pensionarilor noștrii și de a asigura mersul optim al economiei. Nu uita că sunt preparatori, asistenți, lectori, conferențari care au terminat Știinte Politice și au decis să continue cu această carieră universitară pentru a predea noilor studenți, sau unii au ales să se anagjeze ca și cercetători de grad 3 etc. Totul ține de șansă, de norocul pe care îl ai. Asta nu înseamnă să minimizăm renumele acestei facultăți în detrimentul altor facultăți. Nu văd de ce trebuie să arătăm cu degetul facultăți în care materiile sunt foarte dificile, toți crezând că unele sunt ușoare. Ei bine, nici o facultate nu este ușoară. Cunosc persoane care sunt angrenați în job-uri de conducere și au termiant Știinte Politice, unii fiind consilieri, referenți, sau lucreză în aparatul partidelor politice ș.a.m.d. Unii chiar doresc să facă facultatea X ca Relații Internaționale ne fiind o fiță ci pur și simplu li s-a părut foarte interesantă din multe puncte de vedere. Și varianta a doua, trebuie să fi în tendințe. Felicitări pentru alegerea făcută în speță medicina, mă bucur că ești un medic renumit. Încă ceva, țara are nevoie și de meserii mai joase ca mecanic auto, ospătar, chelner, lăcătuși mecanici etc nu doar de persoane care fac facultăți. Omul are nevoie de odihnă de relaxare nu doar de muncă și stres. Stres = boală.

| Anonimuserr a răspuns (pentru AvalohAlyn):

Aici ai mare dreptate cu ce ai scris. Gândești foarte bine! Cum e mai bine să înveți pe rupte să tocești să te angajezi pe bani mulți muncești bine și să mori la 30, 40 de ani? Dar asta ține și de temperamentul fiecăruia. Sau să știi să îmbini utill cu plăcutul să nu te stresezi să nu te afecteze nimic. Eu merg pe ideea că trebuie să privești lumea detașându-te de ea și să-ți faci meseria bine fără a te epuiza. Dar acum fiecare e liber să facă ce vrea cu viața lui. Rămâne la latitudinea lui/ei modul în caer își rânduiește viața.

| AvalohAlyn explică (pentru AvalohAlyn):

In viata trebuie sa existe si bucurie si relaxare, pentru un om.Scuze la prima propozitie m-am balbait, am scris repede si anapoda.Asta am vrut sa zic, ca in viata, trebuie sa existe si bucurie, relaxare, pentru un omhappy

| Brigaela a răspuns (pentru AvalohAlyn):

Sigur ca trebuie sa existe relaxare si placere, dar ele nu trebuie sa fie principalul interes. Si in invatatura gasesti foarte multa placere, daca este domeniul potrivit tie. Cred ca dupa moarte luam cu noi, daca luam ceva, exact ceea ce am invatat cu adevarat, ceea ce ne-a elevat spiritul. Viata este un dar pe care trebuie sa il meritam ca sa ne bucuram de ea, fericirea nu e de la sine inteleasa, este rezervata celor meritusoi (din pacate, uneori nici acelora).
Timpul in care inveti e castigat, in nici un caz risipit, fiindca atunci acumulezi, iei ceva din lume pentru tine. Nu e nimic nesanatos sa inveti 12 ore, doua ore de televizor sunt si mai obositoare si mai stresante si mai chinuitoare decat 12 ore de invatatura. Nu cred ca vrei sa ajungi la batranete si sa te gandesti: mama, ce m-am mai jucat pe internet, mai degraba cred ca ai fi multumit sa spui: ce lucruri multe am invatat, ce interesanta a fost viata mea, ce bogat e spiritul meu acum.
Sondajul citit de tine este o alta manipulare de pe internet, de fapt a fost facut special ca sa ii convinga pe tineri ca e bine sa fie mediocrii. daca citesti atent chestionarul, vei vedea ca oamenii au fost condusi spre acesta reapsunsuri, nu li s-au dat nici libertatea de alegere, nici variante corecte. Ei au fost manipulati sa raaspunda alstfel, iar cei care citesc superficial sondajul sunt manipulati la randul lor.
Invatura este adevaratul dar al lumii, sunt atatea lucruri de aflat si atat de interesante, incat e pacat sa pierzi timpul si sa mori sarac, fara sa le ai. Nu prea vei gasi oameni fericiti si ignoranti, fiindca cei acre nu invata sunt nefericiti, fiind manipulati si folositi.
Da, sunt de acord ca trebuie sa traim viata la maxim, acumuland cat mai mult, nelasand cea mai mare bogatie, informatia, as treaca pe langa noi.
Eu ma bucur mult de viata, am o viata frumoasa si interesanta. Nu ma plictisesc niciodata, nu fac niciodata lucruri neinteresante, nu sufar ca maine vine sfarsitul lumii, nu mai simt folosita. Am o familie frumoasa, cu un sot care ma iubeste si fiindca sunt un om interesant, cu care are ce vorbi, niste prieteni acre am apreciaza, alaturi de care ma distrez, sunt respectata, castig suficient incat sa-mi fac orice placere, am calatorit mult, am vazut locuri interesante, oameni senzationali, am ascultat povesti care m-au imbogatit. Nu am grija zilei de maine, imi doresc doar sanatate, fiindca de restul stiu ca ma pot ocupa singura. Sunt independenta, nu depind de nimeni, ba mai mult, pot ajuta multi oameni si o fac (si asta ma imbogateste). Am fost la toate concertele pe care mi le-am dorit, la toate petrecerile care mi-au placut (nu-mi plac discotecile si petrecerile zgomotoase, dar imi plac cele in care pot discuta cu oameni interesanti), am mii de carti alaturi de care petrec ore interesante. Simt ca viata mea conteaza, ca nu trec degeaba, ca munca mea ramane. Simt ca am sufletul bogat si ma buicur de reusitele mele. Sunt mandra de mine si de ce am realizat, am planuri interesante de viitor si stiu ca, daca su si familia mea suntem sanatosi, vom fi fericiti si impliniti. Nu e deloc putin lucru.

| AvalohAlyn explică (pentru Anonimuserr):

Da .Corect.Chiar o prezentatoare tv avea un slogan, un dicton mereu cand se sfarsea emisiunea:Alege sa traiesti viata detasandu-te de ea.Cat de mult conteaza asta.

| Brigaela a răspuns (pentru Anonimuserr):

Nu, nu ai dreptate, faptul ca tu ai investit in studiile tale nu iti aduce nici un drept suplimentar, mai ales ca multi merg la facultati private doar fiindca e mai usor. Cred ca la sfarsitul facultatii conteaza numai cat de bun esti, nu conteaza nimic altceva si cred ca statul trebuie, cel mult, sa il recompenseze pe cel mai bun, in nici un caz sa il depagubeasca pe cel care a platit pentru diploma.
Nu uit de cadrele universitare, dar acestia sunt foarte putini, nu poti face o facultate in care sunt 100 in an, stiind ca 2 vor ramane in facultate si 3 vor avea job ca purtatori de cuvant. Restul de 95 sunt someri. Iti calculezi de la inceput sansele, fiindca la facultate te duci la 18-19 ani, cand esti amjor si ai discernamant (daca ti l-ai format). Si te uiti si tu: anul asta sunt locuri de munca pe specialitate macar pentru jumatate din cei care termina? daca nu, atunci te duci acolo numai daca asta este menirea ta si esti absolut sigur ca termini in primii 3, altfel te plangi apoi ca n-ai noroc).
Relatii internationale suna bine, daca ii intrebi pe elevii care o cred interesanta, ei nu stiu nici 10% din ce vor studia si din ce competente ar trebui sa aiba la sfarsitul facultatii. Nu au habar daca pot excela la asta, dar sunt in tendinte. In tendinte inseamna sa faci facultatea de Stiinte Politice si apoi sa fii casier la Cora, daca vrei sa fii in tendinte in loc sa fii foarte bun, asta e.

| Scherimuvi a răspuns:

Scoala nu o sa 'apuna' niciodata.
Timpul a fost inventat ca omul sa nu inebuneasca.
Dumnezeu a fost inventat ca omul sa nu se plictiseasca.
Scoala a fost inventata ca omul sa nu-si piarda valorile si sa evolueze.
Imagineaza-ti ca scoala nu exista si nu a exista.
Cu cati ani eram acum in urma. Eu spun ca cel putin 1200 de ani.
Daca nu exista scoala, atunci nu exista carti, nu exista limbaj pentru a comunica, nu exista creativitate ( sa nu o incurcam cu imaginatia ), nu exista inteligenta, nu exista inventii, nu exista oameni cu personalitate, nu exista ingeniozitate, nu exista nimic. Scoala este prima si cea mai importanta etapa a evolutiei umane. Nu va disparea niciodata; ca au aparut alte metode care dau un randament aproape la fel de bun, foarte bine, sa profitam si de ele, dar sa tinem cont ca au fost inventate de oameni ce au fost modelati in scoli. Tu poate vrei sa te iei de sistem, nu de scoala. Te rog nu le incurca.

| SkyPilot a răspuns:

Ai aici un exemplu despre ce poti sa inveti de pe internet:
https://www.youtube.com/watch?v=TijcoS8qHIE
Merita sa il urmaresti!

| OoBunnyoO a răspuns:

Nu cred ca scoala va apune vreodata, In primul rand la scoala stii ca ceea ce inveti este corect. Programa este revizuita si predata de profesori competenti sau incompetenti, dar macar profesori care au avut studii superioare si au invatat din carti credibile informatia avuta. Pe Internet nu ai niciodata siguranta ca ceea ce citesti este corect. Pe langa materiale credibile ai nevoie si de o indrumare corecta. Cand cauti de unul singur, mai ales chestii educative si mai ales cand esti mic unele chestii nu vei sti cum sa le pricepi sau cum sa ajungi sa le pricepi. Imagineaza-ti un copil caruia i se pare o idee buna sa studieze fizica cuantica, desi el nu are nicio notiune fizica.
Apoi ca sa inveti sa cauti chestii pe Internet trebuie sa stii sa citesti si sa scrii si sa intelegi, iar asta o vei face numai la scoala.
Iar apoi fara scoala lumea ar cauta numai ce le place. Iar o cunoastere generala bogata nu o poti dobandi numai din ceea ce iti place. Iar daca punem la socoteala toti indivizii care stau pe Internet numai sa se joace, sa asculte muzica si sa stea pe facebook, cred ca 90% din populatie ar ajunge semi-retardata. Nu toti cauta informatii utile pe Internet, din pacate.
Iar restul, media, televizorul nu sunt educative si nu iti imbogatesc cultura. Asa cum a spus si cineva mai sus ele nu educa si informeaza si atat. Media ofera o cultura, dar este o cultura de masa axata pe cantitate si nu pe calitate.