| lilit a întrebat:

Ce stiti despre rasa Westie? Ar putea trai la curte?

Răspuns Câştigător
| SickOfWriting a răspuns:

Ce stiu despre aceasta rasa gasesti aici: http://catei-de-vanzare.ro/Westie_65.html si sincer cred ca ar putea trai la curte.

7 răspunsuri:
| Roby67 a răspuns:

Este un caine mic de companie care nu se tine afara in curte.

| Alexandra. a răspuns:

Sigur ca poate! Ba chiar este mai bine pentru el... Mia mult spatiu, mai multa fericire pentru elwinking
Uite ce am gasit:,, Westie are nevoie de exerciţii. Este un căţel energic căruia îi place să se joace cu mingea. Le place să sape şi să hoinărească aşa că asiguraţi-vă că grădina are garduri bune.'' laughing

| dienuk a răspuns:

Ia vezi poate? sigur ca poate, dar e asa de dragut si de simpatic ca nu l-ai tine in curte. nu e genu de caine pe care sa-l bagi in cotet straight face i-ati un lup sau un maidanez si tine-l in curte...

WESTIE sau West Highland White Terrier, bulgarele de zapada jucaus sau dupa altii "DRACUSORUL ALB" este incadrat de Federatia Chinologica Internationala in grupa a III a si are o lunga istorie provenind din tinuturile inalte vestice ale Scotiei de unde si denumirea West Highland. In sec XIX purtau denumirea de terrierii scotieni si erau folositi la vanatul mic - sobolani, bursuci, vulpi. In functie de culorile care se nasteau in cuiburile de terrieri unii pui erau sacrificati (in special cei albi) fiind considerati minus variante ale acestei rase.
Unii dintre vanatori si unii crescatori au respins aceasta idee si au inceput o selectie riguroasa a puilor albi, mai ales ca acestia erau mult mai usor de recunoscut fata de vanat cu care de multe ori alti terrier au fost confundati si au fost impuscati din greseala. Denumirea acestor caini a fost schimbata in functie de unii crescatori in prima faza purtand denumirea de Poltalloch Terrieri (dupa col. Schword Donald Malcolm of Poltalloch). O alta denumire a fost aceea de Roseneath Terrieri, dupa crescatoria Ducelui de Argyll. In jurul anilor 1900 col. Malcolm a inceput incetatenirea numelui de West Highland White Terrier prin promovarea numelui in expozitiile vremii, iar in anul 1906 English Kennel Club recunoaste oficial rasa cu aceasta denumire. Nu a durat mult pana cand acesti mici dracusori albi sa intre in sufletul si casele oamenilor nu ca si caini de vanatoare ci ca si caini de companie. Dezvoltarea mass mediei nu a facut decat sa-i faca mai cunoscuti si mai populari.

Particularitati si personalitate Westie

Oricine a vazut sau a crescut un Westie, nu poate spune decat cuvinte de lauda despre ei si ca sunt interminabili ca energie, neobositi, inventivi, jucausi si chiar circari. Daca va luati un caine din rasa Westie si nu sunteti o persoana activa si vesela cu siguranta nu va dura mult pana cand va veti schimba - sunt molipsitori. Si daca veti crede ca unele locuri din curte sau casa vor ramine un secret va inselati deoarece orice coltisor va fi atent cercetat, analizat si in cele din urma scotocit cu deamanuntul poate, poate va gasi ceva si chiar daca nu gaseste nimic este perseverent. A doua zi o va lua de la capat. Nu se plicitseste niciodata si nici nu renunta.

Sunt caini deosebit de afectuosi, prind foarte repede elementele de baza dintr-un dresaj, insa pentru a avea un Westie ceva mai cuminte ar trebui socializat de mic si scos de sub influenta instinctelor de specie si rasa. Dupa el – Westie - orice misca sau alearga de el este un posibil vanat si de aceea o va lua la fuga de langa d-voastra intr- o fractiune de secunda. Chiar daca este vorba despre un pui de gaina un pisic sau un catel tot vanat se cheama pentru el. Sa nu mai amintim de soareci pe care-i va vana cu cea mai mare placere.

Socializarea acestei rase

Din considerentele prezentate mai sus, catelul din rasa Westie trebuie dresat de mic, scos la plimbari zilnice de socializare, sa cunoasca totul pentru a nu avea probleme cu el. Desi sunt caini mici ca talie au o osatura puternica, imbracata intr-o musculatura compacta ceea ce le confera un aer de suprematie, elegant si totodata caini cu gratie in mers. Fiti atenti insa ca nu vor ezita niciodata, si isi vor arata caracterul dominant la intalnirea cu alti caini chiar daca acesta este cu mult mai mare ca el.
In familie Westie se comporta ideal, dedicati total copiilor si mai ales pazei si protectiei caminului, se joaca mult cu copiii, este in permanenta atent la cele mai mici zgomote si va da imediat alerta. Face intr-adevar mult zgomot pentru nimic dar asta este intr-adevar caracterul sau. Nu ar mai fi Westie daca nu ar fi asa. In timpul jocurilor cu semenii sau cu oamenii pot deveni fara sa isi dea seama mai duri asa ca aceste porniri trebuie stopate din fasa. Toata energia si vitalitatea acestei rase trebuie canalizata spre o joaca constructiva. Aceasta joaca educativa trebuie introdusa de la o varsta frageda si face parte din programul de socializare si educare.

Intretinerea si toaletajul rasei Westie

Toaletajul se va face tot de la o varsta cat mai mica mai ales daca se opteaza spre performante expozitionale. Pentru cei care doresc sau detin un caine Westie de companie, de familie, acesta e bine sa fie toaletat - tuns profesional - de 3-4 ori pe an, iar imbaierile generale facute cu sampon special, de 5-6 ori pe an iar in rest se intretine cu un sampon uscat saptamanal. Pentru cei cu caini Westie de expozitie acestia stiu deja ca blana lor se va trima sau mai corect se va stripa, ramanand un par aspru. In general daca este toaletat saptaminal –pieptanat, periat - Westie-ul nu va face noduri si calti in blana datorita texturii parului aspru -sirmos. Operatiunile de tuns sau stripat se vor repeta ori de cate ori este nevoie dar tinand cont si de unii factori cum ar fi desimea parului, mediul in care traieste, clima sau frecventa expozitiilor.

Caracteristici rasa Westie

Ca si rasa de caini, inscrisa in F. C. I. face parte din gr. a IIIa a terrierilor, cu nr. 85/20. 01. 98, avand ca tara de origine Marea Britanie. Este un caine mic, compact, musculos ceea ce-i confera o alura atletica. Inaltimea ideala ar fi intre 25-28cm, dar sunt acceptate si mici devieri. Ochii au o marime medie, cat mai inchisi la culoare, ageri si inteligenti, cu marginea libera neagra. Corp compact plin de substanta, raporturi bune intre corp si membre, care nu trebuie sa fie prea scurte. Coada purtata in sus niciodata arcuita sau intoarsa pe spate, fara defecte. Masculul trebuie sa aiba amandoua testicolele coborite, muscatura sa fie una in foarfece, urechile mici si erecte fara prea mult par pe ele, mersul vioi si elegant, paralelism bun intre membre in mers, jaretii drepti paraleli cu angulatii bune si corecte. Parul specific rasei este aspru si de culoare alba de unde si restul denumirii White Terrier. Deci, West Highland White Terrier sau pentru cei mai multi doar WESTIE.



| ḭṆḠḕṙḀṠ a răspuns:

Sigur ca nu, deoarece sunt catei de rasa, de companie care se tin in casa si nu pot trai in frig (afara)

Răspuns utilizator avertizat
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da poate trai la curte pentru ca stiu am 2 catei

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da, ar putea fiindcă ei sunt vânători de rozătoare și animale de vizuină și în același timp sunt simpatici, jucăuși dar totuși un pic leneși și le place să mănânce (și știu toate astea deoarece am unul).