| Raul34 a întrebat:

Cum pot sa dresez un caine dar sa nu zic sezi rostogolestete etc ca am incercat si nu merge.

Răspuns Câştigător
| P1x3lMD a răspuns:

Da, tuturor ne plac cateii (sau, ma rog, aproape…) mai ales cand sunt mici si se cuibaresc in bratele noastre, ori cand ne arunca privirea aia care pur si simplu iti rupe inima si spune Nu ma certa, te rog, nu vezi ce mic si neajutorat sunt? sau Nu vezi ca imi ploua in gura de la friptura ta? Nu te induri sa imi arunci si mie o bucatica?
Cunosc insa o multime de oameni care, dupa ce s-au indragostit de cainele vreunui vecin, s-au decis brusc sa isi cumpere si ei un prieten patruped, pentru ca la numai cateva luni sa nu stie cum sa mai scape de el. Greu de crezut? Nicidecum.

Acum s-o spunem pe-aia dreapta: un catel este, in ciuda dragalaseniei lui, o pacoste atunci cand e mic si nu stie de nici unele. Imagineaza-ti ca te asezi intr-o zi calm in fotoliu, asteptand sa deschizi televizorul. Apesi butonul „on" de la telecomanda si... nimic. Telecomanda a murit. Prietenul tau canin sta cuibarit la locul lui, nevinovat ca un ingeras, cum ar fi putut sa faca el asa ceva?


Ai putea sa ii dai multe jucarii pe care sa le roada, in loc sa isi faca de cap cu lucrurile tale
Ei bine un caine roade cam tot ce prinde, de plictiseala, de suparare ca il lasi singur acasa, ori chiar din convingerea ca face ceva care o sa te faca sa il iubesti si mai mult. Iar daca il lasi in pace, sperand ca dupa ce ii cresc dintii o sa se calmeze, poti deja sa iti faci rezerve de cabluri in debara, pentru ca o sa te profesionalizezi in inlocuirea lor.



Solutiile exista si sunt destul de simple. Daca ai un caine foarte energic, scoate-l afara cat mai des si lasa-l sa alerge cat mai mult. Vei vedea ca, daca nu mai sta in casa numai in coltul lui, ci isi epuizeaza cumva energia, cablurile (sau orice altceva ii placea sa roada) nu vor mai parea atat de interesante. In plus, cand il scoti afara nu il uita, fiind ocupat cu fermecatul stapanei canisului de la trei. Un caine care se simte ignorat face tot ce poate ca sa fie in centrul atentiei. Iar daca asta inseamna sa iti devasteze toate incaltarile, so be it. Macar o sa il remarci, nu?
In plus, in urma unei boacane, in nici un caz nu il mangaia pe principiul „saracutul de el, e mic si nu stie". Dimpotriva, e indicat sa il certi de fiecare data cand gasesti ceva in neregula in casa, de la obiecte roase ori daramate, pana la... si acum ajungem la marea problema a cateilor: cum ii invatam sa nu mai faca pisu&co in casa?

In general, cainii (mai ales cei care se maturizeaza mai greu cum sunt Golden Retrieverii, cu care, timp de un an cel putin, o sa ai serios de furca) trebuie obisnuiti cu un program regulat de iesit afara, la inceput de 4-5 ori pe zi, apoi, pe masura ce invata sa-si rezolve problemele afara, de 3 sau de 2 ori pe zi (in functie de caine). Asa, isi si irosesc o parte din energie, dar se si obisnuiesc sa nu mai faca mizerie in casa.
Oricum ar fi, la inceput este indicat sa urmaresti semnele pe care cainele le da atunci cand are o „nevoie" (incepe sa miroasa prin camera agitat, ca si cum ar cauta ceva) si, cum le identifici, sa ii pui lesa de gat si sa il scoti afara. Probabil de multe ori o sa fie alarma falsa, sau mai rau, el sa nu inteleaga de ce a fost scos afara si la intoarcerea in casa sa iti faca un mic cadou, langa care sa se aseze vesel, dand din coada mandru de realizarea lui.

Totusi, dupa o vreme o sa inceapa sa invete, iar pana atunci, ai putea sa il obisnuiesti macar sa mearga pe balcon, ori intr-un singur loc din casa in care cureti mai usor. A, si smecheria cu scutecul-minune merge rareori. Multi caini il ignora si, daca totusi se duc odata, trebuie sa il schimbi imediat, fiindca a doua oara sigur nu or sa il ignore.

O intrebare pe care si-o pun multi proaspeti proprietari de catei este daca sa ii lase sau nu sa doarma in pat. Ei bine, raspunsul ar fi urmatorul: daca il lasi, ai face bine sa te obisnuiesti sa dormi cu el, fiindca numai acolo o sa vrea sa stea, iar daca nu il lasi, de suparare va face cam tot ceea ce stie sigur ca nu iti place. De aceea, patul trebuie sa fie de la bun inceput un loc clar interzis.

Daca ai reusit sa il inveti aceste trei lucruri elementare, atunci este timpul sa il treci de la gradinita la scoala, adica la invatatul comenzilor de baza precum sezi, culcat, ori mersul la pas.

Sezi este in general prima comanda care se invata. Un mic truc pentru invatarea acestei comenzi este sa tii degetul aratator deasupra capului cainelui, asigurandu-te ca are toata atentia indreptata asupra lui. Apoi, incepi sa cobori usor degetul. Cainele il va urmari cu privirea luand, fara sa isi dea seama, pozitia sezi. Il recompensezi si repeti. Nu o sa invete din prima, insa ai rabdare; o sa priceapa la un moment dat.
Pentru culcat, acelasi principiu, numai ca degetul ajunge pana la pamant. Nu uita sa ii repeti numele comenzii pentru ca, la un moment dat, sa il invete si sa o respecte fara a te mai folosi de artificii.

2 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Sa ii spui sezi nu inseamna ca ik dresezi.Tocmai asta insemna dresajul sa invete sa asculte de comenzi. In principiu trebuie sa il faci sa asocieze un cuvant cu o actiune si o recompensa.

| AndreiDr a răspuns:

Cea mai usoara de executat este Sezi, se ia ceva mancare care ii place lui, il agiti in fata lui, si dupa il tii deasupra capului lui. cam la un metru(sa nu poata sa o ia) si ii spui sezi.(el din instinct se va lasa in sezi pentru a urmari hrana) asta o poate invata cel mai usor.