Cum putem combate astenia de primavara?

Cum putem combate astenia de primavara?
Putini sunt norocosii pentru care venirea primaverii nu aduce cu sine oboseala, lentoare, migrene sau chiar depresie. Suma acestor manifestari neplacute poarta numele de astenie de primavara, nimic grav, totusi destul de neplacut.
 
Cauzele asteniei sunt usor de inteles: corpul nostru se adapteaza ceva mai greu la schimbarea “vremii”. Mai exact, “vinovatii” cresterile de temperatura, cresterea intensitatii luminii si modificarile presiunii atmosferice.

In ce consta astenia si cum se produc simptomele?
 
Cresterea temperaturii obliga corpul nostru sa depuna un efort pentru a-si re-echilibra caldura. Asta afecteaza circulatia si vasele sanguine, producandu-se o scadere a presiunii sangelui. Rezultatul? Oboseala accentuata, lipsa de energie si de concentrare, slabiciune fizica si mentala, lentoare in miscari, moleseala, somnolenta si chiar depresie. Tot pe seama scaderii presiunii sangelui putem pune si frecventele migrene din aceasta perioada.
 
Cele mai afectate persoane sunt femeile, batranii, adolescentii si cei care sufera de boli cronice.
 
Alimentatia tipica sezonului rece, “grea”, bogata in grasimi animale, hipercalorica, hiperproteica si saraca in vitamine, minerale si fibre, ne ajuta sa luptam cu frigul, insa ne “ingreuneaza” suplimentar atunci cand intram in sezonul cald. In plus, dupa 3 luni cu un astfel de regim, se acumuleaza o carenta destul de mare de vitamine si minerale, care se resimte cel mai puternic in aceasta perioada.
 
Cum putem scapa de astenie?

Cat mai multa miscare
 
Poate suna paradoxal, insa pentru a combate lentoarea, moleseala, oboseala si somnolenta trebuie sa facem ceva mai multa miscare. Explicatia este logica: miscarea ne invioreaza, regleaza metabolismul si rezolva problema presiunii sanguine. De asemenea, miscarea are si alte efecte benefice: ajuta la secretia de serotonina (hormonul fericirii), inlatura migrenele, regleaza digestia si tranzitul intestinal, ajuta muschii inimii si ne mentine in forma. Cele mai recomandate forme de miscare sunt plimbarile in aer liber, jogging-ul, mersul cu rolele sau bicicleta, dansul si inotul.
 
Cura de Vitamine & Alimentatie light
 
E cazul sa scoatem din meniul zilnic carnea grasa, zaharul rafinat si dulciurile din comert, grasimile, fainoasele, cafeaua, alcoolul, fast food-ul, sucurile carbo-gazoase, alimentele si “snack”-urile procesate. Acestea trebuie inlocuite cu verdeturi, legume si fructe proaspete din belsug. Iata ce ar trebui sa avem pe lista de cumparaturi:
  • salata verde clasica si orice varietate care merge asortata la aceasta: rucola, andive, salata iceberg, laptuca, frunze de papadie, untisor, leurda, frunze de ridichi. Atentie la untisor, acesta se consuma doar inainte de inflorire (dupa inflorire, planta devine toxica!). Astfel de “verzituri” asigura un plus de minerale, enzime si vitamine. De asemenea, fiind depurative exceptionale, lastarii si frunzele tinere sunt un ajutor puternic in curele de dezintoxicare si purificare.
  • Cruditati si radacinoase: morcov, pastarnac, telina, sfecla rosie, ridichi negre si rosii, gulii, hrean, ghimbir.
  • Verdeturi: patrunjel, marar, frunze de arpagic, salvie verde, frunze de coriandru (cilantro), leustean, ceapa verde, usturoi verde. In orice cantitate si orice combinatie!
  • Zarzavaturi, legume si leguminoase: spanac, stevie, urzici, loboda, varza, broccoli, fasole pastai, conopida, praz, ciuperci, masline – preparate termic cat mai putin.
  • Pentru carnivorii inraiti se recomanda consumul carnii slabe, dar bogata in grasimi sanatoase: peste (somn, somon, crap, cod, pastrav), fructe de mare, curcan, piept de pui (fara pielita!).
  • Fructe (mere, citrice; catina alba; fructe de padure), sucuri naturale de fructe si compoturi cu un continut redus de zahar. Acestea ne pun la dispozitie vitamine, minerale, fibre, pectina si antioxidanti. Si sunt si delicioase! Fructele proaspete pot fi consumate ca atare, in salate de fructe, in combinatii cu cereale, iaurt, miere si nuci.
  • cereale: fulgi de cereale integrale (indeosebi ovaz, care e cel mai bogat in fibre), orez nedecorticat fiert, germeni de grau etc; Fibrele, vitaminele si mineralele pe care le ofera cerealele redau vitalitatea generala, reduc colesterolul, contribuie la sanatatea vaselor sanguine si regleaza tranzitul intestinal.
O asemenea alimentatie nu numai ca ajuta la inlaturarea simptomelor asteniei, ci ajuta in toate procesele metabolice, purifica organismul, ajuta la obtinerea unei siluete ideale si a unui ten de invidiat.
 
Remedii naturiste
 
Exista si cateva remedii naturiste care ajuta la revigorarea corpului si la inlaturarea asteniei:
  • infuzie de macese fructe, catina fructe si ciubotica cucului;
  • infuzie de busuioc si rozmarin/cimbrisor;
  • o lingura de miere amestecata cu o lingurita de scortisoara, consumata dimineata, pe stomacul gol. Nu numai ca energizeaza instantaneu, insa reduce si colesterolul.
  • consumul de tije de papadie: cca 10 tije de papadie proaspata se mananca de preferat dimineata, pe stomacul gol.
  • capsule de ceai verde in combinatie cu echinaceea, ulei de catina, coenzima Q10 si/sau ginseng;
  • “vin de salcam”: o mana de flori de salcam se fierbe cateva minute intr-un litru de vin rosu si se adauga la sfarsit 5 linguri de miere. Se bea cate o cana de astfel de vin.
Un somn bun
 
Un somn bun ne poate ajuta mai mult decat credem. Important este sa dormim suficient (7-8 ore/noapte) si in intervale orare adaptate bioritmului nostru (ideal, ar fi intre 22.00 si 08.00)
 
Pentru un somn odihnitor pe deplin merita incercate si cateva trucuri:
  • un ceai de levantica si tei, indulcit cu miere si “dres” cu 2-3 linguri de lapte, baut cu o jumatate de ora inainte de culcare;
  • o baie calda, imbogatita cu saruri de baie si aromatizata cu vanilie, iasomie sau ambra.
  • camera aersita inainte de culcare;
 
 
Inlaturand aceste simptome neplacute ne vom putea bucura cu adevarat de primavara!
5 răspunsuri:
Elianna
| Elianna a răspuns:

Am o intrebare:pe ce perioada se consuma tijele de papadie?
De asemenea s-a pomenit se echinaceea.Am cumparat o cutie de echinaceea, care am presupus ca este pentru ceai.Pe prospect scrie ca se consuma macinata si pudra.Este singura modalitate de utilizare?

| LNK a răspuns:

Sunt sfaturi foarte bune!

| Bucatarul.com a răspuns:

Un articol despre Astenia de primavara mai gasiti si aici:

http://www.sfaturiutile.net/astenia-de-primavara/

| Cryssbest a răspuns:

Zincul asociat cu alte vitamine naturale combate cu succes astenia. De asemenea, acidul folic (germeni de grau, avocado, spanac, produse lactate, seminte de floarea soarelui) sporeste concentrarea intelectuala, coferind o mai mare excitatie la nivelul creierului.
Fosforul este de asemenea un pilon de baza in alimentatie - mai ales atunci cand vine vorba de astenia de primavara. Se gaseste in multe vegetale, plus telina, usturoi, morcovi, rosii, ceapa, praz, migdale, struguri, nuci si polen.

Răspuns utilizator avertizat
Întrebări similare