| sEEk8 a întrebat:

TPU puteti sa-mi spuneti urmatoarele definitii:
1. Teorema inaltimii
2. Teorema unghiuliu de 30 de grade
3. Teorema Medianei
4. Teorema lui Pitagora
5. Teoarema Catetei.
Si cum se aplica adica sa ma face-ti sa inteleg!
Multumes ( FUNDAA)!

Răspuns Câştigător
| SabbyNightShadow a răspuns:

1.Intr-un triunghi dreptunghic, lungimea inaltimii corespunzatoare ipotenuzei este media geometrica a lungimilor proiectiilor catetelor pe ipotenuza
2.Intr-un triunghi dreptunghic cateta care se opune unghiului de 30 de grade este jumatate din ipotenuza
3.Intr-un triunghi dreptunghic lungimea medianei corespunzatoare unghiului drept este egala cu jumatate din lungimea ipotenuzei
4.Intr-un triunghi dreptunghic suma patratelor catetelor este egala cu lungimea ipotenuzei
5.Intr-un triunghi dreptunghic lungimea unei catete este eagla cu produsul dintre proiectia ei pe ipotenuza si ipotenuza.

explicatiile:
1. daca intr-un triunghi dreptunghic numit ABC duci o inaltime AD pe ipotenuza BC, din unghiul A(acesta fiind unghiul drept), atunci lungimea acelei inaltimi v-a fii egala cu radical din BD+CD sau si mai simplu AD(ianltimea) la a 2-a =BD+CD p. s. la ecplicatia 1 BD este proiectia catetei AB pe ipotenuza iar CD proiectia catetei AC tot pe ipotenuza
2.intr-un triunghi dreptunghic, ABC, ti se zice ca ai un unghi de 30 de grade, sa zicem ca masura unghiului A = 90 de grade iar masura unghiului C= cu 30 de grade, in acest caz cateta AB este cea opusa ipotenuzei care in acest triunghi v-a fii BC, si sa zicem ca in problema iti spune ca BC=36 si iti cere sa afli cateta AB, este foarte simplu cu aceasta teorema, AB fiind cateta opusa unghiului de 30 de grade conform teoremei v-a fii jumatate din ipotenuza, care este BC deci, AB=BC:2, AB=36:2, AB=18
3. avem tot un triunghi dreptunghic pe care il notam ABC, A v-a fii unghiul drept deci ducem mediana AE, si apoi ca in teorema unghiului de 30 de grade, daca stim cat este ipotenuza, impartim(sa zicem ca ipotenuza este 150) 150 la 2 si aflam cat este mediana(adica in acest caz dupa cum ti-am explicat -a fii 75)
4. teorama lui Pitagora este ffff simpla, daca intr-un triunghi dreptunghic cunosti ambele catete si iti cere sa aflii ipotenuza atunci aplici teorema lui Pitagora si aflii usor...de ex: avem un triunghi drepunghic ABC cu AB si AC catete iar BC este ipotenuza, in proble sa zicem ca scrie ca AB=12 iar BC=11 si sa aflam ipotenuza e simplu procedam in felul urmator: teorema lui Pitagora ne zice ca BC(ipotenuza) este egala cu suma patratelor catetelor ceea ce inseamna: BC(la a 2-a) = AB(la a 2-a)+AC(la a 2-a)
BC(la a 2-a)=12(la a 2-a)+11(la a 2-a)
BC(la a 2-a)=144+121
BC(la a 2-a)= 265
BC=radical din 265
BC=25 cm
5.Intr-un triunghi dreptunghic ABC ducem inaltimea AD ca la teorema inaltimii, si ce am zis la teorema inaltimii se aplica si aici doar ca in alt mod. Deci sa zicem ca cunoaste portiunea BD (sa zicem ca este 15)care este proiectia catetei AB pe ipotenuza, si cunoastem toata ipotenuza BC(sa zicem ca este 20) si vrem sa aflam cateta AB, o facem asa:
noi stim ca teorema catetei ne spune de media geometrica (care inseamna radical din A inmultit cu B unde A si B sunt doar niste numere) deci cateta AB(la a 2-a)=BD * BC
AB(la a 2-a)=15*20
AB(la a 2-a)= 300
AB= radical din 300
AB=10 radical din 3
cam asta ehappy nu e asa de complicathappy sa imi zici plz daca ti se pare buna explicatia^_^

| Curca_Paul_Stefan_1985 a răspuns (pentru SabbyNightShadow):

Mersi chiar m.ai ajutat cu toate ca au trecut aproape 6 ani

6 răspunsuri:
| mennenspeed a răspuns:

Teorema catetei se enunță astfel: într-un triunghi dreptungic lungimea catetei este egală cu media geometrică dintre lungimea ipotenuzei și proiecția catetei pe ipotenuză.

În geometria plană, teorema medianei stabilește o relație între lungimea unei mediane dintr-un triunghi și lungimile laturilor triunghiului. Teorema medianei este un caz particular al teoremei lui Stewart.

Teorema catetei se enunță astfel: într-un triunghi dreptungic lungimea catetei este egală cu media geometrică dintre lungimea ipotenuzei și proiecția catetei pe ipotenuză.

Teorema lui Pitagora este una dintre cele mai cunoscute teoreme din geometria plană (euclidiană). Teorema lui Pitagora afirmă că "în orice triunghi dreptunghic, suma pătratelor catetelor este egală cu pătratul ipotenuzei". Dacă se notează cu a și cu b lungimile catetelor unui triunghi dreptunghic iar cu c lungimea ipotenuzei acestuia, atunci teorema lui Pitagora afirmă că:

Reciproca este adevărată: Oricare ar fi trei numere pozitive a, b, c astfel încât a2 + b2 = c2, există un triunghi cu laturi de lungimi a, b, c, iar unghiul dintre laturile de lungimi a și b va fi drept.


| BrokenAngels a răspuns:

.

| OFataHoinara a răspuns:

1 inaltimea unui triunghi sete un segment care uneste un varf al triunghiului cu piciorul perpendicularei duse din acel varf pe latura opusa.
3 mediana unui triunghi este u segment care uneste un varf al unui triunghi cu mijlocul laturii opuse.
5 cateta= 2 laturi care formeaza un unghi drept; ipotenuza este latura opusa unghiului drept.