| Andrei7520152 a întrebat:

Cum se face ca legea referendumului sa fie constituţionala numai daca asigura participarea a 50% plus 1 din cei înscrisi în liste? de ce nu exista aceasta conditie si in 2007? exista vreun articol in constitutie care subliniaza participarea la vot a 50% plus 1 din cei inscrisi in liste?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Legea a existat si in 2007, dupa aceasta s-a desfasurat referendumul din 2007, este vorba de L.3/2000, in care era prevederea ca referendumul pentru demiterea presedintelui este valabil doar daca la el participa jumatate plus 1 din numarul alegatorilor inscrisi pe listele electorale. Aceasta lege a fost modificata de actualul guvern prin OUG, in sensul ca ar fi valabil indiferent de numarul votantilor.
Ponta a declarat la Bruxelles ca se va reveni la vechea forma a legii.
Nu exista in Constitutia 2003 prevederi exprese privind conditiile referendumului, acestea exista doar in legea aratata. Numai bine!

| stpu a răspuns (pentru Ioandelasal):

Te inseli amarnic. Legea de 50%+1 pentru validarea rezultatului nu a fost in 2007.
Dovada este chiar prezenta de la referendumul din 2007: 44, 45%.
Verifica mai atent legea care a stat la baza organizarii referendumul lui 2007, pentru ca ea nu face nicio referire la o prezenta de 50%+1 a cetatenilor cu drept de vot.

| Ioandelasal a răspuns (pentru stpu):

Te pronunti fara sa ai habar de lege. Nu ma insel deloc, drept care iti citez prevederea din L.3/2000:
"ART.5.(1) Referendumul naţional si referendumul local se organizeazã si se desfãşoarã potrivit prevederilor prezentei legi.
(2) Referendumul este valabil dacã la acesta participa cel puţin jumãtate plus unul din numãrul persoanelor înscrise in listele electorale."
Inainte de a reprosa ceva verifica.

| stpu a răspuns (pentru Ioandelasal):

Si eu te rog sa verifici care a fost prezenta la referendumul de suspendare a presedintelui din 2007. Chiar te rog...
In plus, daca erai mai atent la televizor, presa etc, ai fi auzit de atatea ori "in 2007 n-a existat aceasta lege"(am fortat putin spunand "lege", pentru ca e doar un articol).

| Ioandelasal a răspuns (pentru stpu):

Vad ca o tii mortis cu prezenta din 2007. Tocmai fiindca a fost sub limita Curtea Constitutionala a invalidat acel referendum.
Am citat doar articolul din lege relevant, n-ar fi avut rost sa citez intreaga lege. Este asa de greu sa citesti legea integral, daca nici asa nu crezi, se gaseste in multe locuri pe internet.

6 răspunsuri:
| fulgerul a răspuns:

Lasa-te de politica, esti pe langa, nemaivorbind de legislatie.Pa!

| stpu a răspuns:

Acum, de ce 50%+1? Referendumul reprezinta decizia poporului. Ori Curtea Constitutionala nu poate valida un rezultat daca majoritatea cetatenilor nu se pronunta in legatura cu aceasta problema. Una dintre legile democratiei: majoritatea decide.
Asa ca pe 29 Iulie 2012 majoritatea trebuie sa se pronunte in legatura cu demiterea Presedintelui.
Insa, putem spune ca referendumul din 2007 n-a fost constitutional.