| GhostAI a întrebat:

Daca am ''15'' ani, parinti divortati (tutela este la mama dar tatal are drept de vizitare) cum pot sa imi schimb numele de familie din al tatalui in al mamei? Unde ar trebui sa merg, politie, asistenta sociala? Si cu ce ar afecta schimbarea numelui meu drepturile tatalui asupra mea? (Daca acum el plateste pensia alimentara, odata ce mi-as schimba numele exista sanse sa nu mai fie obligat sa o plateasca?)

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In cazul tau schimbarea numelui de familie se poate face pe cale administrativa, daca ambii parinti sunt de acord sau pe cale judecatoreasca, daca tatal nu este de acord.
Pe cale administrativa se face cu procedura prevazuta de L.116/1996, rep. in 2012, cu md. si compl. ulterioare, pentru motivele şi cu procedura prevăzută de acest act normativ, adresandu-va la Serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor (organul care emite cartile de identitate) daca exista in localitatea de domiciliu a mamei sau la Starea civila de la Primaria localitatii, daca nu exista serviciu.
Schimbarea numelui de familie nu are legatura cu obligatia de intretinere a tatalui, acesta trebuie s-o plateasca in continuare si nici cu alte drepturi, cum ar fi dreptul de mostenire dupa tatal tau.
Motivul intemeiat este cel de a avea numele de familie a mamei.
Procedura este cea prevazuta de legea indicata, citez:
"ART. 41^3
  (1) Persoana care solicită schimbarea numelui pe cale administrativă depune o cerere la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor, sau, după caz, la primăria unităţii administrativ-teritoriale în a cărui/cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau a avut ultimul domiciliu, în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate. Cererea se depune personal sau prin împuternicit cu procură specială.
  (2) Cererea de schimbare a numelui trebuie să fie motivată prin unul dintre cazurile prevăzute la art. 41^1 alin. (2) şi (3) şi să fie însoţită de următoarele acte:
  a) actul de identitate şi certificatele de stare civilă ale persoanei care solicită schimbarea numelui, original şi fotocopie; originalul documentelor se restituie solicitantului;
  b) un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 41^7, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea căruia să nu fi trecut mai mult de un an;
  c) dacă este cazul, consimţământul persoanei al cărei nume se solicită a fi purtat, dat în formă autentică sau în faţa ofiţerului de stare civilă;
  d) dacă este cazul, încuviinţarea instanţei de tutelă, în cazurile prevăzute de art. 41^4;
  e) pentru solicitanţii care au împlinit vârsta de 14 ani, certificat de cazier judiciar;
  f) orice alte documente pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea cererii sale;
  g) procură specială şi copia actului de identitate al împuternicitului, în cazul în care schimbarea numelui este solicitată prin împuternicit cu procură specială.
  ART. 41^4
  (1) Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, după caz, de părinţi sau, cu încuviinţarea instanţei de tutelă, de către tutore. Dacă părinţii nu se înţeleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotărî instanţa de tutelă.
  (2) Când cererea de schimbare a numelui minorului este făcută de către unul dintre părinţi, este necesar acordul celuilalt părinte, dat în forma autentică sau în faţa ofiţerului de stare civilă. Acordul nu este necesar în cazul în care celălalt părinte este pus sub interdicţie ori este declarat mort sau decăzut din exerciţiul drepturilor părinteşti.
  (3) În cazul în care minorul a împlinit vârsta de 14 ani, cererea va fi semnată şi de acesta.
ART. 41^7
  (1) Cererea de schimbare a numelui se publică, în extras, în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, prin grija solicitantului.
  (2) În aplicarea dispoziţiilor alin. (1), extrasul cererii de schimbare a numelui cuprinde:
  a) numele de familie şi prenumele;
  b) data naşterii;
  c) localitatea de domiciliu;
  d) numele de familie şi/sau prenumele pe care urmează să îl/le poarte."

0 răspunsuri: