| Azm a întrebat:

In cazul in care mori, cine plateste datoriile tale?
Mostenitorii mostenesc bunurile, dar si datoriile? Este adevarat, asta inseamna ca fiul decedatului urmeaza sa plateasca datoriile parintelui?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Mostenitorii se substituie in drepturile si obligatiile defunctului, cu intreg activul (bunurile imobile si mobile) si pasivul(datoriile) succesoral.
Pentru a nu fi obligati ei la plata trebuie sa refuze expres mostenirea (prin declaratii de renuntare, autentificate de un notar public), atunci cand cuantumul datoriilor intrece valoarea bunurilor ori sa accepte succesiunea sub beneficiu de inventar, tot printr-o declaratie expresa, autentificata de un notar public, atunci cand dupa plata datoriilor ramane activ succesoral. Daca nu urmeaza niciuna dintre cele aratate atunci creditorii pot cere deschiderea succesiunii. Numai bine!

| Zenithf a răspuns (pentru Ioandelasal):

Adica, daca mostenitorii aveau o casa, si decedatul le lasa si el o casa, plina de datorii, mostenitorii pot sa renunte la casa decedatului, si creditorii pot sa isi scoata paguba vanzand casa? Limbajul asta este un pic cam incurcat pentru noi, oamenii de rand. laughing

| Ioandelasal a răspuns (pentru Zenithf):

Vad ca ai inteles exact, asa ca exprimarea mea a fost clara.

8 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Depinde de ce pune in contract, daca nu apare altcineva si figureaza doar numele celui care plateste datoria suma ramane neachitata cand moare cel care plateste si obiectele cumparate prin leazing i se sustrag.

| Azm explică:

Multumesc tuturor.

| Eva a răspuns:

Din cate stiu, intotdeauna obtinerea unui credit este conditionata de incheierea unei asigurari. In mod normal, firma de asigurari ar trebui sa plateasca sumele neachitate, dar probabil ca sunt niste conditii specifice... am auzit de cazuri in care mostenitorii au fost obligati sa plateasca datoriile decedatului, dar si de cazuri in care asiguratorul a achitat creditul. Asta in cazul unui credit... daca este vorba despre datorii la camatari sau alte persoane, cred ca este mult mai complicat.

| Mikasa a răspuns:

Da

| macgyver a răspuns:

Eu stiu sigur de la un avocat ca datoriile legale (adica cele facute cu acte valabile) nu sunt mostenite de nici un membru al familiei, decat in cazul in care aceste datorii au fost facute de decedat impreuna cu altcineva.

| BlueEyeDesire a răspuns:

Art. 685. Succesiunea poate fi acceptatã curat si simplu, sau sub beneficiu de inventar
Pentru a vedea ce contine averea.
Din pacate atunci cand o ruda ne decedeaza mostenim atat activul (averea) cat si pasivul (datoriile) indiferent daca este credit de nevoi personale sau datorii la orice alt creditor;
Daca este vorba de un imprumut in mod normal nu sunteti titular al imprumutului.
Daca veti fi contactat de firme de recuperare, nu intrati in tratative cu ei, pentru ca momentan nu aveti nici o calitate.
Daca nu deschideti succersiunea sau nu o acceptati, nu aveti nici o obligatie.
Dupa trei ani, datoria se prescrie, daca nu faceti alte acte prin care sa intrerupeti termenul de prescriptie.