| xAnonymous a întrebat:

De mic copil nu abosnuiam sa citesc carti deoarece nu imi placea modul in care erau scrise cartile.Stilul acela vechi si plictisitor pentru mine m'a determinat sa nu citesc carti mult timp, recunosc nu m'a afectat dar cu timpul am inceput sa dezvolt pasiunea pentru a imi scrie propriile carti, dar totusi vreau si eu sa citec unele interesante.In zilele noastre sunt multi scriitori buni dar nu stiu ce sa citesc.Genul meu e in general psihologic, horror sau fantastic.Imi place supernaturalul sau chiar si comedia.Nu prea am idee de unde as putea citi ceva calumea.Pe internet nu gasesc mare chestie.Am citit mai multe carti in engleza dar nu au fost cine stie ce. Vreau ceva care sa imi starneasca pasiunea de a citi.Voi ce imi recomandati? P. S pot fi si in engleza, nu ma deranjaza

3 răspunsuri:
| OnuOnulică a răspuns:

Salut!
Carti care merita citite o.O?

Divergent - Veronica Roth
Pride and Prejudice - Jane Austen
Spuma Zilelor – Boris Vian
Marti cu Morrie – Mitch Albom
Ingerul Negru si Nelinistitii - John Connoly
Stralucirea – Stephen King
La rascruce de vanturi - Emily Bronte
11 minute - Paul Coelho
Philip Pullman - Northern Lights
Fight Club - Chuck Palahniuk
Schindler’s Ark - Thomas Keneally
Rita Hayworth and Shawshank Redemption - Stephen King
The Lovely Bones - Alice Sebold
Leo Tolstoy - Anna Karenina
Stendhal - Rosu si Negru
Karl May - Winnetou
Liviu Rebreanu - Padurea Spanzuratilor
Mark Twain - Aventurile lui Tom Sawyer
Mark Twain - Aventurile lui Huckleberry Finn
Victor Hugo - Mizerabilii
Jack London - Colt alb
Daniel Defoe - Robinson Crusoe
Alexandre Dumas - Cei trei muschetari
Alexandre Dumas - Laleaua neagra
Thomas Hardy - Tess d'Urberville
Ion Luca Caragiale - Momente si Schite
Sven Hassel - Camarazi pe Front

P.S preferatele mele raman Crima si pedeapsa de Dostoiewski
La rascruce de vanturi de Emily bronte.
Pa! happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Andrei Plesu spunea ca e foarte greu sa recomanzi cuiva o carte, deci nu prea stiu ce sa iti recomand. Ai spus ca iti plac cele psihologice, poti incepe cu operele lui Dostoievski, prima sa fie Crima si pedeapsa e beton ciment :)) altceva, as putea sa iti recomand carti din care s-au facut si filme de ex:

http://librarie.carturesti.ro/......ate-283071

http://www.libris.ro/......61745.html

Eu de abia astept sa o citesc pe asta :D
http://www.libris.ro/......29644.html

1984 - de George Orwel.

Ar mai fi: Jane Eyre, La rascruce de vanturi, Mandrie si prejudecata, Inteligenta Emotionala, Singur pe lume, Calea lui Mandela - 15 lectii despre viata, iubire si curaj, Sa nu pierdem verticala - ZOE DUMITRESCU-BUSULENGA, De veghe în lanul de secară, Oliver Twist, Moș Goriot, O zi din viata lui Ivan Denisovici, Quo vadis, Doctor Jivago, Mizerabilii, Procesul – Franz Kafka, Marile sperante, David Copperfield, Vraciul - Tadeusz Mostowicz, Anna Karenina, Papillon, Coliba unchiului Tom, Departe de lumea dezlantuita, Ben Hur.
De la Jane Eyre recunosc nu am citit insa alea sunt carti care sunt in plan, sunt carti bune din literatura universala si contemporana. Ca sa-ti fie mai usor la alegere iei fiecare titlu in parte si scrii pe google asa, de ex: Jane Eyre recenzie si citesti recenziile la carti si asa iti faci o parere. Si un sfat de la un amic:

1. Dacă te apuci de grădinărit, mai întâi trebuie să înveţi cum anume se face treaba asta. La fel şi în lectură, mai întâi învaţă, oricât ar putea să sune de ciudat, să... lecturezi! Există cărţi despre lectură. Caută-le! Altminteri, vei citi anapoda.

2. O carte bună pentru orice om care ţine o carte în mână şi mai ales pentru studenţi: "Învaţă cum să înveţi!", autor Derek Rowntree. Ţi-o pot oferi online. Există în carte şi un capitol dedicat lecturii, precum şi multe alte lucruri folositoare la studiu.

3. Când citeşti, merită să urmezi două criterii, pe care vrei la alegere: ori alegi o temă şi apoi citeşti mai mulţi autori care au scris pe tema respectivă; ori alegi un autor şi îi citeşti cât mai multe cărţi. Inclusiv critica literară, ajută foarte mult.
Să zicem că alegi ca temă prietenia. În acest caz poţi citi Dickens, Shakespeare, Panait Istrati, Epopeea lui Ghilgamesh, Jules Verne etc. Deşi toţi scriitorii mari au scris pagini memorabile despre prietenie şi dragoste.
Dacă alegi un autor, e mult mai simplu. Iei la rând tot ce poartă semnătura lui. Aşa am făcut eu cu Istrati, cu Preda, cu Kazantzakis sau cu Graham Greene.

4. Bine ar fi să dezbaţi cu un cititor mai iscusit cărţile pe care le citeşti. Când eram copil mă ajuta tatăl meu, care era filolog. Apoi un văr, poet, apoi mi-am făcut (o, minune!) o gaşcă de cititori pasionaţi şi citeam cu toţii aceeaşi carte apoi o dezbăteam îndelung (inclusiv prin scrisori). Cât priveşte familia, eu şi soţia obişnuim să citim împreună aceeaşi carte şi să o dezbatem, fie şi în contradictoriu, dacă prea multe completări reciproce nu ne putem face uneori...:)

5. Există pericolul livrescului. Cartea e un dar al vieţii, o bucurie, dar atenţie să nu o confunzi cu viaţa, care bate cartea. Cartea nu ne e dată ca să ne înlocuiască viaţa concretă, ci doar s-o lumineze, să-i îmbogăţească semnificaţiile şi sensurile.

| IliescuTudor1993 a răspuns:

Incearca sa citesti carti de la Arthur gen:jurnalul unui pusti, marele nate...