| alexutza222 a întrebat:

Ce inseamna liber cugetator? Cum definiti un liber cugetator? Eu ma incadrez in acesta categorie?
Daca cred ca exista Dumnezeu, dar nu sunt afiliata niciunei religii, insa sunt deschisa spre cunoasterea acestora pentru a aputea avea o parere obiectiva sau poate chiar sa ader la una sunt momentan liber cugetatoare?

4 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Un liber cugetor nu crede,el observa si cerceteaza mereu adevarul asta face un liber cugetator,tu faci o afirmatie fara dovezi crezi ca exista deci la acel capitol ai mintea inchisa, ai putea spune nu stiu daca exista, sta sa vad dovezile sa le iau pe rand, cam ce dovezi exista ca exista zeii? nu exista alexa sunt doar iluzi si doar ipocriti care vor sa profite de oamenii pentru banii lor, manipulare, http://istoria-lumii.ucoz.com/
ti-l recomand cu caldura, faza cu cunoasterea spre fantezi ce sa spun fiecare religie minte in felu ei, tu nu vezi ca se contrazic intre ei crestini, deschideti mintea

NOname
| NOname a răspuns:

"Liber-cugetător este acel om care, în actele sale de cunoaștere de orice fel (trăirile sunt cunoaștere, tot așa cum orice cunoaștere, inclusiv de logica, este o trăire), nu se supune nici unei cutume prestabilite de altcineva sau de societate, nici unui concept (paradigmă) si este deschis spre imbunatatirea si chiar schimbarea conceptelor inventate de el. Singura autoritate în domeniu, pe care o recunoaște, este libertatea de a cugeta oricând și la orice voiește, fară nici o opreliște; din punct de vedere al cugetării ce o formează în sine, indiferent de matricea ce îi produce cugetarea (fie ea și de natura inspirativă, afectivă sau atipică), el este un cetățean al universalitații, nu al comunităților terestre măcinate de dogmatism."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Liber-cugetător

"Adept al unui curent ideologic care promovează o atitudine critică față de religie și față de biserică.; ateu, necredincios.
Gânditor care adoptă o atitudine critică față de religie și de biserică; ateu."

http://dexonline.ro/text/liber%20cugetator

Tu, în schimb, te-ai fixat deja pe o credinţă (iraţională), prestabilită de societate (de o parte din ea), deci nu prea te poţi numi "liber-cugetătoare" (cel puţin nu în ceea ce priveşte religie).

| Filip23 a răspuns:

Un om care isi are propriile sale criterii de acceptare si de respingere a experientelor celor dinaintea sa, a eforturilor lor.
Un om usor de inselat.


Poti sa citesti despre Parintele Serafim Rose. Se pare ca fost liber cugetator cea mai mare parte a tineretii sale, chiar in timpul cand era adept al budismului Zen, sau cand cerceta valorile taosmului chinez.
Poate si despre parintele Sofronie Saharov, carese pare ca a inceput-o tot cu filozofiile si cu yoga.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Si eu sunt la fel.
Am citit zeci de carti despre marile religii ale lumii si am ajuns la concluzia ca toate descriu parti ale unui intreg.
Dar prefer ortodocsii, deoarece sunt in apropiere.
Cu teoria stau destul de bine.
Cu partea practica pic mai mereu in plasa "dusmanului" cum zic crestinii.
De fapt este maestrul nostru cel mai bun.
Iti arata toate defectele pe care le ai, unele care nici nu stiai de ele.
Fiecare zi este o lupta cu noi insine.
Cine isi da seama de asta sufera mai putin.
Cine nu, da vina pe tot si pe toate.