Întrebare recomandată | KhludCiprian a întrebat:

Cum eliminati convingerile ce le aveti gresite? Cautati sa va falsificati convinginerile ca sa ramaneti doar cu cele corecte?

"The Baloney Detection Kit" - Dr. Michael Shermer
https://www.youtube.com/watch?v=hJmRbSX8Rqo

De exemplu daca sunteti ortodox v-ati gandit vreodata daca Isus are o natura sau doua? Ca martor ca Isus poate chiar a murit pe o cruce si nu pe stalp? Sau orice alte afirmatii.

Credeti ca diferitele convingeri ale dumneavoastra pastreaza rigurozitatea ce este de exemplu in domeniul stiintei?

Răspuns Câştigător
NOname
| NOname a răspuns:

Cumva în completare a ceea ce ai spus tu:
"Gândirea critică. Cum o folosim?"
http://www.scientia.ro/......itica.html

16 răspunsuri:
| мιнαɛℓα36 a răspuns:

Convingerea, din start denota ca nu mai cata alte afirmatii sau subiecte despre! Nu incape indoiala!
Omul cand este convins de un lucru, nu-l mai intereseaza ce cred altii despre...
Deci nu incapa indoiala si nici nu mai discuta despre subiect!
Si daca, intamplator se afla pe TPU si citeste una-alta, eventual un video...ok, se uita, citeste, dar trece! Ca Voda prin loboda...
Valabil de ambele tabere!

| NOname a răspuns (pentru мιнαɛℓα36):

Ei, Miha, mai apar uneori şi excepţii...printre care chiar autorul întrebării, care şi-a schimbat radical convingerile în timp, eliberându-se de îndoctrinarea religioasă.

| мιнαɛℓα36 a răspuns (pentru NOname):

Oh, n-am stiut! Mai bine taceamhee hee
Poate ca nu a fost indoctrinat si convins pe deplin...

| NOname a răspuns (pentru мιнαɛℓα36):

Din câte a povestit Ciprian, a fost chiar ultra-religios (într-o perioadă).
Din fericire, s-a trezit.
La cât de sănătos gândeşte în general, nici nu mă mir, era inevitabil. : )

| KhludCiprian explică (pentru мιнαɛℓα36):

Voi face o completare la raspunsul ce ti l-a dat NOname. Am fost convins pe deplin, iti pot spune asta.

Desi in ultimii ani ma defineam "crestin liberal" (adica de exemplu credeam ca nu e bine sa discriminezi homosexualii) o faceam cu Biblia in mana.

De obicei vezi cand cineva intra cu Biblia in discutie ii raspund tot cu Biblia deoarece tot ca si crestin (si in transformarea ma ca si crestin "educat") cand gaseam o problema citeam apologetica, exegeza (scholari) si desi imi dau seama ca nu stiu mai ales scrierile timpurii ale crestinilor (ca si protestant nu prea imi pasa ce scriau primii cresitini ce au influentat in special lumea ortodoxa) sunt relativ versat in tot ce a curs in lumea crestina reprezentandu-ma public ca si crestin (deoarece poate disputa e ca de cand acceptam evolutia sau nu mai discrinam minoritatile sexuale, pentru unii nu mai eram crestin) pentru 15 ani (in care am citit Biblia, m-am rugat, etc.).

La final, chiar si cand mi-am lasat credintele au fost din stupefactie (sa zic frumos) ca nu am putut intelege de ce Iehova ar chinui diferite persoane "de dragul suferintei", mai ales ca unele persoanele implicate chiar erau religioase.

Poate aveam gandirea critica ca si crestin liberal si anumite lucruri le stiam ca fiind gresite din Biblie deoarece eu ca si crestin le citeam din Biblie si acum ca ateu pur si simplu le enumerez mai ales cand pot foarte usor sa le infirm: azi exista Google Scholar (in care putem citi pagini stiintifice), exista Biblii accesibile in mai multe limbi (si macar engleza, spaniola si romana le stiu cat sa citesc Biblia in ele) deci pot sa vad cand o Biblie e "modificata" (veri in loc de fratii lui Isus la ortodocsi, si de genul).

Ultimul lucru ce l-am facut dupa ce am devenit ateu e asta: am urmarit un curs de filosofie ca sa vad unde greseam in a argumenta:
http://www.coursera.org/course/thinkagain
Ti-l recomand nu ca sa devii atee sau buna crestina, dar sa vezi de ce si unde nuantele vorbirii si greseli simple de argumentare apar in discursurile noastre.

Acest ultim curs a "pus capac" a tot ce mai era crestin din mine deoarece am vazut zeci si sute de probleme in logica unor teisti (ce ii am in familie), intre care una dintre cele mai mari dupa mine e ca: ateii nu-s morali, sau: n-au scop in viata, si de genul.

NOname
| NOname a răspuns:

Da, încerc să privesc părerile mele (de moment) din diferite perspective, să le (contra)atac în minte, să fiu critică cu raţionamentele mele şi să le completez sau să le schimb, dacă logica mi-o cere.
(Aşa mi-am desfiinţat multe credinţe iraţionale, pe care la un moment dat se întâmpla să le am.)
Iar afirmaţiile încerc să mi le formulez în aşa fel ca să fie cât mai corecte, complete, precise şi greu atacabile, ca să nu dezinformez.

Interesant video-material.

| sublime89 a răspuns:

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci e sa realizezi ca te poti insela in orice privinta, si ca rareori poti sa fii absolut sigur de ceva. Apoi trebuie sa te uiti la dovezi si sa vezi cat de sustinuta e convingerea ta de catre acestea. Daca vezi ca sunt multe dovezi pentru, atunci iti pastrezi convingerea, cel putin pentru moment. Daca vezi ca nu e sustinuta, atunci renunti la acea idee si o accepti pe cea sustinuta de cele mai multe dovezi. Este signura cale care-ti asigura un acces cel putin partial spre adevar.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cand vorbesti cu unii care o ard gen "stiinta nu poate nici acum sa explice formarea si miscarea norilor si a ploii" sau "gravitatia nu e o teorie dar evolutia e" sau "din ce ai explicat inteleg evolutia, inteleg cum e cu adaptarea la mediu, bla bla bla dar nu inteleg cum de s-a ajuns de la minerale la om" e cam greu sa le zici ca opiniile lor legate de stiinta sunt gresite mai ales atunci cand la intrebarea de la sfarsit gen "macar ai inteles cum e cu evolutia si cu norii?" ei iti raspund cu "mi-e greu sa cred ca nu se afla un cineva in spatele lor".

| Ben00 a răspuns:

Caut in opiniile si experientele unor oameni de valoare. nici intr-un caz nu bag in seama pretentiile unui khlud de a da lectii despre valorile romanesti.

| KhludCiprian explică (pentru Ben00):

Nu imi amintesc sa iti fi dat lectii de valori romanesti, ci doar de logica, de bun simt si de compasiune a aproapelui.

Daca astea-ti lipsesc si esti frustrat ca n-am nume pe placul tau, ce pot sa iti fac, ia niste Diazepam sa te mai linistesti!

| angus35 a răspuns:

Iti recomand daca ai posibilitatea sa citesti cartile Reverendului Jonathan Edwards care impreuna cu prietenii lui a fondat Universitatea din Princeton. Nu trateaza problema ateismului ci problema convertirilor false. Este cel mai influent teolog american care a trait vreodata.

| angus35 a răspuns:

Isus avea cat a fost pe pamant doua naturi (umana si divina) si a fost rastignit pe o cruce nu pe un par.
O afirmatie trebuie facuta in lumina adevarului obiectiv si nu bazat pe convingeri, pareri personale.Trebuie sa fii pregatit tot timpul sa spui ce crezi si de ce crezi ceea ce crezi si sa nu spui "Asa-i traditia". Oricum, argumentele nu au convins niciodata pe nimeni sa devina crestin(nascut din nou).

| KhludCiprian explică (pentru angus35):

" Isus avea cat a fost pe pamant doua naturi (umana si divina) si a fost rastignit pe o cruce nu pe un par."
Vad ca nu ai raspuns la esenta intrebarii cu ambele raspunsuri. Nu am zis cum iti poti justifica de exemplu ca Isus are doua naturi. Probabil ca si un martor are sa iti zica: "Isus a murit pe un par si o fac in lumina adevarului obiectiv".

Intrebarea e cum elimini invataturile tale false. Intrebarea nici nu presupune ca nu detii adevarul sau ca perspectiva ta nu este corecta, mai ales daca te-ai documentat.

Ci prin ce metoda ajungi sa elimini "gunoaiele" din gandire (sau ereziile, daca vrei acest cuvant) si daca modul tau de a elimina (aceste convingeri) este dupa tine la nivelul metodei stiintifice.

| angus35 a răspuns (pentru KhludCiprian):

Pot elimina "falsurile" folosind metoda contradictiei. Eventual citesc lucrari de teologie care trateaza stiintific un anumit subiect.

| Neymar3000 a răspuns:

Daca mananc un mar nu ma intereseaza daca copacul din care a fost cules avea circumferinta uniforma si densitatea scoartei in parametri.
Ma multumesc sa gust fructul si nu ma pierd in detalii inutile.

| 1Stefania3 a răspuns:

Buna. Fiecare are parerile lui si este bine pentru a ne convinge daca sunt adevarate sa ne documentam. Dar sunt multe domenii in care oamenii nu vor avea niciodata aceeasi parere si din aceasta cauza pot aparea multe certuri. Cand este vorba de probleme pe teme religioase este mai bine sa nu te bagi intr-o astfel de discutie pentru ca asa poti evita o cearta. Am patit acest lucru cu profesorul meu de religie cand i-am spus despre unele lucruri ce se presupune ca au fost scoase din biblie si m-a amenintat ca ma lasa corigenta. Este bine sa nu iti expui parerile public fara argumente care sa le sustina, dar asta nu inseamna ca trebuie sa le schimbi doar pentru ca ceilalti nu gandesc ca tine.