| Februar30 a întrebat:

E adevarat ca religia e optionala in scoli? De cand? De ce? Pe vremea mea nu era optionala.
Cum mai invata tanarul sa fie spiritual? Se mai face filosofie macar?

15 răspunsuri:
DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Cica s-a modificat, nici pe "timpul meu" nu era asa, dar... lucrurile se intampla cum trebuie sa se intample.

Legat de filosofie, nu prea are legatura cu religia, oamenii, si implicit copiii, pot sa citeasca din diverse carti de dezvoltare persoanala chiar mai multe despre filosofie decat am invata prin scoala.

| T0T a răspuns:

Ce spiritualitate? Să îl înveți toate porcăriile și să îl îndoctrinezi? Este opțională, dar în sensul că trebuie să faci o cerere ca să nu îți mai pierzi o oră din viață. Chiar și așa, e inutil. În timpul ăla cel mult poți citi despre altceva mai util. Mai bine tânărul ar trebui să învețe să gândească liber.

| morfeo a răspuns (pentru T0T):

Nu te indoctrineaza cu nimic. Imi amintesc cand aveam eu ora de religie, ca abordam diferite subiecte legate de societate, bunatate, cum sa ne purtam unul cu celalalt, chestii morale. Ne mai dadea si cate un citat interesant din Biblie. Nu te gandi ca te pune sa il venerezi pe Dumnezeu ca el e cel mai cel.

| T0T a răspuns (pentru morfeo):

Și eu am făcut religie. Și era o oră...de rahat.

Răspuns utilizator avertizat
| halogen001 a răspuns:

Eu zic ca e bine sa fie optionala, ca religiile sunt multe si toate sunt bazate pe fictiune si minciuna. A fi spiritual cu sensul de a crede in minciuna nu cred ca e de preferat.

| ania a răspuns (pentru halogen001):

De unde știi că toate religiile sunt bazate pe ficțiuni și minciună? Te-a informat cineva prezent la apariția universului că n-a fost implicat nici un Creator?

| halogen001 a răspuns (pentru ania):

Religia nu are nici o treaba cu Universul si cu creatia. Asta e doar povestea pentru naivi. Realitatea e ca cei care scriu povestile respective nu au nici o legatura cu nici o divinitate si sunt niste oameni obisnuiti care incearca sa profite de oamenii creduli inventand tot felul de povesti, care mai de care mai nastrusnice. Nu-ti trebuie dovezi sau stiinta multa ca sa iti dai seama despre ce e vorba. Cand iti spune un propagandist religios sau un credul ca exista un Dumnezeu care ii iubeste pe toti si dupa aceea vezi realitatea: boli, foamete, oameni in suferinta, razboaie, nedreptate, nu mai ai nevoie de alte explicatii. E suficient. Propagandistul te crede prost si credul din start si de cele mai multe ori nu se inseala. Credulul crede ca face o fapta buna, ca ii invata si pe altii fanteziile pe care el le crede adevarate si in felul asta prostia, minciuna si inselatoria avanseaza exponential si cuprinde toata masa de nestiutori, de oameni obisnuiti care nu sunt vaccinati prin stiinta si ratiune impotriva minciunii si inselatoriei. Deci raspunsul la intrebare e simplu: povestile religioase nu se pupa cu realitatea si cu logica elementara si lucrul asta e atat de vizibil si de e vident, incat e de mirare ca exista atatia creduli. Dar ce sa-i faci? Viata bate filmul. In plus de asta, daca mai stim si putina istorie, dar adevarata, ca de obicei istoria depinde de cine o scrie, nu de cine o traieste, vedem unde isi are originile religa. Acum suntem in secolul 20, stiinta a mai avansat, nivelul de cunoastere a mai crescut si minciuna si inselatoria razbeste mai greu, dar inca se tine bine.

| halogen001 a răspuns (pentru ania):

La intrebarea: "De unde are ateul logică și rațiune, și le=a fabricat singur? De unde știi că Dumnezeu e inexistent? Nu crezi că ar trebui să deții toată cunoașterea posibilă ca să ai motive rațiunale să sustii că e absolut sigur că nu există un Creator care să fie cauza existeței universului?" iti raspund aici, ca dincolo la Meme10Memu nu mai merge, ca utilizatorul Meme10Memu a fost asa de marcat de raspunsul pe care l-am dat ca m-a si trecut la "ignorati".

Logica si ratiune au toti. De unde vine? Din evolutie. Evolutia favorizeaza dezvoltarea calitatilor care permit individului supravietuirea ca specie, deci nu e neaparat creatia unui personaj. Si daca ar fi, nu ar fi nici o suparare. De unde stiu ca e Dumnezeu inexistent, am explicat mai sus, deci pe scurt, povestile mincinoase nu se potrivesc cu realitatea. Nu-ti trebuie multa cunoastere ca sa vezi cand cineva te minte cu nerusinare pentru a obtine controlul asupra ta, pentru a se folosi de tine si de munca ta. Religia se face ca explica existenta Universului, dar asta nu justifica minciuna, ipocrizia, inselatoria. Totul e pentru controlul oamenilor obisnuiti care sunt atrasi prin minciuna, inselatorie, amenintari si promisiuni fara acoperire, ca mai apoi sa fie manipulati, folositi, exploatati. Daca un individ din varii motive imi spune ca exista un Dumnezeu atotputernic care ii iubeste pe toti si eu vad in jurul meu ca exista destula suferinta si nedreptate, atunci fireste nu am cum sa spun ca acel individ a spus un adevar. Fie a fost si el la randul lui mintit, fie o face din interes personal. Asta e concluzia la care pot sa ajung. In rest, fiecare e liber sa faca ce vrea cu viata lui, sa creada in ce vrea si pe cine vrea, pentru ca fiecare are cap si poate gandi si singur. Eu nu sunt obligat si nu am nici un avantaj sa invat pe cineva cum e mai bine sa faca, spre deosebire de un propagandist religios care are tot interesul sa adune cat mai multi adepti la religia pe care o propaga.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

Nu stiu ce sa zic dar un lucru stiu sigur ca in ziua de azi se doreste un singur lucru de la populatie si anume ca noi toti sa fim prosti.
Cu cat suntem mai prosti cu atat suntem mai usor de manipulat, controlat si de dominati.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

Este cineva acolo sus care vrea sa ne distruga din toate punctele de vedere: psihic, spiritual, fizic, material etc.
Asa cum au disparut dinozauri asa o sa disparem si noi dar acest proces o sa fie in timp generatie dupa generatie si tot asa pana cand nivelul o sa scada, vom deveni tot mai limitati in gandire.

Timpul rezolva totul.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Da. S-a modificat Legea in parlament. Nu rețin anul.

| SingleForOne a răspuns:

Și filosofia e opțională, după logica asta. Nu prea i se dă atenție, din cauză că existența religiei și/sau dorința să fie promovată mai mult de către unii, și în același timp dorința altora de a fi eliminată, ocupă atenția cel mai mult în mintea persoanei.

După logica "fiecare ar trebui să gândească liber", filosofia va dispărea precum religia...
pentru că, "ce contează ce a spus Iisus?" / "Ce contează ce a spus Aristotel, Descartes, Kant și alții?" / "E așa greu să gândești despre două chestii, și să le legi într-un fel?" / "Tu crezi una, eu cred altă; eu nu te forțez sau vreau să te conving să crezi după mine, nici tu nu mă poți face să cred ce crezi tu" / "gândirea ta e mai toxică, controversată, și fără sens, față de gândirea mea, mai bine te încui undeva, și să nu prostești lumea aiurea!"

| h379m3973423 a răspuns:

Salut,
De la părinți învață să fie "spiritual", nu de la profesor. Profesorul este pus acolo pentru a pune bazele si pentru o eventuală pasiune a unui copil în direcția teologiei.
Dacă înainte profesorul era ca al doilea părinte, acum nu mai este așa.
Nu face filosofie, face logică și psihologie din același motiv.

Răspuns utilizator avertizat
Întrebări similare