anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am o prietena a carei bunic a avut boala Parkinson. Ea are 19 ani si deja ii tremura o mana, la ce varsta isi face deobicei apariti aceasta boala?
Ea mai are o boala la genunchi, care e caracteristica numai femeilor +50 de ani...

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
| spiridus25 a răspuns:

Http://www.exploremedicinetv.ro/......ament.html
http://www.boala-parkinson.ro/HTML/semne%20si%20simptome.htm
Tulburările legate de boala Parkinson apar cel mai adesea între 50 și 70 ani; vârsta medie de apariție a bolii este de 57 ani. La început, simptomele pot fi confundate cu procesul normal de îmbătrânire, dar pe măsura agravării acestora, diagnosticul devine evident. În momentul manifestării primelor simptome, se crede că între 60% și 80% din celulele din zona de control a activităților motorii sunt deja distruse.
Semne și simptome[modificare | modificare sursă]
Cele trei semne cardinale ale bolii Parkinson sunt: tremorul de repaus, rigiditatea și bradikinezia. Dintre acestea, două sunt esențiale pentru stabilirea diagnosticului. Instabilitatea posturală este al patrulea semn cardinal, dar survine tardiv, de obicei după 8 ani de evoluție a bolii.

În 70% din cazuri, gesturile ritmice incontrolabile ale mâinilor, capului sau picioarelor constituie primul simptom și se manifestă în special în repaus și în perioadele de stres. Tremorul este diminuat în timpul mișcărilor și dispare în somn, este accentuat de stres și de oboseală. Tremorul devine mai puțin evident pe măsura evoluției bolii.
Rigiditatea se referă la creșterea rezistenței la mobilizarea pasivă a mușchilor și este mai evidentă la mișcările voluntare ale membrului contralateral.
Bradikinezia se referă la lentoarea mișcărilor, dar include și scăderea mișcărilor spontane și scăderea amplitudinii mișcărilor. Bradikinezia este vizibilă prin micrografie (scris de mână mic, ilizibil), hipomimie (diminuarea mișcărilor mimice), clipit rar și hipofonie (voce diminuată).
Instabilitatea posturală se referă la tulburările de echilibru și coordonare. Apariția sa este o etapă importantă în evoluția bolii, deoarece instabilitatea posturală este dificil tratabilă și este o sursă comună de invaliditate în stadiile avansate ale bolii.
Demența survine tardiv în evoluția bolii Parkinson și afectează 15% - 30% din pacienți. Memoria recentă este afectată.
Alte semne sunt:

tulburări ale somnului
dificultăți la deglutiție
sialoree (salivație abundentă)
micrografie (scris mic, ilizibil)
hipofonie (voce diminuată, monotonă) și dificultăți la articularea cuvintelor
incontinență urinară și constipație, datorită alterarii funcției intestinului și vezicii
confuzie, pierderea memoriei
tulburări ale mersului, cu pași mici, târșâiți; tendința accentuată spre cădere prin pierderea reflexelor posturale
pierderea balansului brațelor în timpul mersului
hipotensiune ortostatică
dermatită seboreică
modificări ale personalității
http://www.sfatulmedicului.ro/arhiva_medicala/artroza-genunchi

| fluture156 a răspuns:

De obicei boala Parkinson, nu e ereditara. Ea incepe de la unele tulburari ale organismului, unele depresii. Ideea e ca nu te nasti cu ea si nici nu o dobandesti de la stamosii, iar media de varsta la care isi face aparitia boala nu este limitata. E in functie de om.