anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ma poate ajuta cineva? Am cazut intr-o depresie psihica de cand matusa mea a murit. era ca o mama pentru mine! Tot timpul ma gandesc la ea! Si nu imi vine sa cred asa ceva. pentru mine totul e un vis urat, un cosmar! Ma poate ajuta cineva? pentru mine totul va fi un vis yrat caren tine pana voi muri! Nu pot sa ma duc la psiholog deoarece am doar 10 ani.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| yellowalien a răspuns:

Sigur că poţi merge la psiholog. Nu trebuie să ai o anumită vârstă pentru asta. Singura problemă e că e destul de scumpă o şedinţă, dar ai putea încerca la psihologul şcolii.
Bănuiesc că tot ce ne povesteşti tu s-a întâmplat recent. Gândeşte-te la treaba asta ca la o rană. Exact când te loveşti, te doare rău, îţi curge sânge mult, te sperii... Zilele trec şi rana ta se mai infectează, te doare uneori mai tare, alteori mai puţin... Din când în când loveşti peste rană fără să vrei şi simţi din nou durerea acută. Dar în timp rana va durea din ce în ce mai puţin şi vei ajunge la un moment dat să nu te mai doară deloc. Vei rămâne în schimb cu o cicatrice, care îţi va aminti mereu de moment.
Aşa e şi cu moartea mătuşii tale. Acum e o rană proaspăt căpătată. Te doare şi plângi, te gândeşti mereu la asta. Nu încerca să te abţii: descarcă-te, plângi, povesteşte despre ea. Curând te vei simţi un pic mai bine, dar uneori o discuţie despre ea te va face din nou să suferi; acestea sunt momentele în care "loveşti" accidental rana în curs de vindecare. Totuşi, în timp îţi vei reveni şi nu vai mai suferi. Cu toate acestea, amintirea mătuşii tale va rămâne mereu vie şi îţi vei aminti toată viaţa de ea cu recunoştinţă şi iubire. Aceasta este cicatricea rănii happy
Stai liniştită, scumpa mea... Totul va fi bine, lasă timpul să te vindece...

6 răspunsuri:
| daηă a răspuns:

Păi acum cine are grijă de tine? Mama ta unde e? Ea te-ar putea consola. Și te poți duce la psiholog, indiferent de vârstă.

| 116111 TelefonulCopilului a răspuns:

Buna, Avii,

Hai sa stam de vorba. Vrem sa te ajutam sa-ti fie mai bine.
Asociatia Telefonul Copilului poate fi partenerul tau de discutii sau poate fi prietenul tau atunci cand te confrunti cu o problema. Confidentialitatea este cuvantul cheie in relatia ta cu serviciul Telefonul Copilului, oferit de organizatia noastra.
Apelul catre 116 111 este gratuit din retelele Romtelecom si Cosmote, de luni pana duminica, in intervalul orar 08.00 – 00.00. Mai multe poti afla si la: http://www.telefonulcopilului.ro/intrebari-frecvente
Pentru ca problemele cu care te confrunti reprezinta subiecte delicate si te-ai putea simti in largul tau mai degraba in mediul online, te indrumam sa ne transmiti mesajul tau la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro

Asteptam sa te ajutam!

| Florincrap a răspuns:

Cum nu poţi să te duci la psiholog?
Poţi să te duci la el, vorbeşte cu părinţii despre acest subiect.
Condoleanţe!

| deadwillow a răspuns:

In primul rand...condoleante!
Hmmm... cand eram de varsta ta am trecut prin acelasi lucru. Mie mi-a murit bunicul. Am simtit ca mi se darama lumea in cap si multa vreme m-am simtit aiurea si eram intr-o depresie cumplita. Ma trezeam ca plang din orice.
O sa treaca... timpul le rezolva pe toate, cu mici exceptii, dar in problemele de genul asta timpul chiar poate face minuni.
Nu trebuie sa iti spui ca a murit. Poate ca fizic asa este, dar ea va fi mereu alaturi de tine doar prin simplul fapt ca ai iubit-o si ai amintiri cu ea pe care nimeni nu ti le poate lua.
Daca tu crezi ca un psiholog te poate ajuta...atunci nu te opreste nimeni!

| aviii a răspuns (pentru deadwillow):

Multumesc de raspuns! Stiu ca ea e mereu cu mine!

| Flory1243 a răspuns:

Depresia iti poate "fura" sentimentul de control asupra vietii. Asumandu-ti responsabilitatea asupra sanatatii tale, poti recupera acest sentiment. Iata cateva lucruri care te vor ajuta sa lupti impotriva depresiei.

1. Activitatile fizice. Multe studii au demonstrat ca exercitiile fizice regulate te pot ajuta sa te simti mult mai bine. Tipul de activitate fizica pe care o il alegi nu are nicio importanta. Alege ceva care sa-ti faca placere si poti incepe incet, poate chiar cu cateva plimbari prin imprejurimi. Incearca sa te antrenezi cu prietenii sau chiar sa te inscrii la diferite cursuri. Sa participi alaturi de cineva cunoscut la un program de antrenament te poate ajuta sa nu renunti.

2. Bucura-te de soare! Poti descoperi ca soarele iti poate imbunatati starea de spirit imediat. Exista persoane care sufera de depresii in perioadele fara prea mult soare, toamna sau iarna. Daca faci parte din aceste persoane intreaba-ti medicul daca terapia prin lumina artificiala te poate ajuta.

3. Nu uita de orele de somn! Depresia si, uneori, tratamentele impotriva acesteia iti pot afecta somnul. Unele persoane care sufera de depresii dorm prea mult, iar altele au insomnii. Lipsa somnului poate afecta foarte mult starea ta de spirit. Asa ca solutia este sa ai un program bine stabilit de somn. Activitatea fizica din timpul zilei te poate ajuta sa ai un somn linistit, dar nu te antrena cu putin timp inainte de ora de culcare. Inainte de a te aseza in pat te poti delecta citind o carte sau ascultand muzica. Evita, insa, sa citesti sau sa privesti la tv in pat.

4. Mananca sanatos. Nu exista diete alimentare care previna sau sa trateze depresia. Dar o alimentatie sanatoasa te poate ajuta sa te simti sanatos(a) si energic(a). Ai grija la calorii, limiteaza cantitatea de grasimi si zahar si consuma cat mai multe legume, cereale si fructe.

5. Distreaza-te! Cand incerci sa scapi de depresie, se poate sa simti ca nu ai dispozitia necesara pentru a iesi in oras cu prietenii. Dar trebuie sa te "fortezi" un pic. Gaseste-ti timp pentru activitatile care, inainte, iti faceau placere. Iesi in oras cu prietenii sau fa-ti timp pentru hobby-uri.

6. Evita alcoolul si drogurile. Acestea pot contribui la stabilirea depresiei sau inrautatirea acesteia.

Poti lua in considerare si medicina alternativa sau terapiile. Trebuie, insa, sa iti consulti medicul inainte de a incerca suplimente sau plante medicinale. Doar pentru ca ceva este natural nu inseamna ca este si sigur. Poti incerca cateva tehnici de relaxare, meditatia, hipnoza, masajul sau acupunctura.