anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salut, am 17 ani si am o pensie de urmas (a murit tatal meu) si vreau sa ma angajez cu contract de munca, inca sunt elev in liceu. Intrebarea me este daca ma angajez cu contract imi opreste pensia de urmas? puteti sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns? Va multumesc!

5 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Dupa raspunsurile vazute pe internet si intrebarile asemanatoare puse pe alte forumuri de specialitate, poti lua salariu, dar si pensie in acelasi timp.

| Ara997 a răspuns:

Da, puteţi să vă angajaţi fără probleme. Aveţi dreptul la pensie de urmaş pe toată durata continuării studiilor, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, indiferent de veniturile salariale obţinute.

Art. 118 alin. 1 lit d din Legea pensiilor nr. 263/2010 precizeză îm mod clar că puteţi cumula pensia de urmaş cu salariul. Iar art. 84 din lege nu face vreo referire la veniturile obţinute de către copii.

Art. 84 Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).

(În cazul copiilor de peste 16 ani, pensia de urmaş se acordă dacă aceştia urmează studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, indiferent de nivelul ei, fără a depăşi vârsta de 26 de ani. )

Art. 90. Cuantumul pensiei de urmaş, în cazul orfanilor de ambii părinţi, se stabileşte prin însumarea drepturilor de pensie de urmaş, calculate după fiecare părinte.

Art. 118. (1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).
(2) Soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, poate cumula pensia cu venituri din activităţi profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, dacă acestea nu depăşesc 35% din câştigul salarial mediu brut prevăzut la art. 33 alin. (5).

După cum se observă la alin. 2, doar soţul supravieţuitor are condiţionată cumularea pensie de urmaş, nu şi copiii defunctului.

| Gicalaur a răspuns (pentru Ara997):

Multumesc! O zi buna!

| Ara997 a răspuns (pentru Gicalaur):

Succes in viata!
p.s. daca faci studii superioare la zi la facultate de stat, iei pensie de urmas pana la 26 de ani. si ai dreptul sa si muncesti!

| Jeny_Nicoleta_1984 a răspuns:

Si eu am fost in situatia ta, am lucrat si am primit si pensia cat timp am continuat scoală. Funda