| patrulescuclaudiu a întrebat:

Bună TPU. Am 15 ani aproape 16, recent m-am apucat de sala(fitness) și aș vrea sa iau proteine(suplimente)pentru a pune masa musculara mai repede. Eu nu prea mănânc foarte mult în timpul zilei și știu ca alimentația este importanta.
Acestea sunt proteinele ce vreau sa le iau
https://www.pronutrition.ro/......otein.html
Dacă puteți sa îmi recomandați vreo proteina.
Vreau sa știu dacă afectează rinichii sau dacă au vreun efect negativ asupra sănătății.
Aș dori sa primesc răspunsuri doar de la cei care cunosc.

Răspuns Câştigător
| N0xEterniS a răspuns:

Ia-le. Tie ce iti trebuie in momentul de fata este motivatie si consistenta. Ia o cupa pe zi, sau daca e vorba de budget, ia numai in zilele cand mergi la sala.
Daca ai putea sa ajungi la 1.5 grame de proteina pe kg, ar fi ok. Acum daca ai budget, du-te la 2 grame pe kg de exemplu daca tu cantaresti 80 de kg, cu 160 de grame de proteina pe zi, ai avea rezultate optime. Nu-ti fa probleme tu cu rinichii sau cu inima cum a zis asta de sus ( doamne. ) Proteinele sunt absorbate foarte rapid, o data ce sunt ''sparte'' de pancreas.
Ideea cu batoane de proteina e foarte buna, ai putea cauta cu mai multi carbohidrati sau cu minimul, depinde cum iei tu. Daca ai nevoie dimineata, cauta cu mai multe calorii sa te tina cateva ore, daca manaci asa la un film, gen snack, cauta cu cat mai putine calorii, dar bineinteles tot sa aiba ~20 g de proteina.
Hm, dar daca tot zici ca nu mananci mult, poate ar fi mai bine sa cauti un Gainer. Asta e practic ca proteina din link'ul tau, dar are carbohidrati si grasimi in plus, ar fi considerat o masa, mult mai multe calorii decat doar proteina pudra.
Mai sunt si alte chestii, dar dupa cum ti-am zis, tu acum pentru cateva luni, doar DU-TE la sala consistent, dupa gandeste-te la suplimente etc etc. Vino inapoi si intreaba. Succes!

7 răspunsuri:
| andreixluv a răspuns:

Salut! Sa incepem cu inceputul. In primul rand, nu sunt specificate conditiile tale fizice, greutatea si inaltimea. In al doilea rand, proteinele nu afecteaza organele vitale daca sunt luate in cantitatea necesara sau specificata pe ambalaj. Daca iei cantitati mari, poti avea probleme cu inima. Daca iei o data la 1-3 zile, nu ar trebui sa se intample nimic cu corpul tau, asta bineinteles daca reusesti sa "le pui in functiune" prin exercitii fizice. Scriu astea din calitate de tovaras al unui fitness trainer. Iti pot da si Instagram-ul lui, pentru planuri alimentare si multe altele. Oricum, proteinele din zer sunt cele mai sanatoase si efective. Totusi, iti recomand batoanele proteice, asta in caz ca vrei o gustare intre mese sau un bun inlocuitor al dulciurilor. In acelasi timp, ti-as sugera alta firme de proteine, cum ar fi MyProtein, scumpe, dar de calitate. Proteinele le poti lua si pe cale naturala, consumand piept de pui, fulgi de ovaz, soia, oua, lapte si ton, dar nu numai. Ti-as recomanda, sa bei si zer crud, direct din sticla sau cum il poti procura. La tara, aia era sursa de proteine principala. Acum, totul consta in decizia ta, deoarece este corpul tau, dandu-ti doar niste sfaturi. Spor!

| patrulescuclaudiu explică (pentru andreixluv):

Am 60 de kg și 1, 83 m

| Cosmin86 a răspuns (pentru andreixluv):

Se iau de 1-2 ori pe zi, NU o data la 1-3 zile.
Si DE CAND dau proteinele probleme cu inima? Ca nu sunt energizante.

| andreixluv a răspuns (pentru Cosmin86):

Intereseaza-te pe internet, vorbim de proteinele care nu se obtin din alimente, vorbind de acel powder.+ m-am referit la consumul peste masura, data viitoare, documenteaza-te

| Cosmin86 a răspuns (pentru andreixluv):

Pai ma documentez de peste 10 ani de zile... si am folosit si eu cativa ani concentrate si izolate proteice, evident ca ZILNIC (uneori si de 2 ori pe zi, cand nu aveam o alimentatie foarte buna).

| Andrei_Ardelean_1987 a răspuns:

Nu cred că merită să investești în suplimente când ești abia la început. E bine că te ambiționezi, dar ia în calcul că niște suplimente nu sunt factorul decisiv când vrei să pui masă musculară, ele sunt doar un mic plus. În principal, tu trebuie să te antrenezi de 3-4 ori pe săptămână, cu greutăți mai mari și cu repetări mai puține per exercițiu. Suplimentele nu sunt un fel de miracol biologic care o să te facă masiv cum îi vezi pe cei din rețelele de socializare, cei de acolo sunt deja pe steroizi și își strică sănătatea pe termen lung folosindu-i.
Cât despre prafurile proteice, aș zice să recurgi la ele după ce faci puțin progres la sală, pentru că nu ele fac diferența. După cum au răspuns și ceilalți, trebuie să te concentrezi pe consistență și efortul fizic pe care îl depui la sală.

| MihaiGonci a răspuns:

Salut! În primul rând, felicitări pentru decizia de a face mișcare și a încerca să-ți îmbunătățești starea de sănătate. Cu toate acestea, este important să știi că suplimentele cu proteine nu sunt întotdeauna necesare sau recomandate pentru toată lumea, în special pentru adolescenți.

În mod normal, cantitatea de proteine necesară pentru a-ți construi masa musculară poate fi obținută din alimentația ta zilnică, fără a fi nevoie să iei suplimente proteice. De fapt, suplimentele cu proteine sunt concepute pentru a suplimenta aportul de proteine, nu pentru a-l înlocui complet. În plus, consumul excesiv de proteine poate avea efecte negative asupra sănătății, în special asupra rinichilor și ficatului.

În ceea ce privește produsul specific pe care l-ai menționat, nu pot oferi un răspuns specific despre efectele acestuia asupra sănătății, deoarece fiecare persoană poate avea o sensibilitate diferită la diferite tipuri de suplimente alimentare. În general, însă, este important să alegi un produs de calitate, de la un producător de încredere, și să-l iei conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

În concluzie, înainte de a lua orice supliment proteic, ar fi bine să consulți un medic sau un nutriționist pentru a primi sfaturi personalizate în funcție de nevoile tale specifice și pentru a-ți asigura că nu există contraindicații pentru sănătatea ta.