| mihailamariaelena a întrebat:

Salut! Sunt o fata de 21 de ani si vreau sa invat un stil de arte martiale in scopul auto-apararii.
Credeti ca la varsta mea, inca as putea sa invat unul, desi nu am mai practicat niciodata pana acum?
Ce stiluri ati recomanda?
Ce parere aveti de alegerea aikido?

11 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Poti. Putere sa ai

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Credeti ca la varsta mea, inca as putea sa invat unul, desi nu am mai practicat niciodata pana acum?
Da.
Ce stiluri ati recomanda?
Aikido.
Ce parere aveti de alegerea aikido?
Eu am adus Aikido în Cluj în 1992, primul club a fost înființat de mine, cel actual, este puiul acelui club.
Ai auzit de non violență. Exemplu negativ pentru mine este Ghandi, dar nu explic acum.
Alt exemplu negativ după mine este al lui Isus, cu- el îți dă o palmă, tu să întinzi și obrazul celălalt să îți mai dea una. Ideal frumos, dar nu poți trăi astfel și să și supraviețuiești.
În Aikido, ai-armonie, ki forță, do cale, doctrină, principiile unei non violențe efective, reale, eficiente sunt cuprinse, integrate în exerciții, în mișcările de luptă. Nu înveți teorie despre non violență, o aplici atunci când lupți. Nu poți evita lupta dacă trăiești, dar îi poți schimba scopul de la distrugere la ceva nou, care elimină distrugerea. De aceea merită să faci Aikido.

| Werrich a răspuns:

Salut, nu cred ca este tarziu, daca exersezi mult poti invata la orice varsta. Pentru auto-aparare nu este bun aikido, ci mai degraba artele martiale folosite de militari, de exemplu stilul Krav Maga, folosit de militarii israelieni. Ar mai merge si MMA, kick-boxing, jiu-jitsu.

| Mirel4412 a răspuns:

Sportul pentru Auto aparare mi se pare mai mult vrajeala. Ia un spray paralizant cu tine si esti gata.
Cand o sa vina 3 4 barbati de 150 de kg pe tine te c*ci pe autoaparare.

| tudorvolcano a răspuns:

Pentru auto-apărare: dacă vrei să înveți repede, recomand Krav Maga.
Dacă nu ai făcut până acum vreun sport combativ sau vreo artă marțială, e recomandat să înveți repede să te aperi, ca să nu fii agresată sexual, violată, bătută, sau tâlhărită.
Totuși, cea mai bună soluție rămâne să te ferești de locurile periculoase, nu recomand să te simți sigură pe tine doar pentru că faci un sport combativ/o artă marțială, când abia înveți bazele.

Pentru detalii, performanță, Muay Thai, jiu-jitsu brazilian.

Dacă ești interesată de ceva pe termen lung, o ARTĂ marțială, recomand stilurile care provin din Okinawa: shotokan (fii atentă să alegi un club unde se face serios karate, foarte strict), shuri-te, shorin ryu, shito ryu, goju ryu, kobudo etc.
Dar te anunț că progresul este FOARTE LENT, lucrurile se învață foarte încet, e nevoie de mult timp de practică, și de o prezență regulată, de măcar 2-3 ori pe săptămână. E recomandat și să repeți acasă mișcările învățate.
Totuși, nu recomand să intri în filozofia artelor marțiale, dând peste unul ca sadrian46, ca să nu te trezești într-o erezie înafara creștinismului ortodox, și după să-ți pierzi mântuirea (dacă ești creștină ortodoxă).

| darctron a răspuns:

Salut, nu îți propun arte violente cum ți-au propus aici, nu cred că te ar ajuta kickboxing daca un dulap de cioroi s-ar lega de tine, aikido se bazează pe contraatac, și nu necesită multă forță fizică, ci să știi unde și când.
aikido este cel mai bun.

| AnastasiaK a răspuns (pentru darctron):

Sunt fata, fac kickbox, am pus in fund barbati de 100kg, dar ok...tu ai practicat sau doar presupui ca se bazeaza pe forta fizica si nu pe tehnica?

Despre aikido incerc sa nu-mi dau cu parerea tinand cont ca nu am practicat vreodata, dar personal il vad ca pe un sport care ar putea fi util doar celor extrem de avansati. Pentru restul, din cate am observat eu, daca nu se misca atacatorul cu încetinitorul si nu da telefonat, devine total inutil.

| raMLesS a răspuns (pentru AnastasiaK):

Pe Mike Tyson il bati? Cred ca daca-ti da ala o stanga de dreapta te rupe.

| AnastasiaK a răspuns (pentru raMLesS):

Nu, dar nici n-ar fi nevoie ca nu as ajunge sa ma lupt/bat cu el. In schimb pe tine as putea lejer, dar iar n-ar fi nevoie că tupeul la cei ca tine e doar pe internet.

P.S. Daca tot vrei sa para ca stii cum e cu sportul de contact, mai învață și alte nume de luptători, eventual care și-au clădit reputația prin rezultate excepționale (gen medalie la J.O.), nu prin scandaluri și ilegalități.

| raMLesS a răspuns (pentru AnastasiaK):

"mai învață și alte nume de luptători, eventual care și-au clădit reputația prin rezultate excepționale (gen medalie la J.O.), nu prin scandaluri și ilegalități"
Ti se pare tie ca Mike Tyson a facut asta?
N-ai cum sa ma bati frate, esti fata, n-ai forta, iti dau o stanga esti pe jos.

| AnastasiaK a răspuns (pentru raMLesS):

Da, da, mai spune, e foarte interesant. Te-ai gândit sa scrii o carte de ficțiune? Că văd că ai imaginația bogata laughing