| Căluț a întrebat:

Curand ma voi apuca de sala (peste 2-3 saptamani ) si fiind incepator (nu am fost niciodata la sala ) as avea nevoie de niste sfaturi! 1.Cu ce sa incep? Ce grupe de muschi sa lucrez? Ce greutati? 2. Ce proteine mi-ai recomanda pentru inceput? 3.Cum si cand va trebui luate proteinele? Ps: am 17 ani, 194 cm si 92 kg. Multumesc frumos pentru raspunsuri!

21 răspunsuri:
| RobertMoon a răspuns:

Salut.
1. Ca începător poți face antrenament full body timp de 2-3 săptămâni (adică lucrezi fiecare grupă musculară cate puțin cu greutate mica ca sa înveți să execuți corect gen 2 aparate/exerciții la fiecare grupă), oricum și așa o să faci mare febră musculară la început orice ai face, dureri mari de mușchi, dar în timp nu vei mai avea problema asta, apoi să începi cu un program clasic pe zile după perioada asta de full body, la început recomand sa te duci cam 4 zile pe săptămână...mușchii cresc in zilele de pauza și au nevoie de odihna pentru refacere, deci nu e nevoie sa mergi zilnic.

2. Proteine consumi daca nu îți asiguri necesarul din alimentație, ai nevoie de cam 1.5-2g de proteina pe kg corp. Shakeul nu are importanță când îl consumi pe parcursul zilei, eu personal îl beau în timpul sau după masă de după antrenament, recomand sa consumi shake proteic din zer (Whey), are absorbție rapidă și e de calitate bună îți recomand de la firmele astea proteina whey: Optimum Nutrition gold standard(USA) / 100% whey profesional de la Scitec Nutrition(USA), iar daca vrei ceva de buget mai redus am auzit că Impact whey protein de la myprotetin(Anglia) sunt ok (mai puțin cea cu arma de Cookie and Cream), nu am testat de la myprotein, dar din ingrediente par bune față de cele de la pronutrition(Romania) care baga in proteine de zer soia, colorant artificial și e-uri, prețul e atractiv la firma asta, dar se știe de ce, oricum sunt făcute într-o fabrică Random din Romania. happy

| RobertMoon a răspuns (pentru RobertMoon):

Poți urmări și pe YouTube tutoriale că găsești fără număr, și îți recomand și aplicația Workout Master sau Fitness&Bodybuilding(vgfit) îți arată cum se executa diferite exerciții.

| xs1der a răspuns:

Salut! Ma bucur ca ai de gand sa te apuci de sala. big grin

1. Pentru prima zi ar trebui sa te invarti prin sala si sa incerci fiecare aparat si sa vezi exact cum se lucreaza la fiecare (intreaba-l pe baiatul care lucreaza la sala sau pe un baiat mai facut care te poate ajuta pentru ca toti te vor ajuta nu iti face griji) si unde se afla fiecare pentru ca atunci cand vei face antrenamentul propriu-zis sa nu fie nevoie sa colinzi toata sala pentru a gasi aparatul respectiv. Grupele de muschi pe care sa le lucrezi: brate, spate, picioare, umeri, piept. Iar greutatile sa fie cele mai mici, inclusiv bara sa fie fara discuri la primele serii, eventual pui niste discuri mai mici la inceput chit ca poate tu poti sa ridici mai mult dar pentru inceput tu trebuie sa inveti forma exercitiilor dupa care poti adauga greutati mai mari.
2. Aici iti pot recomanda ce am utilizat eu, proteine whey de la Pro Nutrition. La mine unul au dat roade si mi se pare ok raportul calitate-pret. Dar sunt si alte proteine foarte bune cum ar fi cele de la Genius, ON etc. Nu iti lua proteine super ieftine cum ar fi cele de la REDIS, nu are sens, mai bine nu iei, sunt de proasta calitate.
3. Proteinele pudra sunt recomandate a se lua dupa antrenament (daca te referi la proteine ca supliment), dar se recomanda a se lua si pe parcursul zilei pentru a acoperi necesarul proteic, dar pentru inceput ia-le dupa antrenament si dupa vei mai descoperi cum merge faza cu necesarul proteic. Daca e vorba despre proteinele propriu-zise acestea trebuie consumate pe tot parcursul zilei si le iei in special din alimente bogate proteic (oua, branza, pui, peste etc., mai gasesti pe internet exemple, eu le-am dat pe cele mai principale).
Atentie! Nu uita de carbohidrati care sunt si ei foarte importanti si au rolul lor (fulgi de ovaz, cartofi dulci sau simpli, orez, paste).
Iar proteinele pudra se iau adaugand intr-un shaker cam 300ml de apa si punand in ea 1-2 cupe de proteina si agitand shakerul. Nu e greu.
Iti recomand sa te mai uiti pe internet la sfaturi pentru incepatori la sala pentru ca ai timp in 2-3 sapt. pana mergi acolo sa te documentezi. Si totodata sa incepi cu un antrenament gata facut, pentru. ca ai nevoie de un start, iar pe parcurs iti vei forma propriile principii in acest sport.
Vad ca esti destul de inalt, dar raportul greutate-inaltime mi se pare ok, fiind asa inalt sa stii ca va trebui sa mananci mult, poate acum la inceput nu iti vei contoriza kcaloriile, desi nu ar fi rau daca ai face-o (ai nevoie doar de un cantar de bucatarie si o aplicatie cum e MyFitnessPal unde sa iti treci gramajul mancarii si targetul tau de crestere in masa musculara in functie de greutate, inaltime, varsta, nivelul de activitate, iar tu trebuie sa atingi acel numar de calorii pe care aplicatia ti-l afiseaza).
Succes!

| aXy99 a răspuns (pentru xs1der):

Mai bine mananci biscuiti cu ciocolata decat shake cu proteine dupa sala rolling on the floor
Toate proteinele alea din shake se vor transforma in carbohidrati pentru a se reface rezervele de glicogen, deci e o mare pierdere. Daca insotesti shake-ul cu proteine cu niste carbohidrati, sa spunem 100+g ovaz, atunci este in regula.

| xs1der a răspuns (pentru aXy99):

Intr-adevar nu te poti rezuma doar la un shake proteic dupa antrenament.
Este nevoie si de o masa bogata proteic pe langa asta, dupa cam jumatate de ora dupa consumarea shakeului. incerc sa invat lumea sa nu exagereze cu aceste shakeuri proteice pentru ca mesele sunt mult mai importante. intr-adevar ovazul este si el o varianta, nu exista o regula stricta ca acesti carbohidrati sa fie consumati doar inainte de antrenament, ci doar o recomandare.

| aXy99 a răspuns (pentru xs1der):

"Intr-adevar nu te poti rezuma doar la un shake proteic dupa antrenament.
Este nevoie si de o masa bogata proteic pe langa asta"
Despre ce naiba vorbesti? E fix invers. E nevoie de CARBOHIDRATI!

| xs1der a răspuns (pentru aXy99):

De carbohidrati ai nevoie pe tot parcursul zilei, pentru hranirea creierului si energie. atat eu, cat si multi alti oameni care practica acest sport considera ca mesele bogate proteic sunt recomandate a se consuma inainte de antrenament pentru ca altfel merge antrenament pana si eu am testat pe pielea mea. Acum stii cum e, in acest sport toti au pareri diferite si o sa auzi mii si mii de pareri, eu zic ce am facut eu si a dat roade, pentru ca am avut si perioade proaste dar si perioade bune. Inteleg si punctul tau de vedere cu acea explicatie stiintifica, dar daca proteinele se transforma in carbohidrati, dupa cum zici tu de ce dracu ar mai avea nevoie de carbohidrati ca oricum se transforma?laughing)))))

| xs1der a răspuns (pentru aXy99):

Apropo, shakeurile proteice contin si carbohidrati.

| aXy99 a răspuns (pentru xs1der):

Pai nu ai nevoie de carbohidrati. Poti trai bine mersi si fara, dar e foarte greu sa consumi 500+ g proteine pe zi si foarte usor sa consumi 500g + carbohidrati pe zi happy

| aXy99 a răspuns (pentru xs1der):

Nu contin carbohidrati, poate 2-3%. Ele sunt facute din zer, majoritatea cel putin.
Daca ai gainer, atunci vei avea si carbohidrati.

| xs1der a răspuns (pentru aXy99):

Frate gainerul e ca un cheat meal daca chiar vrei sa mananci ceva si sa iei in greutate care e diferenta dintre un gainer si un meniu la mcdonalds?laughing mai bine iti faci gainer acasa daca vrei din niste iaurt, banane si fulgi de ovaz si le bagi la blender, daca chiar vrei. iar despre afirmatia ta, crede-ma de multe ori depaseam lejer numarul de proteine necesar zilnic si abia il ajungeam pe cel din punct de vedere al carbohidratilor, trebuie sa stii sa mananci. ai mare nevoie de carbohidrati ei hranesc creierul, de ce crezi ca exista ciclizari de carbohidrati? cauta pe google "carbos cycling". culturistii au perioade low carb in care se simt ca dracu si sunt "descarcati" in perioadele de inainte de concurs si au nevoie de carbos dupa concurs pentru a-si reveni in forta si a se simti incarcati. Sa incerci tu sa ai un nr foarte redus aproape de 0 de carbos si sa vezi cum te simti dupawinking

| aXy99 a răspuns (pentru xs1der):

Te vei simti "naspa" in primele saptamani, daca reusesti sa depasesti bariera asta, te vei simti ok. Creierul nu se hraneste doar cu glucoza, ci si cu CETONE. Ia intereseaza-tewinking
Nu am nevoie sa caut pe google nimic, stiu mult mai multe decat tine la capitolele astea, tu esti cel care am trebui sa isi faca temele inainte sa dea sfaturi (desi celelalte sfaturi au fost ok, dar cu asta ai dat-o in bara).
Singurii macronutrienti de care suntem dependenti pentru a supravietui sunt PROTEINELE si GRASIMILE, carbohidratii nu fac parte din aceasta categorie. Nu spun ca e usor fara ei, spun doar ca se poate.
"crede-ma de multe ori depaseam lejer numarul de proteine necesar zilnic si abia il ajungeam pe cel din punct de vedere al carbohidratilor"
Nu te cred. Doar daca erai la definire. Daca in perioada de masa musculara consumi mai multe proteine decat carbohidrati, habar nu ai ce faci. Te intoxici cu amoniac de la supradoza de proteine daca chiar consumi 5g/kg sau mai mult asa cu spui tu. (indifernet ca le iei din suplimente sau nu, tot proteine sunt).

| aXy99 a răspuns (pentru xs1der):

Gainerul NU e cheat meal. Un gainer de calitate are carbohidrati complecsi, 0 zahar si proteine complete. Nu compara un gainer bun cu rahaturile alea de la mc pline de chimicale, potentiatori de aroma si grasimi nesanatoase.

| Cosmin86 a răspuns (pentru aXy99):

Chiar poti trai fara carbo?

| xs1der a răspuns (pentru aXy99):

Frate daca vrei un gainer adevarat ti-l faci acasa nu il cumperi de pe siteuri cu suplimente nutritive.

| xs1der a răspuns (pentru aXy99):

Pai frate ia si baga-i in cap sa nu mai consume deloc carbohidrati si sa manance numai carne de peste. TOTI macronutrientii si micronutrientii au rolul lor inclusiv zaharul frate chit ca te ingrasa intr-o cantitate mica si preluat din surse de calitate (cum ar fi fructele) are si el rolul sau in corp. Iti dau dreptate ca corpul nostru poate supravietui doar cu grasimi si proteine dar aici nu el nu e la Pariu cu Viata sa vada cat poate sa supravietuiasca, el vrea sa puna in masa musculara si pentru asta, dupa cum ai zis si tu are nevoie de carbos, iar cat despre faptul ca "Habar nu am ce fac" probabil ca habar nu aveam ce fac in prima mea perioada de bulking, eu nu am zis ca era bine ce faceam, atunci cand supradozam corpul cu proteine si nu recomand ce faceam eu pentru ca dupa atata timp am invatat ce trebuie sa consumi. Daca ma intrebi pe mine ai putea sa consumi ORICE inainte si dupa antrenament, dar EU recomand consumarea carbohidratilor inainte si al proteinelor dupa, intelegi? EU recomand, tu poate recomanzi altceva si poti sa vii cu epistole scrise pentru ca eu zic ce a mers la mine si din ce surse m-am documentat eu. Fitnessul e o placere si pana si la definire recomand o incarcare cu carbohidrati dupa o perioada de descarcare pentru ca ideea e sa ne simtim bine in ceea ce facem.

| aXy99 a răspuns (pentru Cosmin86):

Da.
Nu am recomandat asta, este foarte dificil sa te obisnuiesti cu o dieta ketogenica, nu zic nici ca e prea sanatos, dar poti s-o faci. Creierul se hraneste cu cetone in lipsa glucozei.

| aXy99 a răspuns (pentru xs1der):

Daca ti-l faci acasa nu prea il mai poti numi gainer. Il poti numi cum vrei tu, dar e impropriu spus gainer.

| aXy99 a răspuns (pentru xs1der):

"eu zic ce a mers la mine"
Daca mancai carbo si dupa sala, ar fi mers si mai bine. Daca ai mancat o gramada de carbo inainte, atunci e de inteles, e in regula.

"baga-i in cap sa nu mai consume deloc carbohidrati si sa manance numai carne de peste"
Nu am spus asa ceva, cum de ai inteles aberatia asta? Eu voiam sa iti explic ca se poate trai si fara carbohidrati pentru ca tu ai zis ca ai nevoie de ei pe tot parcursul zilei pentru a se hrani creierul cu ei, nu ca e recomandat s-o faci. Si nu e o chestie de supravietuire, de 2-3 ani, poti sa traiesti normal.

"TOTI macronutrientii si micronutrientii au rolul lor inclusiv zaharul frate chit ca te ingrasa intr-o cantitate mica si preluat din surse de calitate (cum ar fi fructele) are si el rolul sau in corp"
Nu! Zaharul nu are niciun rol in corp. Carbohidratii au, zaharul nu. Nu zic ca e o problema daca mananci zahar, spun doar ca poate fi inlocuit cu carbohidrati complecsi. Fructele sunt sanatoase din alte motive, desigur, si zaharul care vine insotit de fibre si vitamine e diminuat.
PS: Zaharul nu ingrasa, doar surplusul caloric prea mare. 1g zahar = 4 kcal, 1g grasime = 9kcal, fastfood-ul are multe grasimi, nu doar multi carbohidrati, de asta se zice ca ingrasa, pentru ca e foarte bogat caloric.

| Cosmin86 a răspuns (pentru aXy99):

Eu cand mananc putini carbo, spre zero, abia astept sa treaca ziua aia, deja la sf. zilei sunt mega irascibil laughing

| aXy99 a răspuns (pentru Cosmin86):

Da, si eu la fel. Cred ca e valabil pentru toti, dar daca reusesti sa treci de perioada asta, te vei simti normal. Aceasta perioada cred ca dureaza cateva saptamani.