| sabin89 a întrebat:

Cred că orice tânăr absolvent de liceu știe de frumoasa proprietate a parabolei: dacă printr-un punct al ei (al curbei) se duc două drepte: una paralelă cu axa parabolei iar cealaltă să treacă prin focarul acesteia, cele două drepte formează același unghi cu tangenta la curbă în punctul respectiv.
Interesant, nu?
Întrebare: S-a găsit până acum o aplicație practică a acestei proprietăți?
Și încă ceva: matematica pură (aceea care se învață la școală) și matematica aplicată sunt două științe diferite? Sau este o singură știință, numită "matematica"?

4 răspunsuri:
| StimabiluI a răspuns:

Diferența dintre matematica teoretică și cea practică este foarte vagă, ce era pur teoretic în urmă cu câteva zeci de ani poate deveni practic în prezent, cum ar fi computația cuantică sau criptografia, ce au la bază formule avansate.
Cert este că sunt două ramuri ale aceleiași științe, așa cum este algebra și geometrice, nimeni nu consideră aceste domenii ca fiindcă separate de matematică.

În ceea ce privește parabolele, sincer mi se par mai interesante cele propovăduite de Hristos decât cele predate la orele de mate, dar dacă tot ai întrebat, bănuiesc că pot avea anumite aplicații practice.

De exemplu, dacă vrei să proiectezi un sistem de apărare antirachetă, cu siguranță ai nevoie de niște formule foarte complexe care să calculeze traiectoria țintei și a proiectilului care să o doboare (practic softul trebuie să detecteze în baza poziției și a vitezei punctul de intersecție a două parabole).

| sabin89 explică (pentru StimabiluI):

Da, așa cred și eu că cele două sunt de fapt o singură știință: matematica.
În ce privește proiectarea sistemelor antirachetă, sunt convins și eu că sunt necesare calcule complexe pentru proiectarea traiectoriilor, așa cum ai spus. Totuși, eu aș fi vrut o referire concretă la teorema (sau proprietatea) menționată în întrebare. Și mi se pare curios că nimeni nu a zis nimic de oglinzile parabolice ale lui Arhimede.

| StimabiluI a răspuns (pentru sabin89):

Era mai util să fi arătat un grafic, eu oricum nu îmi mai amintesc mare lucru din ce făceam la școală.
Dar un fapt general pe care l-am observat este că principiile matematice de bază au o aplicabilitate mai largă față de cele mai complexe.

Din păcate, se pare că acest site este în moarte clinică, sunt tot mai puțini utilizatori activi, deși era un loc unde puteai discuta subiecte interesate. Se văd consecințele moderării agresive din ultimii ani, acum cu moda Chat-Boților o să pună capac definitiv site-ului.
Cred că o să ajungem ca userul Vassile, dacă îl mai ții minte, care își răspundea singur la întrebări laughing

Răspuns utilizator avertizat
Întrebări similare