| RAY a întrebat:

De unde stim ce viteza are lumina?

10 răspunsuri:
| harciog a răspuns:

Refuz raspunsul pentru ca il stii deja...

| WR104 a răspuns:

Nu stim.

| king4aday a răspuns:

Masuratorile cat de cat precise au inceput pe la sfarsitul secolului XIX. Deci, a fost masurata. Acum e mai usor cu lasere si alte minuni si, stim precis ca e exact 299, 792.458 km/s.

| trolololo a răspuns:

A fost prinsa cu radarul de Politia Romana și sancționată cu amenda pentru ca circula cu o viteza peste limita legala. S-a constatat în urma cercetărilor ca avea o viteza de
299.792,458 m/s

| relian a răspuns:

A fost masurata dar nu de Einstein ci de altii cred.Masori lumina cind trece prin dpoua puncte si stiind timpul ai ceti trebuie.Tu de fapt ai intrebat de unde stim ce viteza are lumina si mai toti sau inghsuit sa iti zica ca este de nu stiu citi km sau m pe secunda.Deci raspunsul este ca viteza luminii sa masurat.Nu trebuie sa masori cit face lumina intr-o secunda ppoti masura cit face in miliscunda sau mai stiu eu si maiputin si dupa stii cit face pe secunda s au pe ora.Sau factu masuratori bineinteles cu aparatura f sesnsibila.Acum sa nu intrebi ce aparatura ca nu stiu.Sau poate ca stiu dar le fac varza daca incerc asa fara sa mai consult ceva info. Poti folosi de ex un refractometru care reflecta lumina si conectat nu stiu cum la un cititor de timp afli cind lumina reflectata atinge sau trece printr-un puct ales de tine. Apoi stiind distanta intre acel punct si refractometru ai aflat viteza. Sper ca nu am facut varza cu carne.Am zis asa din amintiri sau din presupuneri.

| Epigonul a răspuns:

Ceva îmi spune că răspunsul pe care îl astepți nu este cel pe care ușor il găsești pe internet.Cauți să ajungi altundeva cu intrebarea ta.

| AxXeL1124 a răspuns:

Intreaba-l pe Einstein.

| sleeky1532 a răspuns:

Einstein a presupus viteza luminii iar cercetatorii din zilele noastre au masurat-o. Einstein nu avea tehnologia pe vremea aia. Posibil sa nu stiu bine eu.

| roxanamaria99 a răspuns:

A calculat-o Einstein. Viteza luminii în vid este o importantă constantă fizică universală; conform cunoștintelor pe care le avem în prezent, este viteza de propagare a luminii în vid perfect - independent de parametri fizici ai luminii cum sunt: culoarea, intensitatea, direcția, polarizarea sau durata propagării. Această caracteristică este proprie nu numai luminii din spectrul vizibil, ea este valabilă tuturor radiațiilor de natură electromagnetică cum sunt: undele radio, lumina infraroșie și ultravioletă, radiațiile X și Gamma. Viteza luminii în vid, conform teoriei relativității restrânse[1] al lui Einstein reprezintă valoarea limită a vitezei pe care o poate atinge un corp, indiferent de mediul în care se propagă[2]. Valoarea sa, exprimată în unități din Sistemul Internațional, este de 299.792.458 m/s (metri pe secundă)[3]. Determinări experimentale de mare precizie au demonstrat stabilitatea foarte mare a valorii vitezei luminii în vid: măsurătorile de laborator au arătat că variația vitezei de propagare pentru raze de lumină de culori (lungimi de undă) diferite se încadrează într-o abatere de valori ce reprezintă unu la 1014 parte din valoarea determinată.

Întrebări similare