TPU Blog

Acum ceva vreme, va intrebam de ce ajutam.

Intre timp am avut o discutie pe aceasta tema cu o prietena (care  citeste blogul TPU.ro). Ea imi spunea ca  oamenii care ajuta “dezinteresat” o fac tot ca pe o manifestare a egoismului. Mai exact, din punctul ei de vedere, oamenii au, intr-adevar, o nevoie de a ajuta, dar aceasta nevoie se manifesta doar fiindca, ajutand, te poti simti mai bine cu tine insuti si-ti poti aminti singur ca ai facut lucruri bune in viata.  Practic, ea considera ca ajuti pe altcineva tot pentru tine, sa-ti fie tie bine.

Perspectiva ei m-a intristat putin, mai ales ca, pe moment, nu am gasit contraargumente. Totusi, in aceeasi seara, mi-am amintit de o teorie a ierarhiei nevoilor umane, enuntata de Abraham Maslow, reputat psiholog american. Conform “piramidei nevoilor”, oamenii au diferite nevoi, incadrate in cinci categorii, dupa pregnanta lor si in functie de “urgenta” de a le satisface.  Astfel, la baza piramidei se afla nevoile fiziologice,  indispensabile pentru supravietuire – a manca, a bea, a se reproduce, a se proteja de frig/cald, a dormi.  Apoi, dupa satisfacerea acestora, omul este condus de nevoia de siguranta (a caminului, a familiei).  Cea de-a treia treapta a piramidei nevoilor este ocupata de nevoia de dragoste si de apartenenta. Oamenii simt nevoia de a primi si oferi afectiune si de a se integra in grupuri, de a socializa, de a avea prieteni si familie.  Lipsa de dragoste, afectiune sau integrare in societate si in grupuri (familie, prieteni, colegi) este foarte greu de suportat si poate duce la dezechilibre mintale.  Din acest punct de vedere, e interesant sa ne gandim la felul in care izolarea a fost si este folosita ca pedeapsa (inchisoarea; ostracizarea in perioada Greciei antice; banarea de pe un site; excluderea dintr-o gasca, etc).

Cea de-a patra treapta se refera la nevoia de autorespect (stima de sine), pe care oamenii cauta sa o satisfaca atunci cand depun eforturi de a se afirma, de a capata putere, prestigiu, acceptare din partea celorlalti.

Ultima, dar in mod cert, nu cea din urma, nevoie umana este cea de autodepasire si autorealizare. La ce se refera aceasta nevoie? Ei bine, se refera la nevoia omului de a se imbunatati pe sine, atat prin culturalizare si educatie, cat si prin imbunatatirea valorii umane.  Autorealizarea include obiective  înalte şi mai abstracte, cum ar fi dreptatea, perfecţiunea, bunătatea, adevărul, gasirea sinelui, obiective bazate pe valori  tot mai fragile si mai rare  in societateain care traim. Aceasta nevoie se afla in varful piramidei deoarece putini sunt cei care depun eforturi sa o satisfaca. Conform lui Maslow, numai 10% din oameni percep aceasta nevoie ca acuta.

Voi – cei care raspundeti pentru a face un bine, voi – cei care credeti in valoarea umana, voi – cei care nu-i neglijati pe cei amarati, sarmani sau mai putin educati,  voi – cei care demonstrati ca altruismul nu e o notiune fictiva, voi faceti parte din cei 10% de care vorbea Maslow.  Chiar daca poate nu v-ati indeplinit toate celelalte nevoi, chiar daca nu sunteti cei mai fericiti si impliniti oameni, voi ajutati doar din empatie si bunatate.

Voi sunteti in varful piramidei si va multumesc  ca existati.

Raluca, admin Toti Pentru Unu

6 thoughts on “Despre cei care se autodepasesc

  1. Gandesti frumos despre noi. Este adevarat ca intrand pe site si gasind intrebarile eu ma gandesc la problemele celui care a pus intrebarea si incerc sa ajut, pe cat imi sta in puteri. De multe ori m-am framantat gandindu-ma ca poate nu am cautat suficient si ma gandeam ca din fericire sunt atatia altii care poate vor vedea ce eu am omis. Este intradevar si o autodepasire, pentru ca citind pentru cei interesati am aflat eu insami multe despre care nu stiam nimic… sau nu eram suficient informata. Pentru multi poate fi si dorinta de a se integra intr-un grup, de a comunica cu cei cu care pot avea mai multe in comun. Totusi nu cred ca nici eu ca e vorba de egoism.
    Va salut pe voi cei de la TPU, pe tine Raluca si pe toti prietenii mei de pe site care impartasim aceasta placere si nevoie de a ajuta,
    Roxana

  2. Buna Raluca, sa stii ca noi ajutam oameni ptr ca ne punem in pielea lor. M-am gandit deseori ca daca as avea o problema, mi-ar placea ca cineva sa ma ajute, cu un sfat, sa vad problema si din alt punct de vedere. In plus de asta, cu ajutorul intrebarilor altor persoane invatam lucruri noi. Crede-ma, daca cineva ar fi interesat de anumite lucruri(avantaje etc) n-ar petrece atata timp pe TPU.
    Sper sa nu te superi, dar as avea o propunere ptr site. Multi dintr utilizatori au escoperit recent TPU si pun intrebari care au mai fost. Propunerea mea este de a pune un shortcut cu denumirea arhiva, in care sa apara toate intreb si rasp de la infiintarea site-ului si pana acum. Chiar daca exista optiunea search, nu toti stiu sa o foloseasca. Ar fi mai simplu asa. Astept raspuns 🙂

  3. Dupa parerea mea cea mai importanta nevoie,scopul vietii omului, ,,varful piramizii mele” este cea spirituala, nevoia de Dumnezeu.Nevoia de a intelege, de a cunoaste, de a simti tot ceea ce insamna cuvantul acesta.
    Toate nevoile pe care le are omul pe Pamant sunt trecatoare, nu lasa decat ,,rani”, neajunsuri, nemultumiri,o data satisfacut una apare alta in definitiv absurde dar in acelasi timp firesti, pe perioada intregii noastre vieti.
    Daca exista insa aceasta nevoie a Divinului,cunoscand, cred, atunci intelegi si nevoile semenilor tai, sti ceea ce trebuie sa faci ca sa fi mantuit, si ca sa fi mantuit nu poti face lucruri care sa nu ajute pe cei din jur.
    Orice om are nevoile care le ai spus mai sus, cu totii suntem oameni, deci muritori,trebuie sa ne gandim insa mai departe de moarte chiar de la inceputul vietii.
    O zi buna.

  4. E pt prima data cand aud ca altruismul poate fi egal cu egoismul! Cum poti sa fii egoist, din moment ce ajuti? Ce castigi? Pt ce sa fii egoist? Pt faima? Suntem cumva intr-o competitie? Pt mine e chiar ilogic acest lucru!!
    Iar vizavi de varful piramidei… e mult spus ca suntem acolo. Cel putin, pt mine. Pt ca nu ma autodepasesc si nici nu ma “autorealizez” folosindu-mi cunostintele, ceea ce am invatat in teorie si, mai ales, in practica. Pur si simplu, incerc sa ajut. Ca celalalt, care a pus intrebarea, sa nu se simta singur si macar sa aiba o idee despre ce-ar putea face mai departe. Nimeni nu s-a nascut invatat. Iar noi toti invatam in continuare!
    Bafta in continuare, chit ca eu voi intra mai rarut, caci concediul e pe terminate… Va pup!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.