TPU Blog

Fiindca unde-s multi puterea creste, va propun s-o folosim intr-un scop constructiv.  Mai exact, va invit la o zi de curatenie generala. Nu, nu in propriul dulap, ci in aceasta tara a noastra, a tuturor.

Si mai exact, va invit sa participam impreuna la initiativa “Let`s do it, Romania!”, adica sa ne adunam cu mic cu mare pe  25 septembrie si sa ne descotorosim de uratele gunoaie care ne afecteaza estetic, psihic si fizic.

Let`s do it, TPU!

Despre ideea din spatele Let`s do it, Romania! puteti citi aici.

Daca va intereseaza si vreti sa contribuiti, trebuie sa ne organizam putin. Prima etapa este cea de cartare: http://www.letsdoitromania.ro/implica-te/ adica cea de identificare si localizare a mormanelor de gunoi care trebuie stranse, care este cel putin la fel de importanta ca cea de curatare efectiva.

Toate informatiile necesare le gasiti pe site-ul mai sus mentionat.

Daca vreti sa dati mai departe aceasta initiativa, cu atat mai bine: facebook, twitter, hi5, myspace, messenger, mail, cate si mai cate.  Mai mult, daca aveti un blog/site, puteti sa puneti si un banner http://www.letsdoitromania.ro/sustine-proiectul/ . Noi deja l-am pus pe TPU, speram sa il observe cat mai multa lume.

Ce avem de castigat daca ne implicam? Fiecare participant poate castiga ceva mai mult respect fata de tara in care locuim, fata de locurile atat de frumoase pe care le ignoram, fata de concetatenii nostri si fata de sine.  Iar dincolo de cat de nobila si responsabila va fi  implicarea noastra directa, trebuie sa luam in calcul si cat de tare va fi  sa ne intalnim unii cu altii, in functie de judetul in care ne vom implica 😀

Ce spuneti?

Raluca, admin TPU.ro


34 thoughts on “Let`s do it, TPU!

  1. Cu ocazia asta anunţ şi eu aici.În Sălaj sunt înscrise foarte putine persoane aşa că am avea nevoie de mai mult ajutor.Daca este cineva pe site din Salaj şi ar fi interesat,ne’ar fi de mare ajutor daca s’ar înscrie.E o treabă foarte frumoasă ce fac cei de la Let’s do it Romania.Mi se pare o idee grozavă dacă stai să te gândeşti că într’o zi o să fie curăţată întreaga Românie,dar mai este nevoie de voluntari.Din păcate mai sunt judeţe care nu au niciun voluntar sau foarte puţini(ca în cazul judeţului meu).Felicitări TPU.Sincer mi’a sărit inima când am văzut bannerul pe site.

  2. Poate daca nu eram ocupat cu acest bac,si aceasta campanie se numea “Hai sa o facem,Romania” si nu “Let’s do it,Romania” aveam mai multa tragere de inima.Ma rezum la a’mi face partea mea de treaba in fiecare zi.

  3. Multumim pentru sustinere, TPU! 🙂 Asa e, unde-s multi, puterea creste si noi vrem sa dam un adevarat imbold tuturor proiectelor care se bazeaza pe aceasta idee si sa reusim sa dam mai multa incredere romanilor in… romani! 🙂

    @Eluveitie – ai dreptate, inca mai sunt judete cu f.putine persoane inscrise ( din fericire nu mai e niciunul chiar fara niciun voluntar 🙂 ), dar noi ne bazam foarte mult pe acei putini inscrisi sa reuseasca sa ii convinga pe cei din jurul lor de importanta actiunii. Daca tu mai convingi 5 persoane, apoi fiecare mai convinge cate 5 si tot asa, ne-am inmulti peste noapte! 🙂 Crede-ma ca aveti mai multa putere decat mass-media daca aveti dorinta de a-i atrage si pe altii in proiect.

  4. @Oz nu te impiedica de forma, pentru ca fondul este cel care conteaza. Sincer, putea sa se numeasca si “Tralala, Romania!”. Daca esti asa de patriot si iti iubesti tara, cel mai bine o arati participand la actiuni de acest gen. 🙂

    Spor la invatat pentru BAC si ne vedem pe 25 septembrie ca pana atunci scapi si de el si de admiteri 😉

  5. “Let`s do it” ah, am crezut ca hai s-o facem!
    In tulcea nu sunt gunoaie, invatati sa manipulati primari.
    Da nu stiu de ce nu incepeti pe 25 decembrie ca pana atunci mai da si o zapada.
    Curatenie? ti-ai sters de praf macar monitorul de la pc azi?

  6. “What’s in a name? That which we call a rose
    By any other name would smell as sweet”, zicea Shakespeare
    Parerea mea este ca lucrurile in general nu sunt extraordinare in sine doar daca au un nume extraordinar si, in aceeasi masura, nu sunt mai putin extraordinare daca numele nu este.

    Tot in general, oamenii care sunt protectionisti lingvistic au si o doza buna de patriotism, pe care ar putea-o canaliza catre ceva constructiv. Cum ar fi sa dea o mana de ajutor pe 25 septembrie 😀
    Dar asta e doar o parere, desigur.

    @Sharky – Intr-adevar, in Tulcea e destul de curat. Cu toate astea, initiativa aceasta nu e indreptata catre orase, unde, cand si cand, se mai curata, ci catre arealele naturale (uscat & apa).
    In Delta n-am mai fost demult, cat de curata mai e? 🙂

  7. @Oana Bratila.Sincer putea sa se numeasca “tralalla,Romania”.Daca tot vorbim de patriotism,de ce intr-o actiune romaneasca(sau ma rog,care se desfasoara in Romania) avem un titlu englezesc?nu vad ‘pic de patriotism in treaba asta.De ce nu “tralala”,”hai s’o facem” sau “pune mana si fa’ ceva”? asta am vrut sa spun.Pe bune,disper cand vad let’s do it,we love to entertain you sau alte prostii de genu’.Iti taie 50% din avant…

  8. Sa curatam mizeria aruncata de nesimtit ca sa le oferim motive sa faca iar mizerie. Imi place ideea, mi se pare corect. In felul asta vor vedea si nesimtitii ca nu e frumos sa le curete altii miseria aruncata din cauza needucatiei si poate o sa le fie si lor rusine.

  9. @Oz – foarte tare remarca.
    Galateni, facem si noi ceva? Dar imi e ca pana-n septembrie ori ma prinde sfarsitul lumii ori vreun potop. Si mai incepe si scoala. Misto, cum ati ales data? Pe ce formula ati mers?

  10. @admin… stai linistit, Oz are dreptate, Tulcea e un oras “cat de cat” curat (o spun asa mai mult din modestie), iar Delta? hmmm… Delta arata mult mai bine, asa ca te sfatuiesc sa vii pe la noi si sa arunci o privire si de ce nu si o undita, poate vei pleca cu cateva kile in plus (cu peste si/sau satul de un bors de peste).
    Initiativa mi se pare ok, numai ca ar fi o mica-mare problema: mentalitatea, “Unde nu-i cap, vai de picioare.” parca asa suna o vb din batrani nu? si “Cine nu are batrani sa-si cumpere.”… eu propun sa fie mediatizata aceasta “idee” si in mass-media, altfel v-a ramane o idee si… atat, numai intre noi.
    Sa auzim numai de bine si poate va avea succes aceasta campanie, doar “Speranta moare ultima.”… si cred ca pt unii e moarta deja.

    Stima si respect, DanSor.

  11. ERATA: in loc de Oz am vrut sa scriu Sharky

    Ciudat sau nu si Oz are dreptate, plus de asta… are perfecta dreptate: “Pe bune,disper cand vad let’s do it,we love to entertain you sau alte prostii de genu’.Iti taie 50% din avant…”
    … ce tot o dam pe “englezeste”? doar suntem romani sau am fost cuceriti de americani si nu stiam eu? E o melodie de genu: “Americani-s de vina…” (continuare o stiti, presupun)… asa ca, mai lasati-o cu sloganurile englezesti ca nici Anglia si nici America nu prea “inghit” romanii, bine ca nici noi nu suntem cheie de biserica… dar pana la urma: CINE E PERFECT?

  12. @admin- E foarte curat in delta, pacat de pestii care respira oxigen la pet, aia mai lasa gunoaie, in rest toate bune.
    PS spirtul consumat de localnici acum e ambalat in bidoane biodegradabile.:)

  13. Sincer ma asteptam la mai multa deschidere din partea voastra.

    Numele proiectului a fost ales astfel pentru ca proiectul face parte dintr-o miscare internationala – “Let’s Do It”, inceputa in Estonia.
    Acest nume este insotit mereu de “Curatenie in toata tara. Intr-o singura zi”
    Pentru mine patriotismul nu inseamna niste cuvinte… Pe acelasi sistem cu babele care se inchina cand trec pe langa o biserica si inauntru se injura intre ele care era mai in fata la coada pentru spovedanie.
    E alegerea voastra sub ce forma vreti sa va manifestati patriotismul. Eu v-am spus punctul meu de vedere.

    In ceea ce priveste data aleasa, Flav, daca reusesti tu pana maine sa faci cartare in toata tara ca sa vezi necesarul de voluntari, saci de gunoi, manusi, etc. si tot pana maine reusesti sa convingi si minim 200.000 de oameni sa iasa din casa pentru actiune, facem maine curatenie in toata tara, cu cel mai mare drag. Dupa calculele noastre insa 25 septembrie e o data mai buna si in primul rand realista. Sambata nu se face scoala, iar daca vine sfarsitul lumii pana atunci, oricum nu mai conteaza 😛 Si zau ca nu te opreste nimeni din a te duce maine sa faci curatenie pe oriunde vrei tu. Ieri de exemplu, in Neamt a avut loc o initiativa de acest gen. Asa ca spor la organizat.

    Iar TPU Player, nu stiu cum ai ajuns tu la concluzia ca nesimtitii au nevoie de motive ca sa faca mizerie. Ti se pare ca nu au mai facut? Hai mai bine sa asteptam sa ne inghita gunoaiele in speranta ca se plictisesc ei de aruncat pe jos. Sa fim seriosi… d’asta sunt atat de multi nesimtiti in tara asta, pentru ca alegem sa ii ignoram si sa-i lasam sa-si faca de cap.

  14. Am citit articolul , este o idee geniala .
    Nu proprie dar geniala pentru ca ati zis ca trb sa schimbam si noi ceva la tara noastra si ca trb sa luam exemplu bun de la altii .
    Deabea astept .

  15. M-am băgat ! Îmi plac, şi susţin acţiunile de genul acesta. Cu fiecare an ce trece devin tot mai “eco lover”. 😀

  16. Heii 😡
    Dar nu am putea sa ducem toate sticlele , cutiile de aluminiu si ce mai strangem la reciclat ? Si sa plantam niste flori prin centru fiecarui oras .

  17. Este o idee foarte buna dar nu cred ca nesimtitii care arunca unde nimeresc gunoaiele vor fi vreodata impresionati de curatenia de pe strazi (atunci cand o sa se faca). O sa continue sa arunce gunoaie pentru ca o sa aiba cine sa le stranga mizeria.Va spun eu ca asa gandesc.Trebuia familia trebuia sa le faca educatie de mici ca sa nu creasca cum da Dumnezeu, fara valori morale, fara nimic.Ei asteapta sa fie intretinuti toata viata.Sunt lenesi, fara educatie civica.Daca se recupereaza macar unul dintre ei e un lucru mare.Tarile pe care le vedeti voi curate sunt asa pentru ca locuitorii au un nivel de civilizatie si de bun simt pe care noi nu il vom atinge vreodata.Nu vedeti ca aproape toti din Romania sunt parca scapati dintr-o “inchisoare”? Sunt persoane adulte la care avem pretentii care au copii si arunca pe jos gunoaie.Atata timp cat ei nu-si schimba mentalitatea nu vad cum odraslele lor ar putea sa se schimbe.Dar sa nu fim totusi asa de pesimisti……..

  18. Alti nu isi gasesc de lucru iar alti vor sa faca curat dupa jmecheri care vin din afara tari dupa ce au fost la furat.
    In fiecare zi mai auzi o tampenie… de exemplu la baia Mare sa investit 6 miliarde ( lei vechi ) pentru o fantana. De bani aia as face altceva pentru oras.

    P.S- Crede-ti ca intr-o zi…saptamana…luna se face primavara?
    Abia astept sa imi termin studiile si sa merite cu adevarat sa vorbesc in engleza si sa pot spune “Let`s do it” intr-o tara civilizata din europa precum Anglia,Germania,Finlanda…etc

  19. @ Tudor, pai daca si cetatenii tarilor civilizate mentionate de tine ar fi fugit in alte state cand au dat de greu, cine le-ar mai fi ridicat tara la nivelul economic, politic, social actual ?!
    “…curat dupa jmecheri care vin din afara tari…” Aa, da ! Sigur ! DOAR “jmecherii” care se-ntorc de la furat din strainatate fac mizerie. Ce perspicace esti !
    Cu fantana, sa nu uitam ca fiecare institutie are datoria ei. Una se ocupade finante, una de sanatate, una de turism, una de invatamant, una de drumuri… si fiecare are datoriile sale de respectat, fondurile sale de colectat de la guvern ptr. a-si indeplini obligatiunile, asa ca nu-i vina lor ca-si fac, mai mult sau mai putin datoria.
    “De bani aia as face altceva pentru oras.” cu banii din orice investitie ai putea face altceva, important este sa-ti stabilesti prioritatile, si poate primaria a considerat o prioritate, turistica probabil, a orasului acea fantana.
    Bine ca consideri o tampenie acest mic gest, simbolic as spune, pe care populatia il face din respect ptr. natura. Fugi tu in civilizatie, si i-ai si pe ceilalti 70%+ dintre romanii cu mentalitatea ta, ca numai asa vom reusi sa facem progrese. Ai grija sa nu te contaminezi cu “civilizatie”, ca odata infectat, nu mai ai scapare.
    Si sa fiu putin sarcastic- intr-o zi din saptamana, luna, an, chiar se face primavara ! Daca nu ma crezi, verifica pe calendar. 😀
    Cu stima, un prieten TPU.

  20. Nu văd care e problema.Cine vrea să se bage în acest proiect să o facă,nu e obigatoriu.Mai bine dedici o zi curăţeniei şi aduni tot,ştii că ai făcut o treabă şi nu aştepţi să ne mănânce gunoaiele.Şi în fond ce conteaza atât de mult numele proiectului?”Let’s do it”,”Hai să o facem” tot una e,aici munca e importantă nu sloganul.

  21. @Otonis tu parca esti ceva bagator de seama pe acest site…unde comentez eu esti si tu prezent.

    Uite iti promit ca peste 10 ani Romania tot asa o sa arate si o sa fie la fel din mai multe puncte de vedere: infrastructura, coruptie, parlamentarii care baga taxe si pentru a respira…zici ca se va schimba ceva la noi in tara…atunci de ce as ramane in tara sa castig 1000 lei ca si asistent medical cand pot sa castig 1600- 1900 euro in tari dezvoltate?

    Am 22 de ani si de la 7 ani mi-am dat seama ca suntem o tara saraca si corupta… parinti mei imparteau o banana, o punga de bomboane la 4 copii; azi nu mai e cazul ca am crescut si ma descurc si singur.

    Stiu ce vreau de la viata…vreau sa aibe parte copii mei de cea ce nu mi-au putut oferi parinti mei.

    Iti promit ca daca in 10 ani Romania o sa fie altfel si eu o sa ajung sa lucrez in afara tari…25% din salar o sa ti-l dau tie.

  22. @Tudor – bafta in strainatate, dar poate mai intai o sa inveti totusi sa scrii bine romaneste. asta ar fi primul pas inainte de a avea pretentia la un salariu de 1600-1900 de euro.

    Let’s Do It, Romania!

  23. @ Tudor, doar m-am semnat, “un prieten”. 😀
    Este A DOUA oara cand ma bag in seama cu tine, si-am facut-o ptr. ca transmiti prin comentariile tale ceva… ispititor. 🙂
    Eu de la 4 ani mi-am dat seama ca ceva nu-i in regula in Romania, cand eram sufocat printre picioarele romanilor inghesuiti la ORICE aliment, de parca se dadea gratis. Sunt o fire modesta, si nu pun pret pe lucrurile materiale, asa ca-ti poti pastra cele 25 de procente promise, si-ncearca sa nu mai aspiri cu atata ardoare catre partea financiara, sau iti place sa fii asa morocanos “all the time” ?! Esti sanatos, hranit, imbracat, educat ?! Atunci, parintii tai ti-au dat tot ce un parinte poate da unui copil. Ce nu ti-au oferit pana la urma parintii tai de te-a marcat atat de profund incat vrei sa-ti feresti copii ?! Vrei sa spui ca-ti doresti ca sa nu fie nevoie sa imparti o banana si-o punga de bomboane la copii tai ?! Pai la ce salariu aspiri ptr. inceput, pari sa-ti doresti ca pe viitor sa oferi cate o plantatie de banane, si o fabrica de bomboane per copil. E normal sa-ti doresti sa ai posibilitatea sa-i oferi tot ce e mai bun copiilor tai, dar multi uita ca lucrul cel mai de pret de care au copii nevoie, sunt chiar parintii lor. Ca asistent medical, ma asteptatm sa pui omul mai presus de ban. Daca n-are sens ce-am scris, imi cer scuze, dar m-am apucat sa-mi dobor recordul de 7 zile jumatate de nesomn, si nu ma pot concentra k-lumea.
    P.S. as fi fost un doctor nemaipomenit. 🙂

  24. N-am nimic impotriva initiativei si a mobilizarilor, dar sa nu uitam ca problema noastra este pastrarea curateniei, strangerea gunoaielor fiind responsabilitatea firmelor de salubrizare, pe care tot noi le platim. Oricum, am putea sa organizam zilnic un voluntariat pentru a aduna gunoaiele, cata vreme vor fi altii care sa le arunce unde nu trebuie tot va fi mizerie. Asa ca initiativa, desi plina de intentii bune, va putea avea rolul unui eveniment, insa scopul si rezultatele raman de deslusit. Nu sariti la gatul meu, vorbesc doar de eficienta. Gandirea pozitiva e buna, insa pentru unii se pare ca nu prinde – poate mai degraba amenzi aspre pentru cei nesimtiti. Cat despre slogan, e treaba lor dar realitatea romaneasca e una si filmele americane alta – sper ca macar autorii sa constientizeze diferenta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.