TPU Blog

Iată câteva idei care te-ar putea ajuta să previi o agresiune sexuală:
  • Stabileşte limite – nimeni nu trebuie să atingă părțile tale intime și nimeni nu are dreptul să îţi ceară să îi atingi părţile intime
  • Nu permite unei alte persoane adulte să îţi facă poze în ipostaze indecente. De asemenea, nu îi trimite astfel de materiale, chiar dacă este o persoană pe care o cunoşti.
  • Învaţă să spui NU! Unii copii se simt incomod cu faptul că le spun oamenilor „nu”. E în regulă să îi ceri unui adult să plece, dacă se întâmplă ceva care simţi că este greşit. Dacă îţi este teamă de reacţia agresorului, atunci poţi inventa un motiv plauzibil.

Iată și ce NU trebuie să faci:

  • Un prădător sexual ţi-ar putea cere să păstrezi secretul referitor la abuz, însă doar pentru a se proteja pe sine. El face acest lucru într-un mod prietenos, cum ar fi: „Îmi place să mă joc cu tine, dar dacă spui altcuiva ce am jucat, nu mă vor lăsa să vin din nou”, sau poate fi o amenințare: „Acesta este secretul nostru. Dacă spui cuiva, îi voi spune că a fost ideea ta și vei avea mari necazuri! ” Nu ţine secret ceea ţi s-a întâmplat. Discută cu o persoană de încredere, sună la 116 111, scrie pe platforma online www.116111.ro sau în aplicația Happygraff!
  • Dacă se întâmplă să te confrunţi cu o astfel de situaţie, nu trebuie să îţi fie ruşine, nu este vina ta, chiar dacă pe moment nu ai ştiut cum să reacţionezi.
  • În mediul online, evită să discuţi cu persoane pe care nu le cunoşti, cu atât mai puţin să le oferi informaţii private despre tine. De asemenea, nu trimite imagini în ipostaze indecente sau mesaje (sexting) şi nu accepta propunerea să vă întâlniţi.

Pe lângă abuzul sexual există şi hărţuirea sexuală în spaţiul public. Iată ce poţi face în astfel de situaţii:

  • Ignoră hărțuitorul și îndepărtează-te fizic. Asigură-te că agresorul nu te urmărește, nu încearcă să se apropie de tine după ce ai ieșit din raza lui de acțiune. Adeseori, oamenii sunt tentați să răspundă agresorului, dar acest lucru poate duce la escaladarea situației și nu este ceea ce îți dorești cu adevărat.
  • Caută un loc public, cu mulți oameni și de preferință, cu persoane pe care le cunoști. Folosește limbajul expresiv al corpului. Păstrează-ți un aspect impunător – cu spatele drept, privirea înainte. Respiră adânc și mărește pasul.
  • Spune cuiva. Ține minte că nu ești vinovat/ă pentru ceea se întâmplă, iar modul în care te îmbraci nu justifică acest comportament nepotrivit la adresa ta.

Relațiile și comportamentul din viața de adult sunt modelate de experiențele din copilărie. Fiți atenți la semnele agresiunii sexuale asupra minorilor și adresați-le din timp.

Suntem rezultatul atingerilor trăite. Apără-te de cele nedorite. Apără-te de agresiunea sexuală. Sună la 116111! Scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro sau pe http://www.116111.ro (disponibil 24/7).

Află mai multe la https://www.116111.ro/AtingeriNedorite/!

            

TPU.ro susține campania “Atingeri nedorite”, organizată de Asociația Telefonul Copilului, cu sprijinul Ambasadei SUA în România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.