10 minuni geologice ale lumii

Uncategorized Add comments

Nu este persoana care sa nu cunoasca sintagma “cele 7 minuni ale lumii”. Insa, aici nu vorbim de minunile lumii antice, ci de cele pe care natura ni le ofera continuand sa ne impresioneze in fiecare zi. Va propun sa ne delectam privirea cu imagini ale unor rare si unice minuni geologice.

1. Valul (The Wave),  intre Arizona si Utah – USA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Granita intre cele 2 state este una naturala care impresioneaza prin forma si culoarea sa. Alcatuit din roca rosie, Valul asa cum este denumit, s-a format din dune de nisip vechi de 190 de milioane de ani, care cu timpul s-au transformat in roca. Aceasta formatiune mai putin cunoscuta populatiei este accesibila numai pe jos printr-o excursie de aproximativ 5 kilometri.

2. Canionul Antilopa (Antelope Canyon), Arizona – USA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cel mai vizitat si fotografiat canion din partea de sud-vest a Americii este Canionul Antilopei, situat in zona Navajo, Arizona. Acesta este format din 2 sectiuni de fante denumite “Canionul Antilopei de Sus” sau “ Fisura” si “Canionul Antilopei de Jos” sau “Tirbusonul”.

3. Marea Gaura Albastra (Great Blue Hole), Belize

 

 

 

 

 

 

 

Apartinand sistemulului de recife Lighthouse, Great Blue Hole se afla la aproximativ 100 de km tarmul orasului Belize. O gaura mare, aproape perfect circulara de aproximativ 400 de metri, este unul din locurile pe care orice scafandru l-ar adora. Apa este adanca de 145 de metri; adancime care da aceasta culoarea de albastru intens, formand astfel de structuri uimitoare cunoscute in lume ca „adancituri albastre”.

4. Pestera de Cristal a Gigantilor (Crystal Cave of the Giants), Mexic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gasite intr-o mina situata in sudul Chihuahua, Mexic, aceste cristale s-au format într-o peştera naturala. Cristalele spectaculoase inalte ca si pinii, si, in unele cazuri, mai mari in circumferinta decat acestia, sunt translucide cu diverse modele si forme incredibile. Pestera de cristal a fost descoperita in interiorul corpului de calcar care gazduieste minereuri de argint-zinc-plumb exploatate din mina.

5. Ochiul Saharei (Eye of the Sahara), Mauritania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aceasta forma de relief impresionanta din Mauritania, in sud-vestul desertului Sahara este atat de mare, incat se poate vedea din spatiu (aproximativ 50km diametru). Denumita structura Richat sau Ochiul Saharei – initial s-a considerat ca aceasta s-a format in urma unui impact cu un meteorit. Insa astazi geologii cred ca este un produs al eroziunii. Cauza formei sale circulare este inca un mister.

6. Pesterea lacului albastru (Blue Lake Cave), Brazilia

 

 

 

 

 

 

Regiunea Mato Grosso do Sul din Brazilia este cunoscuta pentru minunatele lacuri subterane: Gruta do Lago Azul, Gruta nu Mimoso, Aquário Natural. Cea mai faimoasa “Gruta do Lago Azul” (Pestera Blue Lake) este un monument al naturii al carui interior este format din stalactite, stalagmite si de un lac imens de culoare albastru. Frumusetea lacului este ceva impresionant si unic. Pestera Blue Lake are o mare varietate de formatiuni geologice, insa impresioneaza mai ales prin apa de culoare albastru a lacului.

7. Drumul pietruit al Gigantilor (Giants Causeway), Irlanda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O zona de aproximativ 40.000 de coloane de bazalt, Giants Causeway este un rezultat al unei vechi eruptii vulcanice. Situat pe coasta de nord-est a Irlandei de Nord, cele mai multe dintre coloanele sale sunt hexagonale, desi exista, de asemenea, unele cu patru, cinci, sapte si opt laturi. Cea mai inalta este de aproximativ 12 metri, iar lava solidificata de pe stanci poate atinge 28 de metri grosime in anumite locuri. Intr-un sondaj Radio Times din 2005, acest drum a fost numit ca fiind cea de-a 4 a minune naturala a Regatului Unit al Marii Britanii.

8. Poarta Infernului (Hell Gate), Turkmenistan

 

 

 

 

 

 

 

 

Denumita de localnici “Usa catre Iad” (Door to Hell), acest loc din Turkmenistan este situat in apropierea orasului Darvaz. Atunci cand geologii au forat dupa gaz, acum 35 de ani, brusc au gasit o pestera subterana, atat de mare,incat acoperea locul de forare, echipamentul, dar si locul de tabara. Nici unul nu a indraznit sa coboare datorita gazului acumulat, insa i-au dat foc, acesta arzand si astazi. Nimeni nu stie cate tone de gaz au fost consumate in tot acest timp, insa pare ca nu se mai termina.

9. Valul de piatra (Wave Rock), Australia

 

 

 

 

Wave Rock este o formatiune stancoasa naturala situata in vestul Australiei. Asa numitul Val este inalt de 15 m si lung de 110m. Un aspect al acestuia, rar observabil in fotografii este peretele de retinere a apei. Acesta urmeaza contururile si permite ca apa de ploaie sa fie colectata ca intr-un baraj. Acesta a fost construit în anul 1951 de catre Departamentul Lucrarilor Publice.

10. Chocolate Hills, Philippines

 

 

 

 

 

 

Situata in Bohol Filipine, aceasta formatiune geologica neobisnuita, este compusa din aproximativ 1000 de dealuri in forma de con, avand aproape aceeasi marime, intinzandu-se pe o suprafata de peste 50 de kilometri patrati. Exista mai multe ipoteze cu privire la formarea dealurilor. Cea mai recenta dintre ele afirma ca dealurile s-au format datorita unui vechi vulcan activ, care in timpul eruptiilor arunca blocuri de piatra imense, ce au fost acoperite de calcar.

Sursa: http://www.oddee.com/item_96619.aspx

30 Responses to “10 minuni geologice ale lumii”

 1. Comeandtellmesomething Says:

  Poarta Infernului (Hell Gate) s-a deschis cand m-am nascut eu.Pot pleca acasa oricand!

 2. Aero Says:

  Cool…Discovery Channel! 😀 or is it National Geographic?

 3. Ray Says:

  Foarte tare! 1, 3, 5 şi 8 mi se par cele mai intrigante.

 4. antitemepenet19191 Says:

  Admin? Are you alive? Sau aici nu raspunzi, sa ma intorc la “lista rusinii”?

 5. Apache Says:

  1 ) Foarte interesant articolul ….In canionul antilopa mi se pare ca s-a filmat filmul ,,127 hours,, !
  2) ..de obicei e o diferenta de o saptamana intre articole ….acum a fost de o zii !
  Sa aiba legatura cu faptul ca la articolul respectiv se facea un trolling de zile mari ?
  *stim raspunsul….*

 6. pepe Says:

  Gradina Zmeilor de pe Valea Almaşului în judeţul Sălaj
  http://unmunte.degetal.ro/Albume/Gradina%20Zmeilor/index.html

 7. 3dG Says:

  8 e ccel mai fain:)

 8. Antikrist Says:

  7. minecraft?

 9. Rawr Says:

  Îmi place ”Hell Gate”. La început chiar am crezut că e iadul. :))

 10. catrina Says:

  Ce om bogat sufleteste este cel care a putut sa strabata si sa vada aceste locuri. Il invidiez. Catrina

 11. adrian Says:

  interesant primeste un mail educatyv cand nu te astepty ………super

 12. Razvan Says:

  Frumos articol…m-a impresionat foarte mult mai ales Poarta Infernului,Ochiul Saharei, Marea Gaura Albastra si Valul din Arizona.
  Foarte bun articolul si sper sa mai fie postate articole stiintifice!

 13. Baloo Says:

  Foarte interesant articol.Peste o luna mai puneti ceva?

 14. MIHAIL Says:

  Foarte interesante, desi stiam de unele din ele.

 15. Andra Says:

  Sunt foarte interesante aceste locuri,dar unele sunt infricosatoare ca Poarta Infernului.Sunt frumoase si ciudate in acelasi timp si cred ca merita sa fie vazute.Mi-ar placea sa merg in Philippines,la Chocolate Hills.

 16. carol Says:

  mishto!!faine imaginile!!

 17. silverstar.ro Says:

  frumos , frumos

 18. silverstar4u.eu Says:

  excelent!!!

 19. yomisam Says:

  extraordinar , cea mai misto e the

 20. yomisam Says:

  great blue hole

 21. Sebastian IASI Says:

  As vrea sa fiu in fiecare loc, sa contemplu, sa admir ce a creat natura de milenii

 22. Grapheee Says:

  – Impresionante locuri. Mai ales Marea Gaură Albastră, dar e foarte frumos, să le vezi în realitate. Mulţumesc pentru postare.

  Şi scuze, pentru răspunsul întârziat.

 23. ByaFrumushyk Says:

  Foarte interesant articolul si educativ.

 24. me Says:

  foarte frumos!

 25. Afinutza Says:

  interesant articol,iar pozele sunt superbe:)

 26. just4me Says:

  Foarte frumos! Nu am cuvinte :X Felicitari pentru postare! :-BD

 27. Rodica Lupu Says:

  fOARTE INTERESANT.Multumesc mult!Sa mai vina si alte postari.

 28. machomen Says:

  Asa,da.Sa tot vezi minuni…………….

 29. olan maria paula Says:

  Multumesc, sunt foarte frumoase.

 30. Janina_Marilena Says:

  Pentru imaginea 4, cu pestera de cristale din Mexic, trebuie spus ca aceste crisale au forma paralelipipedica, de aceea au acea inclinatie pilonii, in functie de unghiul ascutit al paralelipipedului si oricat ai sparge o bucata din acel cristal, el se va divide mereu, pastrandu-si forma, oricat de mici ar fi bucatile.In Romania exista acest cristal, dar e de culoare alba.In copilarie ne jucam cu aceste cristale in Muntii Banatului.

Leave a Reply