| IngerasulMicutz a întrebat:

Spuneti-mi si mie lucrurile frumoase ale vietii...adica de ce sa meriti sa mai traiesti sau sa fii fericit cand lumea te uraste fara sa le faci nimic si stii ca esti o dezamagire.un nimeni? Si fiecare zi pare un cosmar si noaptea spui mereu,, Te rog nu te mai trezii,,? Si dimineata urmatoare...o iau de la capat.Totusi..daca te sinucizi ajungi in rai? Eu stiam ca nu ajungi in rai daca omori un om.
Nu cred ca am pus categoria corecta dar in fine.
Multumesc.

Răspuns Câştigător
| milan9 a răspuns:

În general, astfel de manifestări de "nelinişte", de "dezorientare" sunt stări foarte vulnerabile, şi indiferent de originea lor, trebuie să vezi în ele şi ocazia unei alte "aşezări" a "lucrurilor" esenţiale din viaţă, a priorităţilor, a valorilor, modul în care te raportezi la ceilalţi, modul în care te raportezi la Dumnezeu, aşteptările pe care le ai de la tine...

Într-o astfel de situaţie de lipsire de sens sau de dificultati este esenţial să cauţi sprijin moral. Nu sta aşa. Nu trebuie să îngădui nici o şansă pentru vreun gând al sinuciderii, nici în fanteziile şi nici în glumele tale.

Trebuie să fugi de un astfel de „început" de gândire, ca de sinuciderea însăşi, pentru că fiecare „început" de gând este ca o „toartă" pentru stări de mai târziu.

12 răspunsuri:
| Fatamuntilor a răspuns:

Ingeras micut,lucrurile frumoase ale vietii se gasesc in cele simple
Firul ierbii ce iese din pamant,o floare pe care o mirosi, oamenii simpli care iti zambesc, o carte care iti place
De fapt ce probleme ai? Ai probleme cu parintii? Te necajesc colegii tai?
Nu uita ca oricate probleme ai avea, uneori exista cai de rezolvare.
Ai acoperis deasupra capului? Si mancare pe masa? Ai parinti care sa aiba grija de tine?
Uite, http://nextstar.a1.ro/......id682.html fetita, ne da o lectie incredibila de viata, si nu uita ca inainte sa te plangi exista oameni mai putin favorizati ca tine
Ai grija de tine si iti spun ca sinuciderea nu este o solutie.

| IngerasulMicutz explică (pentru Fatamuntilor):

Multumesc.Frumos video.happy

| milan9 a răspuns:

Stările de depresie sunt inevitabile în viaţa oricărui om, dar ele se primesc cu maturitate, demnitate, curaj şi înţelepciune (fiecare astfel de stare vrea să ne avertizeze şi să ne repare lipsuri)!
Este vital să ceri şi sfatul unui duhovnic, al unui preot cu experienţă, de exemplu, dar într-un moment liniştit în care să aibă timp să-ţi asculte şi să-ţi înţeleagă bine dificultăţile afective.

Şi trebuie să te mulţumeşti cu paşii mici dar siguri şi definitivi, ai aflării răspunsurilor, la întrebări esenţiale ale vieţii...

| IngerasulMicutz explică (pentru milan9):

Imi este rusine sa le spun parintilor asta..se vor simtii oribil si vor crede ca este vina lor si altcuiva nu ii pot spune deoarece sunt in alta tara.De mai mult de un an am probleme cu depresia dar acum a inceput sa fie si mai rau.Si cat de,, tare as fi,, stiu ca intr-o zi ma voi da batuta.

| milan9 a răspuns:

Nu, nu te vei da batuta niciodata. Asta trebuie sa-ti repeti ca un ecou. Ecoul aspiratiilor tale trebuie sa fie mai credibil decat ecoul intentiilor diavolului... sad
Lupta de fapt a fiecarui om este o lupta cu pacatul, este o lupta cu moartea. Pentru ca iubim viata, si iubim promisiunile divine... happy

| danay72 a răspuns:

Viata e un dar de la Dumnezeu,iar faptul ca sunt persoane rautacioase in jurul tau, problema sunt ele, nu tu.Nu merita sa suferi din cauza unor astfel de oameni. Bucura-te de lucrurile frumoase ale vietii.De un zambet cald din partea cuiva drag, de compania unor persoane care chiar te iubesc si te apreciaza pentru ceea ce esti tu.Viaia nu se rezuma la cativa oamenii rautaciosi. Ignora-i si vei vedea ca vei fi mai bine.
Sper sa te ajute acest articol:
Să-mi pun capăt vieţii?
În fiecare an, milioane de tineri încearcă să-şi ia viaţa. Mii chiar reuşesc. Din cauza prevalenţei suicidului în rândul adolescenţilor, editorii revistei „Treziţi-vă!" sunt de părere că o analiză a acestui subiect este de importanţă vitală.
„IA-MI viaţa, căci mai bine este pentru mine să mor decât să trăiesc!" Cine a rostit aceste cuvinte? Cineva fără credinţă în Dumnezeu? Cineva care l-a părăsit pe Dumnezeu? Sau pe care Dumnezeu îl părăsise? Cine? Nimeni altul decât Iona, un bărbat fidel, dar care la un moment dat în viaţă a fost cuprins de amărăciune (Iona 4:3, Cornilescu, 1996). Biblia nu precizează dacă Iona era sau nu pe punctul de a-şi pune capăt zilelor. Cu toate acestea, rugămintea lui disperată dezvăluie o realitate tristă: chiar şi un slujitor al lui Dumnezeu poate fi cuprins de deznădejde (Psalmul 34:19).
Unii tineri sunt uneori cuprinşi de o disperare atât de mare, încât li se pare că nu mai au niciun motiv de a trăi. Ei ar putea împărtăşi sentimentele Laurei, o tânără de 16 ani, care spune: „Mă lupt cu depresia de ani de zile. Mă gândesc deseori să mă sinucid". Dacă şi tu cunoşti pe cineva care ţi-a spus că vrea să-şi pună capăt vieţii sau dacă tu însuţi ai avut astfel de gânduri, ce ai putea face? Înainte de toate, să vedem de ce apar gândurile suicidare.
Cauzele disperării
De ce ajung unii să se gândească la sinucidere? Motivele pot fi multiple. În primul rând, trăim „timpuri critice, cărora cu greu li se. . . face faţă", iar mulţi adolescenţi resimt presiunile vieţii cu o mai mare intensitate (2 Timotei 3:1). În al doilea rând, din cauza imperfecţiunii moştenite, unii pot ajunge să nutrească gânduri negative cu privire la propria persoană sau cu privire la lumea în care trăim (Romani 7:22–24). Uneori, astfel de trăiri pot apărea în urma unui abuz. În alte cazuri, poate fi vorba de o problemă de sănătate. Într-o anumită ţară, de pildă, peste 90% din cei ce s-au sinucis se pare că sufereau de o boală psihică.
Fireşte, nimeni nu e imun la probleme. Biblia spune că „toată creaţia continuă să geamă împreună şi să sufere împreună" (Romani 8:22). Nici tinerii nu sunt scutiţi. De fapt, tinerii pot fi profund afectaţi de unele evenimente triste din viaţa lor, cum ar fi:
▪ moartea unei rude, a unui prieten sau a animalului de companie,
▪ conflicte în familie,
▪ nereuşite la învăţătură,
▪ dezamăgire în dragoste,
▪ abuz (inclusiv fizic sau sexual).
Este adevărat, mai devreme sau mai târziu aproape toţi tinerii trec prin una dintre situaţiile tocmai menţionate. De ce reuşesc unii să depăşească astfel de perioade furtunoase din viaţă, iar alţii, nu? Potrivit specialiştilor, tinerii care renunţă la luptă se simt complet neajutoraţi şi deznădăjduiţi. Cu alte cuvinte, ei consideră că nu există nicio soluţie la problema lor şi că nu mai au nicio speranţă. „Cei mai mulţi dintre aceştia nu vor realmente să moară. Ei doar vor să nu mai sufere", a spus dr. Kathleen McCoy într-un interviu acordat revistei Treziţi-vă!
Nicio cale de scăpare?
Poate că ştii pe cineva care doreşte foarte mult „să nu mai sufere", atât de mult încât a şi spus că vrea să-şi pună capăt vieţii. Dacă aşa stau lucrurile, ce poţi face?
Dacă un prieten al tău este atât de tulburat, încât vrea să moară, încearcă să-l convingi să ceară ajutor. Apoi, indiferent de reacţia lui, vorbeşte cu un adult de încredere. Nu te îngrijora că ai să distrugi prietenia voastră. Vorbind cu altcineva despre problema sa, te dovedeşti „un tovarăş adevărat", care „s-a născut pentru ziua necazului" (Proverbele 17:17). S-ar putea chiar să-i salvezi viaţa prietenului tău!
Dar ce poţi face dacă tu însuţi ai astfel de gânduri? „Cere ajutor", îndeamnă dr. McCoy. „Spune-i cuiva ce simţi: unuia din părinţi, unei rude, unui prieten, unui profesor, unui pastor — cuiva căruia îi pasă de tine, care te va lua în serios, te va asculta şi îi va ajuta şi pe cei apropiaţi ţie să asculte ce ai de zis."
Nu ai nimic de pierdut dacă vorbeşti despre problemele tale, ci numai de câştigat. Gândeşte-te la următorul exemplu biblic. La un moment dat în viaţă, fidelul Iov a spus: „Sufletul meu este dezgustat de viaţă". Dar apoi a adăugat: „Voi da frâu liber plângerii mele, voi vorbi în amărăciunea sufletului meu!" (Iov 10:1). Iov era cuprins de disperare şi trebuia să vorbească cu cineva despre durerea lui. Vei găsi alinare dacă te vei destăinui şi tu unui prieten matur.
Creştinii care se simt deprimaţi mai au o sursă de încurajare: bătrânii de congregaţie (Iacov 5:14, 15). Bineînţeles, problemele nu dispar doar vorbind despre ele. Însă asta te-ar putea ajuta să le priveşti cu alţi ochi. Iar sprijinul demn de încredere al cuiva poate fi exact ceea ce-ţi trebuie pentru a găsi soluţii practice.
Lucrurile se schimbă
Când treci prin situaţii dificile, nu uita: Chiar dacă situaţia ţi se pare fără ieşire, cu timpul lucrurile se schimbă. Psalmistul David, care a ştiut ce înseamnă suferinţa, a spus în rugăciune: „M-am istovit suspinând; toată noaptea îmi scald patul, îmi umplu aşternutul cu lacrimi" (Psalmul 6:6). Totuşi, iată ce a mărturisit el în alt psalm: „Tu mi-ai schimbat jalea în dans" (Psalmul 30:11).
David ştia din proprie experienţă că necazurile vin şi pleacă. E-adevărat, unele pot părea copleşitoare, cel puţin pentru moment. Trebuie deci să ai răbdare. Lucrurile se schimbă, adesea în bine. Iar uneori pot lua o turnură la care nici nu te aştepţi. Alteori, îţi dai seama că reuşeşti să le faci faţă într-o manieră la care nu te-ai gândit. Trebuie să ştii că problemele nu rămân aşa pentru totdeauna (2 Corinteni 4:17).
Valoarea rugăciunii
Cea mai importantă formă de comunicare este rugăciunea. Te poţi ruga asemenea lui David, care a spus: „Cercetează-mă, o, Dumnezeule, şi cunoaşte-mi inima! Examinează-mă şi cunoaşte-mi gândurile tulburătoare, vezi dacă este în mine vreo cale ce provoacă durere şi condu-mă pe calea veşniciei!" (Psalmul 139:23, 24).
Rugăciunea nu este doar un sprijin psihologic, ci este un mijloc real de comunicare cu Tatăl tău ceresc, care doreşte ‘să-ţi verşi inima înaintea lui’ (Psalmul 62:8). Meditează la următoarele adevăruri despre Dumnezeu.
▪ El ştie ce anume te-a descurajat atât de mult (Psalmul 103:14).
▪ Te cunoaşte mai bine decât te cunoşti tu însuţi (1 Ioan 3:20).
▪ ‘Se interesează de tine’ (1 Petru 5:7).
▪ În lumea nouă, Dumnezeu „va şterge orice lacrimă" din ochii tăi (Revelaţia 21:4).
Când cauza este depresia
Aşa cum s-a menţionat mai înainte, gândurile suicidare sunt cauzate adesea de anumite boli. Dacă şi tu ai o astfel de problemă, să nu-ţi fie ruşine să ceri ajutor. Isus a afirmat că cei ce suferă au nevoie de medic (Matei 9:12). Vestea bună este că multe boli pot fi tratate. Iar în urma tratamentului te vei simţi mult mai bine!
Biblia promite că, în lumea nouă pe care o va aduce Dumnezeu, „niciun locuitor nu va spune: «Sunt bolnav»" (Isaia 33:24). Între timp, fă tot posibilul să înfrunţi vicisitudinile vieţii. Heidi, care locuieşte în Germania, chiar asta a făcut. „Uneori, depresia era atât de apăsătoare, încât îmi doream pur şi simplu să mor. Acum însă duc din nou o viaţă normală pentru că am perseverat în rugăciune şi am urmat un tratament", mărturiseşte ea. Şi tu te poţi bucura de aceleaşi rezultate!
Într-un articol viitor de la rubrica „Tinerii se întreabă" se va vorbi despre cum poate un tânăr să facă faţă morţii fratelui sau surorii lui care s-a sinucis
[Note de subsol]
Şi Rebeca, Moise, Ilie şi Iov au dat glas unor frământări asemănătoare (Geneza 25:22; 27:46; Numerele 11:15; 1 Regi 19:4; Iov 3:21; 14:13).
Numele din acest articol au fost schimbate.
Este demn de reţinut, totuşi, că majoritatea tinerilor care suferă de o boală psihică nu se sinucid.
Pentru informaţii suplimentare, vezi seria de articole „Ajutor pentru adolescenţii depresivi", apărută în Treziţi-vă! din 8 septembrie 2001, şi seria „Să înţelegem tulburările de dispoziţie", apărută în Treziţi-vă! din 8 ianuarie 2004.
MEDITEAZĂ LA ACESTE ÎNTREBĂRI
▪ S-a spus că sinuciderea nu rezolvă problemele, ci doar le pune pe umerii altora. În ce sens?
▪ Cu cine ai putea vorbi când te simţi deznădăjduit?
[Chenarul/Fotografia de la pagina 29]
PENTRU PĂRINŢI
În unele părţi ale lumii, fenomenul suicidului în rândul adolescenţilor este îngrijorător de răspândit. În Statele Unite, de pildă, sinuciderea este a treia cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 25 de ani, iar numărul sinuciderilor în rândul copiilor cu vârsta între 10 şi 14 ani s-a dublat în ultimele două decenii. Cei mai expuşi riscului sunt tinerii care suferă de o tulburare mintală, cei ce au antecedente familiale de suicid şi cei ce au mai încercat să se sinucidă. Iată câteva semne de avertizare care ar putea indica faptul că un tânăr se gândeşte să-şi ia viaţa:
▪ se izolează de familie şi de prieteni,
▪ nu mai are aceleaşi obiceiuri alimentare şi de somn,
▪ îşi pierde interesul faţă de activităţi care odinioară îi plăceau,
▪ prezintă schimbări vizibile în personalitate,
▪ se droghează sau consumă în exces alcool,
▪ renunţă la obiecte pe care înainte le preţuia,
▪ vorbeşte despre moarte sau îl preocupă subiecte ce au legătură cu moartea.
Dr. Kathleen McCoy a afirmat că una dintre cele mai mari greşeli pe care le poate face un părinte este să ignore semnele de avertizare. „Nimeni nu vrea să creadă că ceva e în neregulă cu copilul lui. De aceea, unii părinţii refuză să acorde atenţie acestor manifestări. Ei îşi spun: «E într-o pasă proastă», «O să-i treacă» sau «A dramatizat mereu situaţia». O astfel de gândire e periculoasă. Toate ameninţările trebuie luate în serios!", avertizează dr. McCoy.
Să nu vă fie ruşine să cereţi ajutor pentru fiul sau fiica voastră dacă suferă de depresie gravă ori de o altă tulburare mintală. Iar dacă suspectaţi că fiul vostru adolescent intenţionează să-şi ia viaţa, întrebaţi-l cu privire la intenţiile sale. Unii cred că, dacă vorbeşti cu el despre sinucidere, îl încurajezi să treacă la fapte. Această concepţie este falsă. Mulţi tineri se simt uşuraţi când părinţii abordează subiectul. Prin urmare, dacă copilul vostru recunoaşte că s-a gândit la sinucidere, încercaţi să aflaţi dacă a şi pus la cale un plan şi, dacă da, cât de detaliat este acest plan. Cu cât planul este mai detaliat, cu atât mai repede trebuie să interveniţi.
Nu trageţi concluzia că depresia va dispărea de la sine. Şi chiar dacă pare că a trecut, să nu credeţi că problema s-a rezolvat. Unii specialişti sunt de părere că acesta este cel mai critic moment. De ce? „Un adolescent care trece printr-un episod de depresie gravă nu are suficientă putere pentru a-şi duce la îndeplinire gândurile suicidare", afirmă dr. McCoy. „Când însă episodul trece, adolescentul are puterea de a-şi transpune gândurile în fapte."
Este într-adevăr tragic că unii tineri cuprinşi de disperare se gândesc să-şi pună capăt vieţii. Luând în seamă semnele de avertizare şi reacţionând la ele, părinţii şi alţi adulţi iubitori ‘vorbesc consolator sufletelor deprimate’ şi sunt un loc de refugiu pentru tineri (1 Tesaloniceni 5:14).
[Notă de subsol]
Specialiştii avertizează asupra unui alt factor ce sporeşte riscul sinuciderii: prezenţa în casă a medicamentelor eliberate cu prescripţie medicală şi care, luate în cantităţi mari, pot fi letale, precum şi prezenţa armelor de foc încărcate, la care are acces oricine. Privitor la ultimul aspect, Fundaţia Americană pentru Prevenirea Suicidului precizează: „Deşi majoritatea posesorilor de arme spun că au în locuinţă o armă de foc pentru «protecţie» sau «autoapărare», 83% din decesele prin împuşcare înregistrate în aceste locuinţe sunt în realitate sinucideri, victima fiind adesea altcineva decât posesorul armei".
[Legenda fotografiei de la pagina 28]
Cea mai importantă formă de comunicare este rugăciunea
Pe situl jw.org sectiunea adolescenti poti gasi articole utile.

| sappy a răspuns (pentru danay72):

Cand intalnesti oameni ca tine iti dai seama cat de viu esti si ca altii traiesc in minciuna si sunt mai morti ca tine fara sa-si dea seama! Felicitari, poate o sa-ti dai seama ca esti manipulat inainte sa incerci sa faci acelasi lucru cu altcineva!

| danay72 a răspuns (pentru sappy):

Nu incerc sa manipulez pe nimeni, dar sa il ajut, da.E o persoana care trece printr-un moment greu, e normal sa caut articole care ii pot fi de folos. Daca as fi in aceasta situatie, m-as bucura ca cineva sa imi ofere indrumare si sa ma ajute.

| IngerasulMicutz explică (pentru danay72):

Multumesc, daca puteam sa dau doua fundite iti dadeam si tie.

| cristimihailov a răspuns:

Personal mi se pare ca a fii nefericit(a) este alegere personala. A fii fericit(a) este alegerea ta personala.

Daca tii neaparat sa gasesti o motivatie in ceea ce faci, atunci arata-le la toti ca tu poti fii fericit(a).

Dar cu timpul o sa intelegi ca lumea nu conteaza. Si ca ea te vede asa cum te vezi tu insati.

Poti sa schimbi asta, schimband cercul de prieteni, practicand un sport, un dans, un aerobic prin care sa intelegi ca poti sa fii oricine vrei. Daca vrei si daca iei actiune.

Un ajutor de la un psiholog ar fi si mai indicat pentru a putea trece rapid peste aceasta etapa de depresie si pentru a te bucura de viata.

| DjSheepyOfficial a răspuns:

Bucura-te ca nu esti bolnav/a doamen fereste si nu stai intr-un scaun cu rotile sau doamne fereste mai stiu eu cum. Viata este frumoasa fale in cuda celor ca re nu te suprta si arata-le ca nu te dai batut/a. Nu vei ajunge in rai dac te sinucizi. Bucura-te de viata ca este scurta si frumoasa

| Kiskiri a răspuns:

Parerea mea, e sa nu mai fi asa pesimist(a) si sa te bucuri de viata, iti petreci timpul cu prietenii, familia, si sa fii fericit(a) tot timpul, iar cei care te urasc, o fac din invidie, probabil tu ai ceva ce ei nu au, asa ca fa-le in ciuda.