| xchgdt a întrebat:

Am si eu nevoie mare de ajutor sad Maine dau examenu si vreau sa stiu si eu ce intrebari se pun sau nu stiu ca sa aflu predicatu ( verbal si nominal); complementul ( tot ); atributul; adjectivul si verbul.

Multumesc anticipat sad!

2 răspunsuri:
| beautifulkiss a răspuns:

La predicat nu pui o intrebare,predicatul reprezinta o actiune:merge,sta,doarme,canta etc.
Predicatul nominal este format dintr-un nume predicativ si un verb copulativ,deci daca e format dintr-un verb copulativ si nume predicativ atunci este predicat nominal.Un exemplu:Mama pare palida.
E posibil sa te incurci la verbul "a fi". Daca il poti inlocui cu exista,se afla este PV iar daca nu atunci e PN.
Exemplu:El este(se afla)aici atunci este e PV.El este trist(nu poti inlocuo cu exista/se afla deci e PN).
Complementul direct are ca intrebaritonguee cine? ce?,CI.:de la cine,de la ce,de ce,cu cine,cu ce,cui,multumita cui,gratie cui,datorita cui?,C de timp:Cand? de cand? pana cand? cat timp?,C de loc:unde>de unde? pana unde? incotro?,C de mod:cum? in ce fel? cat?,C de cauza:din ce cauza? din ce pricina? C de scop:Cu ce scop? in ce scop?,atributul:pe care? care?,adjectivul se acorda in gen, numar si caz cu substantivul determinat:carte frumoasa, copil vesel, ochi albastri etc iar verbul e la fel usor de recunoscut, arata o actiune.Trebuie sa repeti si verbul la modurile personale si nepersonale.
La modurile personale:indicativ,imperativ,conditional optativ si conjunctiv iar la modurile nepersonale:infinitiv(forma din dictionar:a manca,a canta,a merge),gerunziu(cu "ind" si "and":cantand,mancand,mergand,muncind),participiu:scris,mancat,citit,facut si supin(cu ajutorul prepozitiilor):de citit, la cules, de scris, pentru scris, la mancat.
Numai bine si mult succes la examen.

| sowhatt a răspuns:

Predicatul verbal e evident.
Predivatul nominal:Este frumoasa fundita?(Este frumoasa-predicatul nominal)aici nu ai o intrebare anume, vezi daca se poate inlocui cu un alt verb, ex:exista, se afla. Daca se poate inlocui este verbal daca nu, nominal;
Complementul direct: ce?; pe cine?
Complementul indirect: al cui? cui? despre ce? despre cine? pentru ce? pentru cine? etc.
Complementul circ. de mod:cum?
Complementul circ. de timp:cand?
Complementul circ. de loc:unde?
Atributul:ce fel de? care?
El poate fi de mai multe feluri il vezi prin ce este exprimat:subst. adj. pron.
Adjectivul:ce fel de?:mare, mic, frumos urat, cam astea sunt adjective...tre sa le sti pe astea.
Verbul nu are intrebare el exprima o actiune.ex:mananc, dorm, conduc.
Sper ca ti-am fost de ajutor! fundita?