Ai şi tu o întrebare ? Pune-o aici
 
2817527intrebari
Ultimele intrebari
Cupio.ro
Twitter
micşorează boxul
Categorii
micşorează boxul
Blogul tău poate ajuta
TRAFIC
16 Dec
SATI 293.349AFISARI
152.035VIZITE
137.179V. UNICI
15 Noiembrie 2010
Ochiialbastrii intreaba:

Nu inteleg ce trebuie sa fac nu vreau sa`mi faceti tema vreau sa`mi explicatithinking sunt mai multe tipuri de regionalisme sau ceIdntificati tipul urmatoarelor regionalisme : sterin etcccc.

~~|~~popup_invalid_category~~|~~


Urmareste intrebarea Adauga la favorite
Ce nota dai intrebarii?
 • Raspuns castigator
  15 Noiembrie 2010 20:22
  ßömþŌʼnįĶ a răspuns:

  Regionalismele sunt fapte de limba (fonetice morfologice, sintactice sau lexicale) specifice graiului dintr-o anumita zona geografica a tarii.
  "Regional" & "popular" repezinta categorii distincte: prima se defineste pe baza criteriului "geografic"(regional se opune in general), ia a doua se defineste pe baza criteriului "sociocultural" ("popular" se opune lui "literar"); spre deosebire de reginalisme, folosite numai in anumite zone, elementele populare sunt intrebuintate pe tot teritoriul tarii, indeosebi de vorbitorii cu un grad mai redusde instructie.
  * Dupa nivelul limbii la care se manifesta, regionalismele se clasifica astfel:
  a) regionalisme fonetice: hier, hire, chiatra, ghine (fier, fire, piatra, bine)
  b) regionalisme gramaticale (forme gramaticale specifice anumitor arii geografice): oi merge, a face (voi merge, va face), in Moldova; lucra, manca (lucreaza, mananca), in Transilvania; asta, aia, astia (acesta, aceea, acestia), in Muntenia;
  c) regionalisme lexicale (cuvinte care cunosc o circulatie limitata, in principiu o anumita arie geografica): moldovenisme- omat (zapada), papusoi (porumb), colb (praf); ardelenisme- coparseu (sicriu), paparada (omleta), clop (palarie); muntenisme- nitel (putin), pacla (ceata), lele (matusa);
  d) regionalisme semantice (sensuri diferite ale aceluias cuvant, repatizate pe arii dialectale; de exemplu, ginere are, in aria nordica, sensul "ginere", pe cand in sud are & sensul "mire").
  Anumite regionalisme prezinta conservari ale unor fonetisme arhaice, precum formele etimologice cu â in locul diftongului âi, in cuvinte de origine latina: câne, mâne, pâne.
  Din punct de vedere stilistic, regionalismul are, ca & arhaimul, o functie de evocare ori de caracterizare a vorbirii personajelor in mod intamplator sau intentionat.
  Daca examinam limba scriitorilor din a doua jumatate a secolului trecut, se constata ca folosirea regionalismelor vizeaza efecte estetice, atat in planul personajelor, cat & in acela al autorului. Regionalismele...

 • 1 răspuns RSS raspunsuri)
 • 9 Ianuarie 2014 10:36
  GabryeluL a răspuns:
  Aceeasi tema o am si eu, esti in clasa a 7-a?