| Chocolate a întrebat:

Nu inteleg ceva! De ce scrieti cuvintele cu Î din I in mijlocul cuvintelor in loc de Î din A? nu inteleg...gramatica a fosr schimbata de mult. Î >---asta se pune doar la inceputul si sfarsitul cuvantului, in mijloc doar atunci cand se afla inaintea cuvantului un prefix : "ne" neÎimbracat, neÎmpadurit, sau mai stiu eu...tot vad cum scriu toti: cÎt, batrÎn, tÎnar, SÎnt.[etc] fratilor, nu era in gramatica limbii romane ca se scrie cu >asta--- Â? tot nu pricep.

5 răspunsuri:
| Chocolate explică:

NeÎmbracat*

| adinaciosescu a răspuns:

Cati ani ai daca nu te superi?

| adinaciosescu a răspuns:

Cati ani ai daca nu te superi? Eu de exemplu am invatat sa scriu cu i, nu cu i din a, dar am doi copii la scoala si m-am adaptat din mers, dar sa nu crezi ca a fost usor tinand cont ca noi am invatat cu totul altfel.Si am 40 de ani.Crezi ca pe cei mai in varsta mai poti sa-i schimbi acum?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu am invatat in sfarsit sa scriu cu Î din A, dar la scoala am invatat sa scriu cu Î din I si, mi-a fost greu sa ma dezobisnuiesc. La fel "sunt", am invatat "sint"! Nu este usor sa schimbi dupa 30-35 de ani de cand ai terminat liceul si sa inveti sa scrii altfel. Probabil ca cei care inca mai scriu asa, sunt de varsta mea si nici nu au observat ca s-a schimbat ceva, sau scriu asa cum au invatat si le este mai usor, sau inca nu au reusit sa se acomodeze. Trebuie sa fii toleranta si sa te fi gandit inainte de a ne "certa" ca nu poate sa scrie asa un tanar care acum este in scoala, doar un adult... foarte adult happy

| mihaicro a răspuns:

Limba română corectă şi naturală se scrie cu "Î din I" şi "sînt". Schimbarea ortografiei din 1993 a fost făcută la comandă politică, iar lingviştii s-au opus în marea lor majoritate pentru că prin această măsură nepractică şi ilogică:

1) s-a complicat scrisul (sunetul Î se scrie cu două litere diferite, Î şi Â). Toate celelalte sunete din limba română au fiecare alocată cîte o singură literă, deci este absurd să se facă o exccepţie pentru sunetul Î.

2) s-a încetinit vorbirea ("sunt" nu este un cuvînt românesc şi se pronunţă mai greu decît cuvîntul românesc "sînt", de aceea 90% dintre români folosesc "sînt" în vorbire)

Româna trebuie să fie o limbă practică, uşor de scris şi de vorbit, de aceea cine vrea să folosească o limbă modernă trebuie să scrie cu "Î din I" şi "sînt".

Mult mai multe detalii despre de ce trebuie scris cu "Î din I" şi "sînt", ca şi despre adevăratul motiv (comunist) de schimbare a ortografiei se pot afla de pe forumul Softpedia:

http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=454379