| adiciujr a întrebat:

Trebuie să fac un proiect despre România, trebuie să scriu despre: tradiții și obiceiuri, folclor, portul popular...
Știe cineva unde pot citi despre toate astea?

Răspuns Câştigător
| Husqvarna a răspuns:

Poftim, sper că ţi-am fost de ajutor:
Pentru ca suntem un popor credincios, de vreo 2.000 de ani, majoritatea traditiilor si obiceiurilor romanesti relationeaza cu sarbatori relogioase.Varietatea traditiilor si obiceiurilor se datoreaza si trecutului zbuciumat pe care l-am avut, alaturi de cei care au venit in tara noastra si s-au indragostit atat de mult de ea incat s-au stabilit aici, si-au imtemeiat familii, au adus cu ei datini si obiceiuri de aici au rezultat un mozaic de traditii. Tote sarbatorile romanesti sunt insotite de obiceiuri si ritualuri care ne umplu sufletul de bucurie.Colindatorii, cozonacii si carnatii afumati in casa ne vestesc sarbatoarea Craciunului sine pregatesc spre a ne putea bucura de ea mai bine.Traditia Ignatului, a porcului taiat in ograda, cu savurarea pomenii, se pastreaza si azi.Copii plecati la orase, revin la parinti, la tara, pentru a se bucura impreuna de obicei.Dar nu ne putem imagina Craciunul nici bradul impodobit, fara cadouri si fara bucuria zapezii. Mirosul de pasca, drobul de miel si ouale inrosite care se ciocnesc de Pasti ne fac sa intram in spiritual sarbatorii Pascale si sa ne bucuram cu adevart de Invierea Domnului, dupa ce am postit pana in Vinerea Patimilor.
Folclorul românesc reprezintă totalitatea creațiilor culturii spirituale românești[necesită citare]. Sintagma se referă la producțiile etniilor vorbitoare de limba română în toate dialectele ei (majoritar dacoromân, dar și aromân, meglenoromân și istroromân), semnalate în interiorul granițelor românești. Urmărind firul istoriei, folclorul Românilor include și creațiile atribuite etniilor premergătoare populației românești (traco-daci și presupușii proto-români, în situația în care nu există izvoare istorice care să ateste o populație la nord de Dunăre în Evul mediu timpuriu, până în mileniul doi al erei creștine). Portul popular românesc îndeplinește caracteristici asemănătoare cu cel al popoarelor din Peninsula Balcanică, diferențele fiind cele ce amănunte decorative și colorit. Pe parcursul anilor structura și componentele costumului popular românesc și-au păstrat nealterate caracteristicile esențiale. Confecționarea costumului popular românesc a pornit de la materii prime produse în gospodăriile țăranilor dar a evoluat odată cu trecerea timpului. Portul popular are aceeași structură pe tot teritoriul țării dar se deosebește de la o regiune la alta prin amănunte cum ar fi croiul, forma și culoarea.

3 răspunsuri:
| Husqvarna a răspuns:

Pentru ca suntem un popor credincios, de vreo 2.000 de ani, majoritatea traditiilor si obiceiurilor romanesti relationeaza cu sarbatori relogioase.Varietatea traditiilor si obiceiurilor se datoreaza si trecutului zbuciumat pe care l-am avut, alaturi de cei care au venit in tara noastra si s-au indragostit atat de mult de ea incat s-au stabilit aici, si-au imtemeiat familii, au adus cu ei datini si obiceiuri de aici au rezultat un mozaic de traditii.Tote sarbatorile romanesti sunt insotite de obiceiuri si ritualuri care ne umplu sufletul de bucurie.Colindatorii, cozonacii si carnatii afumati in casa ne vestesc sarbatoarea Craciunului sine pregatesc spre a ne putea bucura de ea mai bine.Traditia Ignatului, a porcului taiat in ograda, cu savurarea pomenii, se pastreaza si azi.Copii plecati la orase, revin la parinti, la tara, pentru a se bucura impreuna de obicei.Dar nu ne putem imagina Craciunul nici bradul impodobit, fara cadouri si fara bucuria zapezii. Mirosul de pasca, drobul de miel si ouale inrosite care se ciocnesc de Pasti ne fac sa intram in spiritual sarbatorii Pascale si sa ne bucuram cu adevart de Invierea Domnului, dupa ce am postit pana in Vinerea Patimilor.Folclorul românesc reprezintă totalitatea creațiilor culturii spirituale românești[necesită citare]. Sintagma se referă la producțiile etniilor vorbitoare de limba română în toate dialectele ei (majoritar dacoromân, dar și aromân, meglenoromân și istroromân), semnalate în interiorul granițelor românești. Urmărind firul istoriei, folclorul Românilor include și creațiile atribuite etniilor premergătoare populației românești (traco-daci și presupușii proto-români, în situația în care nu există izvoare istorice care să ateste o populație la nord de Dunăre în Evul mediu timpuriu, până în mileniul doi al erei creștine). Portul popular reprezintă una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor, pe baza lui realizându-se numeroase cercetări: geneza istorică şi etapele principale de evoluţie, formele contemporane şi aria de răspândire, originalitatea sa în raport cu portul altor popoare, contribuţia lui în procesul de geneză al unui popor.

----=> Ţi-am făcut doar un scurt rezumat. Dar, dacă nu îţi convine caută-le despărţit.
Ex: Prima dată caută tradiţii şi obiceiuri şi după celelalte şi le combini. Sper că te-am ajutat, succes!

| Anonimus13579 a răspuns:

Găsesti pe net. Scrie Romania traditii si obiceiuri si ce mai ai nevoie si o sa gasesti

| Anonimus13579 a răspuns:

Încearcă pe net