| burhanbei a întrebat:

Salve TPU. cineva cu experienta si competenta referitor la izolatii ar fi printre voi?
deci, am izolat in interior o camera a apartamentului (sufrageria) cu polistiren de 10. astazi am fost contactat de la asociatia de proprietari cu informatia ca se va izola pe exterior blocul cu 30% din partea primariei ca si costuri.
intrebarea mea:aplicand izolatie pe exterior si pe peretele deja izolat pe interior, pot aparea probleme in viitor sau creste eficenta termica a intreg apartamentului?

20 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Izolatia exterioara este de preferat celei interioare, insa nu este nici o problema daca vor fi izolate ambele. Peretele blocului nu este un organism viu, deci nu are nevoie sa respire, respiratia peretilor este o tampenie inventata de habarnisti, lipsita de orice argument logic.
Igrasia, bacteriile si mucegaiul apar mai degraba in incaperile neizolate, neaerisite si incalzite cu intermitenta, cine isi aminteste anii '80 stie despre ce vorbesc.
In privinta pericolului de incendiu, polistirenul nu are proprietati ignifuge deosebite, dar nici nu arde, poti testa singur asta. Vei vedea ca acesta se topeste la foc, dar nu arde el insusi, spre deosebire de tamplarie sau de mobila, de exemplu, la care nu a renuntat nimeni din acest motiv.
Eu inca nu am auzit ca in vreo tara polistirenul sa fie dat jos de pe cladiri, poate pentru inlocuire cu materiale mai eficiente, ceea ce e cu totul altceva. Ba chiar cunosc o familie in Austria care a primit subventie de la Primarie pentru izolarea casei cu polistiren, cu conditia ca grosimea acestuia sa fie de minim 17 cm. A cataloga izolatia cu polistiren ca fiind "o solutie foarte proasta" arata clar tendinta noastra de a exagera si de a interpreta dupa bunul plac anumite argumente. De acord ca exista si solutii mai bune din anumite puncte de vedere, insa de aici si pana la a considera foarte proasta solutia polistirenului e cale lunga.

| DigiMind a răspuns (pentru regis):

Draga Regis, instalatia de climatizare trebuie sa incalzeasca aerul din ambient, nu peretiiwinking Deci, izolatia interioara este mai indicata.

| regis a răspuns (pentru DigiMind):

Nu sunt de acord ca trebuie incalzit doar aerul. Daca incalzesti si peretii, inertia termica a apartamentului creste semnificativ, ceea ce inseamna ca temperatura va ramane cat de cat constanta chiar si atunci cand aerisesti, atunci cand apare o pana de curent sau de gaz sau cand pur si simplu folosesti centrala un timp indelungat pentru apa calda. Izolatia interioara este insa foarte indicata pentru casele de vacanta sau in general pentru cladirile care nu sunt locuite 24 din 24.

| Hombre a răspuns:

Este un surplus termic daca se face si pe exterior si iti creste surplusul termic la intregul apartament, atat caldura vara cat si raceala iarna vine din exterior. Se exclude in totalitate fenomenul de condens si aparitia mucegaiului ( nu te mai lua dupa toti neaveniti). Fata de perioada cand nu aveai izolat deloc randamentul de pastrarea calduri in interior creste la valoarea de aprox 40% (functie de intemperii, adica frigul de afara) si tot la aceasta valoare faci economie daca folosesti sursa ta de caldura. Asa am eu la mine numai ca la interior am polistiren de 3cm si sunt foarte multumit.
Fenomenul de condens apare acolo unde se intalneste extremele rece cu cald si totodata apare si mucegaiul (care de fapt este o ciuperca). In situatia izolari termice acest fenomen dispare.

| AtelierDeReparatUseriTPUdefecti a răspuns (pentru Hombre):

La 10 mm pe interior, plus 10 pe exterior, o sa aiba izolat de-a dreptul fonic sufrageria laughing Poate sa se certe linistit, nu o sa-l mai auda nimeni laughing
Aud totusi pareri ciudate pe aici, cum ca izolatia pe ambele parti ale unui perete nu ar afecta transferul de umiditate din atmosfera. Nu este adevarat! Peretii din zidarie sunt microporosi, iar particolele de apa nu mai pot scapa in conditiile in care are pereti dublu izolati. O sa faca condens excesiv, si ceva miros greu, de apa statuta, din cauza depunerilor de apa pe suprafata interioara a peretilor sufrageriei. O instalatie de dezumidificare va fi absolut necesara, daca nu vrei sa stai mai tot timpul cu geamul deschis sa aerisesti. dar termic, va fi tandy pe mandy... o izolatie exterioara e suficienta, doua sunt inutile, ma rog...

| Hombre a răspuns (pentru AtelierDeReparatUseriTPUdefecti):

Tu ai dreptate partial mai barcagiule, numai ca el la apartament are doar fatada izolata. In ceea ce priveste exesul de umiditate in interior cel mai mult se face prin respiraitie, plus eventual plante. In cazul acesta sunt mai multe variante, fie isi monteaza pe tocul (rama) fererestrelor aierisitoare care se deschid si inchid automat functie de nivelul de umiditate din interior, ( sunt simple si usor de montat) Instalatia de dezumificare cum ai spus tu (dar e mai scumpa) sau isi face guri de aierisire 15x15 cm, actionare manuala, sau pur si simplu aierisire cu fereastra cand constata o incarcatura de umezeala.Condes in situatia de fata poate face NUAI CAND AFARA E FOARTE FRIG SI DOAR PE STICLA DE LA FEREASTRA, IN REST EXCLUS.

| Hombre a răspuns (pentru Hombre):

Apropo de aerisire, eu o fac zinic dimineata prin ferestre cum de altfel este indicat indiferent de situatie aierisirea camerei dupa fiecare noapte, la mine e tabu chestia asta.

| regis a răspuns (pentru AtelierDeReparatUseriTPUdefecti):

Domnule inginer, ai inteles gresit. Nu a spus nimeni ca izolatia pe ambele parti nu afecteaza transferul de umiditate, ci ca acest transfer NU ESTE NECESAR. De altfel vaporii de apa nu pot trece nici prin izolatia exterioara, deci transferul oricum nu se poate produce. In privinta condensului, acesta nu se poate produce decat la intalnirea unui corp rece, iar un perete izolat pe ambele parti nu va fi niciodata rece. Condensul apare tocmai pe peretii neizolati.
Instalatia de dezumidificare este necesara numai si numai acolo unde umiditatea este excesiva, ori gradul de umiditate nu depinde de izolatie, pentru ca izolarea NU PRODUCE ea insasi vapori de apa. S-ar putea ca in lipsa unor surse de umiditate aerul sa fie chiar prea uscat si sa fie nevoie de umidificatoare, insa repet, este o alta discutie, fara legatura cu dubla izolare.
O izolatie exterioara este intr-adevar suficienta, e greu sa spui ca doua sunt inutile (pentru ca deja vorbim de 20 de cm de izolatie, in loc de 10), dar e de-a dreptul absurd sa spui ca sunt daunatoare.

| relian a răspuns (pentru AtelierDeReparatUseriTPUdefecti):

Scuze ca intrevin, dar dupa tine daca ai interiorul din caramida sau beton, gata s-a dus umiditeatea din aer sau ce voiai sa spui?laughing nu am stiut ca peretii din c aramida sau beton absorb umezeala din aer, asta e ceva nou laughing Aerul intr-o camera, intr-o casa circula, indiferent cat de bine este izolata termic.Deci daca aerul care circula este umed aia e poate fi umed indiferent ce izolatie ai.Dar ca idee,te asigur ca izolarea la interior,peste care se pune rigips este maul mai aborbant decat caramida sau betonul tau. Izolatia la exterior nu-i buna nici in Italia,in RO nici sa nu te gandesti la asa ceva,desi oamenii nu gandesc,ei ce vad la altii aia fac,ca asa se face,sau ca asa au facut alti, eu de ce sa fac altfel laughing
Poti sa aduci ceva rgumente la ce ai spus, ca izolarea la exterior e mai buna? Arata, explica de ce afirmi asta?
Ia luat din spatiu ce anume? Trei lulele aia ia luat, dar omu va economisi foarte mult, aia e tot ce conteaza.Referitor la condens n-o sa mai aibe asa ceva niciodata laughing asta sa retii, iar daca nu vrei fa proba, ar fi avut condens la greu daca ar fi facut cum spui tu la exterior.Sa mentii peretii calzi, care aia din beton sau caramida?
Dar tu ai idee ce inseamna sa mentii un perete de beton cald? Ai idee cat trebuie sa incalzesti si cat te costa? Pfff nu stiu unia vorbiti doar asa sa va aflati in treaba sau de ce? Omu daca ar face ce spui tu nu iar ajunge toti banii cei face sa-i dea pe caldura.
Eu locuiesc intr-o tara unde totu se face cum am spus, nu exista condens, dar nu trebuie sa vezi asta practic, pur si simplu sunt chestii simple de fizica.In sf astept ceva explicatii la ce ai afirmat tu, asta daca se poate.

| relian a răspuns:

Pt Romania eu as recomanda izolarea interioara asa cum ai procedat tu.Dar trebuie sa stii cum sa izolezi. Izolarea se faci aplicand acel polistiren ce spui tu lipit de perete iar placile lipite f bine una de alta.De ce? Pt ca nu cumva sa existe spatii goale cu aer care savina apoi in comntact cu aerul din camera ta. Izolind in acest fel peste vei aplica foi de rigips si apoi zugravesti.Ce se intimpla? Zidul indiferent cit de rece este sau cit sar raci nu va ajunge raceala la rigipsul tau.Si ca urmare tu vei avea pereti calzimaimereu.Ce se intimpla cind izolam la exterior? In Romania cum frigul este la el acasa si romanii nu au sisteme de incalzire f bune si nu incalzesc locuinta toatal si nici permanent atunci zidurile in interior nu se vor incalzi mai niciodata, ele radiind mereu rece catre aerul din interior.Cam asa sta treaba, de aia este mai eficienta o izolare la interior.Si mai bine este sa ai izolat si afara si inauntru, dar asta presupune costuri mai mari. Uite fa o proba unde ai izolat tu in acea camera si unde este izolat pe afara, pune mina pe zidul tau de rigips si pune mina si pe zidul iusolat la exterior si o sa te lamuresti singur.Eu nu sint profesionist dar unde locuiesc se foloseste izolatie f mult si uneori si eu mai izolez una alta.Si am vazut din experienta chestia asta si apoi este si logic ca o izolare interioara sa fie mai eficienta ca una exterioara.Asta i-am spus si lui mama sa faca la casa dar mai toti oamenii se iau dupa altii sau se ia unul dupa altu ca daca asaa facut vecinu eu de ce sa fac altfel. Uite ca tu se pare ai facut o chestie f buna.Incearca sa izolezi asa toata casa sau apartamentu si o sa vezi diferenta.Dar izoleaza asa cum am spus lipeste izolatia de perete si placile intre ele, si nu lasa spatii neizolate daca se poate.

| Danut_Popa_1961 a răspuns:

Normal ca v-a creste-pentru tine-eficienta termica.

| viotedy a răspuns:

E bine si exterior si interior

| LIN2010 a răspuns:

Cu siguranta va creste eficienta termica, doar sa nu renunti la aerisirile special construite, ale blocului, sau sa folosesti termopane prevazute cu sisteme de aerisire, altfel poate aparea fenomenul de condens.Succes

| tr3ig a răspuns:

Nu inteleg de ce te-ai grabit sa izolezi interior? si mai ales de ce ai facut-o cu 10? iar eficientza termica este crescuta in camera aceea decat, in sensul ca ace camera este mult mai calduroasa decat celelalte. mi se par ciudate izolatiile interioare cu polistiren, nu sunt indicate.

| burhanbei explică (pentru tr3ig):

Nu e vorba de graba, am intrebat la cei in drept daca se izoleaza blocul extern si am primit 2 ani raspunsuri negative. nimic altceva. de ce am ales POLISTIREN de 10? din ratiuni economice. dar in opinia ta care ar fi izolatia de interior justa?

| tr3ig a răspuns (pentru burhanbei):

In primul rand pe interior nu se face izolatie. pentru ca tu trebuie sa tii peretele cald, peretele ca atare, caramida, de asta se fac izolatii termice pe exterior(intr-adevar cu 10 este foarte bun dar pe exterior) ca o izolatie pentru interior puteai sa obtezi pentru o placare cu rigips la o distanta de 3 cm de perete si in spate pusa vata de sticla de 5 cm. ca ai pus polistiren de 10 ai mai luat inca 40 de cm din camera si stiu cam cum sunt camerele la bloc de mici. si trebuia izolat polistirenu cu folie de aluminiu in dreptul surselor de caldura deoare ce risti sa ti se topeasca sau sa iti ia facwinking. din cauza asta nu sunt adeptul izolatiilor pe interior. daca e izolatie se face pe exterior, la fel ca la tzevile de caldura pe care le aveti care sunt afara sau in centrale daca ai vazut cum aratawinking

| prisacarul56 a răspuns:

Dragul meu, faptul ca se va izola blocul este un lucru extraordinar.Eu am trecut prima iarna cu blocul izolat(cu polistiren de 120mm) si am ajuns la concluzia ca lucrul acesta trebuia facut mult mai repede.Am facut economii la facturile la gaz in primul rand(avem centrala de apartament) de 30-35%.Vinerea plecam la tara si lasam apartamentul la 22 de grade, iar duminica seara la intoarcere, in casa avem 17-18 grade.Ca ai izolat peretele pe interior nu e un lucru bun, izolarile termice se fac numai pe exterior, s-ar putea sa ai probleme si asa pentru ca ai blocat peretele sa respire si mai ales iarna cand functioneaza instalatia de incalzire sa ai probleme cu condensul.Asa am patit si eu, a pus al de sus sa vina feciorul meu(ing. constructor)acasa tocmai cand terminam izolarea pe interior si eram tare mandru de opera mea, m-a bagat in sedinta si in doua ore munca mea de doua zile a ajuns la podea.KO. in prima repriza.Gata cu gluma, sa trecem la lucruri mai serioase.Sa aveti mare grija la modul in care echipa care va lucra la izolari i-si face treaba, pentru ca la noi la romani toata lumea se pricepe la toate si mai apoi iese un lucru de ra...Adezivii folositi sa fie in termenul de garantie, sa foloseasca diblurile de fixare in numar corespunzator, plasa de fibra sa fie de calitate, iar la finisare sa foloseasca o vopsea decorativa de exterior buna.La unele blocuri de la noi au folosit vopsea lavabila cu pigment de colorare si dupa doi ani culoarea a inceput sa paleasca.O lucrare de calitate se face cu oameni de calitate.Sanatate si sa dea al de sus sa va vedeti cu blocul izolat, ca zau, merita.PS:daca baietii sant de treaba, mai dati-le si voi o mana de ajutor cu cate un intaritor de recul(ai priceput nu?), dar nu exagerat ca lucreaza la inaltime.

| andreiTheDJ a răspuns:

Pai nu are ce sa pateasca...creste eficienta termica a intregului apartament

| DigiMind a răspuns:

Mai bine de atat nu poti obtine!

| IonutDX a răspuns:

Ca fapt divers izolarea termica folosind polistiren e o solutie foarte proasta, deoarece nu lasa peretele sa respire, asadar structura va fi afectata in timp si bacteriile(mucegaiul) isi face apartia, nu e ignifug (vezi incendiul Confort City), o alta problema e modificarea calitatii de izolator termic a polistirenului in timp. In vest acest material a fost dat jos de pe cladiri si nu se mai foloseste!

Pentru cei care se intreaba ce material ar trebui folosit in locul polistirenului, raspunsul e vata minerala bazaltica!