| Thecurious a întrebat:

Buna, nivelul salariului reprezinta utilitatea cetateanului respectiv intr-o societate?
Spre exemplu, un programator castiga 4000 de lei, iar un actor 2000 de lei.
Ambii lucreaza in Romania.
De ce castiga programatorul mai mult decat actorul?
Motivul e ca serviciile oferite de programator sunt mult mai interesante decat cele oferite de actor.
Cine decide asta?
Raspuns :societatea /locuitorii tarii in care ei traiesc.
Putem concluziona ca programatorul este mai util societatii decat actorul, pentru ca salariul acestuia e mai mare decat a celui din urma?
Am ales la intamplare cele doua profesii. Nu vreau sa le ierarhizez.
Actorul ar putea fi angajat de casa de productie Hollywood, ar putea deveni celebru in intreaga lume si astfel sa castige de sute de ori mai mult decat programatorul roman.

8 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Domeniul IT e platit la fel ca sectorul transportului si serviciile de ambulanta - politie. Salariu bun? Mediu spre slab. Ideal era sa fie 1500€ in mana si 2000€ de la un salariu in conditii crescand spre mai bine. Unicul avantaj e norma de 8h. IT-stii sant valorati pentru ca viitorul se automatizeaza prin aplicatii si chestii care necesita siguranta programabila, roboti etc. Deaia sant apreciati mai mult.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Ai auzit de cerere si oferta vreodata? Ehh, aia stabileste cine, cum si cat castiga.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Utilitatea nu are legătură cu salarul. Nu societatea ca entitate decide nivelul de salarizare.

| Thecurious explică (pentru sadrian46):

Atunci, cine il decide?

| sadrian46 a răspuns (pentru Thecurious):

În România, căci în alte țări e poate diferit.
Salarul minim pe economie îl decide guvernul, dar nu o poate face oricum, căci dacă este prea mare, firmele dau faliment, investitorii străini pleacă.
Există o piață a muncii bazată pe calificarea muncitorilor, a celor ce muncesc în general. Astfel, dacă cei necalificați sunt în număr foarte mare, ei vor fi plătiți prost. căci sunt mulți concurenți penrtru un loc de muncă. In principiu un salar trebuie să permită unui salariat să trăiască, adică să își poată asigura hrană, haine, locuință, pentru el și familia sa. Asta nu se întâmplă pentru marea majoritate. Dacă salarul este prea mare, firma dă faliment, dacă este prea mic, muncitorul nu poate supraviețui. Toți acești factori determină mărimea salariilor. Astfel, nu decide cineva anume, înafară de salarul minim pe economie.

| FreddieM a răspuns:

Complet fals. Nu are nici o legatuara salariul cu utilitatea celui care-l primeste. Omul de serviciu de la Google poate castiga mai mult decat un politist.

| TheGentleman a răspuns:

Depinde, de exemplu Brad Pitt sau Keanu Reeves câștigă mai mult decât un programator din românia. Contează notorietatea pe care o clădești

| Anonim5001 a răspuns:

Ti-am mai zis ca pui intrebari peste capabilitatile materiei cenusii. O dai in gropi tot mai rau.